CDR.cz - Vybráno z IT

Programy pro editaci zvuku zdarma: Spojujte, stříhejte a upravujte dle libosti

sound
Zkoušeli jste někdy upravovat zvukové soubory k využití jako mobilní vyzvánění, případně spojit více různých skladeb do jedné? Buďte pány zvuku a upravte si nejen mp3 soubory dle libosti.

Jak si naši čtenáři jistě všimli, společně s novým rokem jsme si pro vás připravili nové rubriky a témata článků. Nějakou dobu se už můžete setkávat s meme tématikou v podobě failů, povedených momentů i překvapivých situací. Nyní jsme se rozhodli rozšířit obsah o tématické články, jejichž obsahem bude nejzajímavější freeware a opensource software. Programy vám vždy ukážeme společně s návodem pro nejrůznější úkony, s nimiž se může uživatel počítače běžně setkat.

music_strih_hudba

V dnešním prvním dílu dostanou prostor aplikace na úpravu zvuku, jeho základní střih a spojování. V této sféře je sice spousta komerčních produktů, které svou práci zvládají dobře, ale my se podíváme po bezplatných alternativách, s nimiž dosáhnete stejných výsledků.

Představme si jednoduchou modelovou situaci - chcete si nastavit svou oblíbenou skladbu jako vyzvánění telefonu. To není problém i bez úprav, ale málokdy je začátek písně dostatečně výrazný, případně to "není ta část, kterou jsem chtěl při každém příchozím hovoru slyšet". Buďto se s tím můžeme smířit, nebo není problém upravit zvukovou stopu k obrazu svému, např. vyříznutím požadované části.

Jiná situace může nastat, kdy chcete spojit více skladeb do jedné souvislé, odstranit zpěv zpěváka, vyčistit šum, rozdělit zvukovou stopu na více menších, nebo si zkrátka pouze zkoušíte nějaké to mixování a střihání.

Audacity, pokročilý multiplatformní editor v češtině

Pokud jste někdy hledali software pro úpravu a střih zvuku, pravděpdobně jste narazili, mimo jiné, na časté zmínky o Audacity. Tento nekomerční projekt je vyvíjen pod licencí GNU GPL, z čehož plyne, že je nejen zdarma, ale zároveň s otevřeným zdrojovým kódem. Za počátky vývoje stojí zaměstnanec společnosti Google, Dominik Mazzoni, který projekt postupně předal do rukou komunity.

audacity_instalace

Audacity může mnohým znít jako ohraná písnička, doposud je však pravděpodobně nejlepším programem pro úpravu zvuku zdarma. Koncem ledna tohoto roku se dočkal důležité aktualizace, jež znamenala změnu převzorkovací knihovny libresample za libsoxr, tedy jinou s vyšší rychlostí a kvalitou zpracování. Odstraněno bylo také několik bugů.

Nejnovější verzi pro operačním systémy MS Windows (od 2000 po nejnovější Windows 8) můžete stahovat z portálu eDownload.cz prostřednictvím odkazu níže. Instalační balíček o velikosti 20,2 MB nezruinuje váš případný FUP limit, stejně jako nezabere příliš místa na disku. Tvůrci mysleli téměř na každého a na své si díky tomu přijdou i majitelé zařízení s Linuxem a OS X.

Když jsme mluvili o dobré podpoře operačních systémů, bylo by chybou opomenout velmi dobrou lokalizaci. V nabídce nechybí dokonce ani čeština, jež vás provede jak instalací, tak prostředím softwaru samotného. Instalace je otázkou několika kliknutí a probíhá bez nuceného doinstalování dalších součástí, případně nechtěných toolbarů a aplikací.

audacity_instalace1

Po spuštění na uživatele čeká prosředí, které svou grafickou podobou pravděpodobně příliš nenadchne. Je však přehledné a díky lokalizaci popisků u jednotlivých ovládacích prvků si na něj lze rychle zvyknout. V horní části se nachází veškeré potřebné funkce, dole pak hledejme prostor s otevřenou zvukovou stopou. Tu lze otevřít v několika různých typech souborů, od MP3 po FLAC a OGG (viz kompletní seznam).

Zvukovou stopu je možné otevřít ze souboru, nebo prostřednictvím připraveného nástroje a mikrofonu není problém pořídit nahrávku. U té následně probíhá editace jednoduchým pohybem v časové listě, kde pomocí chycení myší můžete označovat části, aplikovat na ně spousty dostupných filtrů, případně je vyřezávat, mazat apod.

audacity_zvuk

Orientační výpis funkcí:

  • Nahrávání zvuku z mikrofonu
  • Více zvukových stop v jednom projektu
  • Nahrávání vícero kanálů naráz
  • Editace kopírováním, výřezem, vložením a mazáním
  • Krokování zpět a vpřed
  • Automatická obnova po pádu aplikace
  • Odstranění zvuků v pozadí
  • Ekvalizátor
  • Úprava basů
  • Normalizace
  • Efekty: Echo, Phaser, Wahwah, otočení pozpátku a spousta dalších

Pokud by vám náhodou některá volba chyběla, můžete jí zkusti najít a doinstalovat prostřednictvím pluginů, za jejichž nemalý počet aplikace vděčí své oblíbenosti a široké komunitě. Pro základní úkony a střih se nepochybně každý zorientuje velmi rychle. Pokud by s tím byl přeci jen problém, sáhněte po některém z mnoha návodů dostupných na internetu.

audacity_funkce

Popsat všechny postupy a funkce takto rozsáhlého produktu by vydalo na několik článků. Pokud vás toho o Audacity zajímá více, určitě neváhejte navštívit stránky vývojářů, kde nechybí wiki a dočtete se vše potřebné. Díky rozsáhlé komunitě se na internetu nachází nespočet návodů a tipů, jak při jednotlivých operacích postupovat. Nemalý počet videonávodů naleznete i na videoportálu YouTube.

mp3DirectCut - základní úpravy snadno a rychle bez ztráty kvality

Další z vybraných programů není natolik rozsáhlý, sází však na jednoduchost a rychlost při provádění základních úkonů. Pro běžného uživatele se možná bude jednat o zajmavější volbu, přestože je nabídka funkcí a úprav výrazně menší. Stejně jako předchozí zmiňovaný je software dostupný zdarma, jen se nejedná o open-source, ale o běžný freeware (zdrojový kód není veřejně dostupný).

mp3directCut2

Oproti Audacity při editaci nedochází k dekódování zvuku a k souborům je přistupováno přímo. Nedochází tedy díky absenci jakýchkoli převodů ke ztrátě kvality. Instalační soubor má necelých směšných 300 kB a problém s místem na disku ani v tomto případě určitě nebude. Instalace je otázkou dvou kliknutí, vše probíhá bez jakýchkoli dalších nutností a otravných reklam.

První spuštění navede uživatele ke změně jazyka, kdy po nastavení požadované volby dojde k restartování programu. V nabídce nechybí čeština, což minimálně v začátcích mnohým usnadní orientaci. Editační rozhraní není žádným designovým skvostem, na druhou stranu to ani není nutností.

mp3directCut1

Po otevření zvukového souboru se načte standardní graf, který usnadňuje orientaci v jednotlivých částech nahrávek. Ty buďto můžete stříhat, kopírovat, vkládat, menit hlasitost apod., nebo můžete využít automatických funkcí, jako je automatické vytvoření částí, kdy je z jedné nahrávky na základě pauz vytvořeno vícero souborů.

Funkce a možnosti:

  • Střih, kopírování a vkládání bez ztráty kvality
  • Změna hlasitosti, normalizace
  • Nahrávání zvuku do MP3
  • Podpora AAC
  • Dávkové zpracování
  • Detekce pauz
  • ID3v1.1 tag editor a další
mp3directCut3

Stejně jako Audacity prochází mp3DrirectCut neustálým vývojem a dostává nové aktualizace. Poslední je z ledna tohoto roku, takže lze předpokládat, že tvůrce s podporou jen tak nepřestane. Uživatelské rozhraní i editace se ovládají velmi snadno, díky dlouholetému vývoji a návodům na internetu pak bude software schopen využívat každý.

Psali jsme dříve - převod mezi formáty

Sem tam se stane, že je při práci zapotřebí konkrétní formát souboru. Převod není těžkou záležitostí a mnohdy bývá výrazně rychlejší, než opětovné shánění dat. Jak převést multimediální soubory jsme si ukázali v příslušných návodech:

převody - formáty

Pomozte nám utvářet obsah

Budeme velmi rádi, pokud se s námi i dalšími čtenáři v diskuzi podělíte o vaše tipy na zajímavé programy, které by určitě neměly chybět v každém PC. Určitě nezapomeňte zmínit, proč je právě ten konkrétní dobré využívat. Nejlepší programy a příspěvky vybereme a objeví se v dalších dílech.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Programy pro editaci zvuku zdarma: Spojujte, stříhejte a upravujte dle libosti

Neděle, 10 Březen 2013 - 21:38 | Lukáš Voříšek | Děkuji za tipy, určitě i tyto možnosti zvážíme do...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 11:45 | Damel | Tak například: HxD - hex, HDD, RAM editor s...

Zobrazit diskusi