CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušejte mezi prvními prohlížeč Opera 15 s jádrem Webkit: Jak dopadl v benchmarku?

browser-girls-1024x834
Trh s webovými prohlížeči ještě zdaleka nepatří jen Chromu, Firefoxu a IE. Konkurence je vysoká a svůj malý kousek koláče se snaží udržet i Opera. V chystané verzi nabízí nové funkce, které mají její užívání opět o něco zpříjemnit a poprvé ve své historii na PC nasadí jádro Webkit, tedy vlastně Blink.

Poslední sestavení před vydáním finální verze nese u jmenovaného webového prohlížeče název „Next“. Označení mluví za vše - jedná se zkrátka o vývojový kanál, kde můžeme vyzkoušet browser ve fázi, kdy ještě není stoprocentně připravený na finální vydání, ale zároveň se nejedná o pouhou betu.

opera_next15opera_next11

Sestavení nese číslovku 15 a už nyní je dostupné ke stažení právě prostřednictvím Opera Next. S předstihem si tak před oficiální aktualizací můžeme vyzkoušet nové funkce a změny. Některé jsou poměrně radikální, jiné uživatel ani nepozná.

Psali jsme o prohlížeči Opera:

Dlouhou dobu se ve spojení s prohlížečem Opera hovoří o přechodu na vykreslovací jádro Blink (nová odnož WebKitu). K tomu již došlo nedávno na poli mobilních browserů (u Android verze), kde se společnosti poměrně daří. Nyní se dočkala i desktopová odnož, ale přechod na jiné jádro samozřejmě není jediná změna, která aktuální verzi potkala.

Jednou z nejvýraznějších novinek, kterou určitě dlouholetí uživatelé poznají, je odstranění integrovaného mailového klienta M2. Naštěstí však nezmizí úplně, ale jeho vývoj bude pokračovat nezávisle na prohlížeči.

opera_nextOpera Next 15

Další z novinek je tzv. Speed Dial, tedy upravená verze výchozí stránky s ikonami. Ty lze třídit do složek a skupin, podobně jako je tomu u ikon v prostředí systému iOS. Celkově vypadá práce s novým rozhraním přívětivě a intuitivně, viz přiložené video.

opera_dlazdice

Opomenout nelze ani sekci "Discover", která nabízí uživateli obsah podle jeho lokality. Jedná se tedy o jakýsi agregát integrovaný přímo do prohlížeče. Vybrat si lze z mnoha kategorií, jako jsou zprávy, jídlo, technologie atd. Změn se dočkala i funkce Opera Turbo, která má být znatelně rychlejší.

Nebyla by to Opera, aby opět neupravila design, který je nyní o něco čistší a pro někoho možná i přehlednější. Zmizelo vyhledávací pole, jež je nyní součástí adresního řádku, jako je tomu třeba u populárního Chromu. Operu Next verze 15 můžete stahovat z oficiálních stránek vývojářů ve verzi pro Mac a Windows.

opera_next1

Prohnali jsme novou verzi benchmarkem

Homepage výkonnového testu prohlížečů Peacekeeper.futuremark.com označuje novou Operu za Google Chrome verze 28. Stejné jádro zkrátka mate, ale to bude v nejbližší době nepochybně napraveno.

peace_chrome_opera
První Chrome není Chrome... Výsledek naleznete zde

Peacekeeper se zaměřuje na oblast renderování, HTML5 - WebGL, HTML5 - Video, HTML5 - Canvas, DOM operace a práci s textem (detailní popis testu). Na stejném železe je nyní Opera Next rychlejší, než Google Chrome verze 27. Dá se očekávat, že připravovaný Chrome 28 na tom bude rychlostí stejně jako Opera 15 a jelikož jsou nyní jádra stejná a vykreslovací engine má stejný výkon, budou hrát prim přidané funkce a uživatelské rozhraní.

Vlna nadšení se zatím podle diskuzí ohledně nových změn nekoná, někteří uživatelé nadávají a „Chromera“ se jim prý nelíbí. Nutno zmínit, že funkce nejsou úplně ideální i proto, že se nejedná o finální verzi a další drobné změny včetně doplnění funkčnosti určitě ještě přijde.

Zatím tedy buďme zdrženliví. Minimálně nové rozvržení není úplně špatné a uvidíme, jak na tom bude finální verze. Snad jen ten mailový klient opravdu mohl zůstat - mnoho uživatelů využívá Operu právě kvůli němu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušejte mezi prvními prohlížeč Opera 15 s jádrem Webkit: Jak dopadl v benchmarku?

Čtvrtek, 30 Květen 2013 - 10:05 | Nick | Mi boční Záložky a Poznámky. Na co má naprostá...
Středa, 29 Květen 2013 - 10:00 | ork | Hlavne me stve pametova nenazranost, kterou...
Středa, 29 Květen 2013 - 08:14 | mixal 11 | Zatial je ta nova opera dost hruza. Nema smooth...
Středa, 29 Květen 2013 - 00:58 | Jendouch Padouch | jooo petice za vraceni mailovyho klienta! prosim...
Úterý, 28 Květen 2013 - 21:20 | Na Zor | Pomineme-li fakt, že Peacekeeper je mizerný...
Úterý, 28 Květen 2013 - 21:10 | RedMaX | Myslim, ze ne, uvidime, jestli zustanu na Opera...
Úterý, 28 Květen 2013 - 19:27 | bOOT | Text článku je zavádějící. Kanál "Next...
Úterý, 28 Květen 2013 - 17:55 | Pety | "Trh s webovými prohlížeči ještě zdaleka...
Úterý, 28 Květen 2013 - 17:19 | Štěpán Postránecký | mě zase ta dolní, ale to tam asi fakt nebude :-/
Úterý, 28 Květen 2013 - 17:18 | flukes | No tak to pak jo... chybí mi i horní tlačítková...

Zobrazit diskusi