CDR.cz - Vybráno z IT

Velké změny na poli prohlížečů: Chrome a Opera skončí s WebKitem, Mozilla a Samsung optimalizují pro ARM

mozilla_samsung
Mozilla společně se Samsungem pracuje na novém renderovacím jádru, které má nabídnout optimalizaci pro vícejádrová zařízení a také být výrazně rychlejší. Oblíbené renderovací jádro WebKit už pro Google není dostatečně atraktivní a tak se pustí do vývoje jeho vlastní odnože.

Mozilla společně se společností Samsung oznámila práce na novém jádru pro webové prohlížeče. Potenciální nástupce stávajícího Gecka ponese název Servo a má být navržen tak, aby přinesl co nejlepší optimalizaci pro běh na různorodých vícejdrových architekturách.

web-browser-war

Jedná se o pokus aktualizovat prohlížeč tak, aby byl postavený na moderních standardech a zároveň lépe optimalizovaný i pro architekturu ARM a operační systém Android. Díky tomu je zřejmé, proč je ve vývoji zapojen Samsung, který v tuto chvíli obsazuje první příčku mezi výrobci mobilních telefonů. Vývoj jádra probíhá za pomocí programovacího jazyka Mozilla RUST, který je nyní ve verzi 0.6.

Psali jsme o webových prohlížečích:

firefoxblog_jadro

Vývoj renderovacího jádra Servo začal přibližně před rokem a pokud vše dopadne dobře, mohl by se po dokončení stát konkurencí pro WebKit (v tuto chvíli Safari, Chrome a Opera, včetně mobilních verzí) a případně i chystané jádro od Google Blink, viz odstavce níže.

Google pracuje na odnoži WebKitu s názvem Blink, připojí se i Opera

Vývojářský tým kolem prohlížeče Google Chrome oznámil vývoj nového jádra se zmíněným názvem Blink. Nebude se jednat o vývoj tzv. od píky, to by bylo příliš zdlouhavé, základem bude starý dobrý WebKit. Blink bude tedy spíše jeho novou odnoží, jejíž vývoj bude nadále na WebKitu nezávislý.

google_chrome-for-android-360x276

Googlu se prý již nelíbil způsob, jakým jsou u WebKitu zpracovávány stránky a patrně, což je čistě náš názor, nechce "sázet" na technologii, za níž stojí konkurenční společnost, tedy Apple. Architektura Chromu prý funguje částečně jinak, než je tomu u zbytků modulů WebKitu. Změny pak prý kvůli dalším zainteresovaným firmám probíhaly pomalu, takže chce mít vývoj pro lepší flexibilitu ve svých rukou.

Kód Blinku má být značně "odlehčený" a tím dosahovat lepších rychlostí, na což odkazuje i zvolené jméno, značící "rychlost a jednoduchost". K využívání jádra se později připojí i Opera, která teprve nedávno sáhla po jádru WebKit.

01_browser-logos

Rozložení použitých enginů by mohlo v budoucnu vypadat následovně:

  • Mozilla Firefox - Servo
  • Internet Explorer - Trident
  • Opera - Blink
  • Google Chrome - Blink
  • Safari - WebKit

Vypadá to, že na trhu s browsery je poměrně rušno, což je pro koncového uživatele nakonec přeci jen dobře. Inovace a vyšší rychlost se neztratí. Uvidíme, zda se po dokončení nových enginů konečně rozhoupe i Apple a dovolí v App Store i jiné prohlížeče, než ty s jádrem WebKit.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velké změny na poli prohlížečů: Chrome a Opera skončí s WebKitem, Mozilla a Samsung optimalizují pro ARM

Pondělí, 8 Duben 2013 - 09:41 | Nick | Já jsem dobře informovaný a žádná desktop Opera s...
Pondělí, 8 Duben 2013 - 09:34 | Pepík Jan | Autora to jistě zajímá, ale vy nejste informovaný...
Pondělí, 8 Duben 2013 - 09:05 | Nick | "mohl by se po dokončení stát konkurencí pro...
Neděle, 7 Duben 2013 - 12:59 | Vejr-71 | Tomu rikam fanatismus... :-)
Pátek, 5 Duben 2013 - 18:27 | ZdenekJi | >Uvidíme, zda se po dokončení nových enginů...

Zobrazit diskusi