CDR.cz - Vybráno z IT

Mozilla se na iOS nevrátí, dokud Apple nezmění podmínky

firefox-iphone
Tvůrci oblíbeného prohlížeče Mozilla Firefox neváhali napadnout politiku Applu ohledně mobilních prohlížečů. Nelíbí se jim současný vývoj a nabádají Apple ke změně podmínek.

Apple na svých zařízeních jasně ukazuje, že uzavřená platforma nemusí mít nutně malý počet uživatelů. Některá omezení se bohužel zdají trošku přehnaná, jako například nemožnost změnit výchozí webový prohlížeč na jiný, než je přednastavené Safari. Řešením je stále jen a jen jailbreak, k němuž nemusí chtít každý uživatel přistoupit.

firefox_apple_spor

Podobná situace se však odehrává i na druhém konci barikády. Podmínky společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku nedovolují  využití využití jiného jádra, než je Webkit. Ten se pomalu stává dominantním jádrem prohlížečů, vedle Chrome a Safari jej totiž nedávno začala využívat i Opera.

firefox-keon-hand

Na probíhající konferenci SXSW se mimo jiné tvůrci Firefoxu rozmluvili o tom, zda plánují konečně vydat verzi pro iOS. Jay Sullivan (produktový viceprezident Mozilly) řekl, že na iOS se zkrátka kvůli přetrvávajícímu postoji Applu vůči prohlížečům třetí strany zatím nevrátí, navíc po tom, co byl v září roku 2012 stažen z App Store.

firefox_apple

Tento krok je podle mnohých riskantní a Mozilla by mohla na mobilním trhu ještě více ztratit. Už v tuto chvíli zde má pouze kolem jednoho procenta, ale jak jsme vás informovali, Firefox OS je prakticky hotov a Mozilla by mohla uplatnit svůj prohlížeč především na vlastní platformě. Verze pro Android zatím zůstává.

Co na to EU, které vadí ledacos a podobnou situaci v případě Windows řešila poměrně radikálně? Uvidíme, zda se z Bruselu ozvou nějaké ohlasy i ohledně Applu.

Nepřehlédněte:

Tagy: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla se na iOS nevrátí, dokud Apple nezmění podmínky

Středa, 13 Březen 2013 - 17:11 | HKMaly | Ctu spravne, ze nekdo vycita Mozille, ze neni...
Středa, 13 Březen 2013 - 10:04 | ZdenekJi | Taky jsem si to u kdečeho říkal, jenže arogance...
Středa, 13 Březen 2013 - 09:07 | KarelVopicka | Srat na ne, at si na svuj poje...nej system...

Zobrazit diskusi