CDR.cz - Vybráno z IT

Project Christine: Razer pracuje na modulárním počítači s integrovaným vodníkem

razer_project_christine_ikona
Základní stojan obsahuje proprietární konektor pro připojení jednotlivých modulů a také vodní chlazení. To je následně použito pro chlazení grafické karty nebo procesoru. Celý koncept vypadá velmi zajímavě a jsme zvědavi, jestli jej Razer přivede i na trh.

Tradiční počítače, které se skládají z běžných komponent v různých počítačových skříních, jsou tu již několik let. Občas se objeví nápad, jak vytvořit něco nového, jiného a zajímavého. O tom, že jakákoliv úprava nebo upgrade bude trojnásobně dražší, ani nemluvě. Jeden takový má nyní opět Razer. Jeho název je Project Christine. 

Ač to tak nevypadá, stále se jedná o počítač s běžnými komponentami. Ty jsou ale v oddělených boxících, což už tu bylo v podobě počítačové skříně Thermaltake Level 10. V tomto případě ale všechny komponenty mají i proprietární PCB a konektory. 

razer_project_christine_1razer_project_christine_2

Základem je střední část, ve které jsou vlastní typy konektorů a také dva otvory vodního chlazení. Vše je totiž chlazenou vodou, i každý modul, jako třeba grafická karta nebo procesor. Výměník vody je spolu se zdrojem ve spodní části. Všechny výpočetní komponenty jsou vzadu, stejně tak zadní konektory. Vpředu jsou pak oddíly pro disky (ať už SSD nebo HDD), přední výstupy nebo různé ovládací panely.

razer_project_christine_3razer_project_christine_4

Vše je zatím samozřejmě ve formě projektu a není jasné, jestli se něco takového v nabídce od výrobce Razer objeví. Pokud ano, bude to sakra drahé, stejně jako kterýkoliv upgrade každé vlastně navržené komponenty. 

Koncept je to nicméně velmi zajímavý, především integrace vodního chlazení a celý modulární systém. Stačí si koupit blok s novou grafickou kartu, vzadu jen zacvaknout a je zajištěno chlazení, data i napájení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Project Christine: Razer pracuje na modulárním počítači s integrovaným vodníkem

Sobota, 11 Leden 2014 - 17:47 | Alexandra Stanovska | Nie som si istá či na tom reálne pracujú, toto...
Pátek, 10 Leden 2014 - 17:36 | BTJ | Ten koncept ma dva zcela opacne konce. Na jednom...

Zobrazit diskusi