CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Projekt World View - Vesmírná turistika v kapsli

Takyto, s prepacenim debili, si myslia ze zasoby helia na zemi su nevycerpatelne a helium vobec nepotrebujeme na ine, podstatnejsie veci.
Pevne verim, ze cokolvek co takto bohapusto plytva heliom, bude zatrhnute cim skor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někteří si zase myslí, že je jeden balon vytrhne. Ne, myslím si, že silně přeháníš. Osobně jsem nekoukal na specifikaci a plány toho balonu, ale :
1) nemusí vypustit všechno helium
2) možná ho mohou zkapalnět a tím zaručit, že bude téměř 0% spotřeba helia apod.
Nejsem chemik a ani nevím, jak daleko jsou v tomto současné technologie, ale proč by to tak nešlo, ne?
Mno, teď si říkám, že by to asi tak nešlo kvůli ceně, protože nákup helia by je asi vyšel levněji, než myslet zeleně, že?

Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka co vyjde levněji. Cena Helia stále stoupá, protože je stále vzácnější viz http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/helium-v-usa-dochazi-sv... a nebo http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/komodity/cena-helia-prudce-roste-zmizi...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Li(6,3) + n -> He(4,2) + T(3,1)
B(10,5) + n -> 2He(4,2) + T(3,1)
T(3,1) -> He(3,2) + e + elektronové antineutrino

Mohli bychom pokračovat, ale proč? Faktem je, že Helium si prostě můžeme vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde se pouze odkáži na Wikipedii viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Helium

To máte na mysli ostřelování prvků neutrony či jadernou syntézu? To nemyslíte vážně... A co třeba vyrábět zlato pomocí kamene mudrců. Jasně někde v CERNu při pokusech se tak děje, ale těch pár atomů lidstvo nevytrhne... To dřív dojde na těžbu z Měsíce a ještě dříve vyrabujeme cleveit, monazit a thorianit. Thorianit se mi zdá nejpravděpodobnější kvůli tomu, že se plánují jaderné elektrárny na Thorium...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel pocit, ze helium prubezne vznika alfa rozpadem treba thoria, ktereho je celkem dost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne viz opět Wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Thorium ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ÁAAA chyba i když ne tak úplně. Rozpadem vzniká alfa záření což je helion, tedy jádro helia bez elektronového elektronového obalu. Jak udělat z helionu helium netuším. Ovšem stále tu zůstává otázka poločasu rozpadu, který je pro přírodní Thorium velmi dlouhý a než bychom se dočkali pořádného množství jen díky přirozenému rozpadu, tak by to trvalo pěkně dlouho. Zde by myslím právě mohli hrát roli jaderné elektrárny na thorium...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Odchytit si nekde dva elektrony neni zas az tak velky problem. A krome toho, slusny zdroj helia mame hned za rohem, jen tezit ho bude asi problem :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

neni nad vodik, vyrobit za da za smiesnu cenu z viacerych zdrojov a je najlahsi plyn. A to ze hned seci argumentuju ze hori je onicom. S dnesnymi tech. by sa to riziko dalo znizit na minimum. Asi kazdy den sa stretavame s latkami ktore tiez dobre horia aj tak sa stale pouzivaju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.