CDR.cz - Vybráno z IT

Proměňte své kolo na elektrokolo s Clipem

Zdroj: Shuttestock

Po druhé světové válce začal francouzský výrobce Solex nabízet mopedy, které nebyly typickými motorkami s pedály. Byla to spíše kola s malým dvoudobým motorem namontovaným na předním kole, který umožňoval jízdu až 100 km na litr paliva. Nicméně, tyto mopedy byly hlučné a jejich těžkopádná konstrukce se v Severní Americe neuchytila.

Brooklynský startup Clip přichází s moderní verzí tohoto konceptu. Jejich produkt, Clip, je třecí pohonná jednotka, která se připevňuje k přední vidlici jakéhokoliv kola a promění ho v elektrokolo. S cenou 10 850 Kč za model Commuter a 13 000 Kč za model Explorer je to cenově dostupná alternativa k novým elektrokolům.

Přenosný třecí pohon

Clip váží 4 kg (model Commuter) a 4,5 kg (model Explorer), což z něj dělá lehký a přenosný pohon. Odnímatelný ovladač se připevňuje na řídítka kola. Model Explorer disponuje baterií s kapacitou 192 Wh, která se nabije za hodinu a poskytuje dojezd až 19 km s maximální rychlostí 24 km/h. Model Commuter nabízí poloviční kapacitu baterie, kratší dobu nabíjení a menší dojezd.

I když 19 km nemusí znít jako mnoho ve srovnání s elektrokoly, která mají dojezd přes 112 km, Clip je určen spíše pro kratší jízdy a oživení starších kol, která by jinak ležela nepoužívaná v garáži.

Jednoduchá instalace a použití

Clip přichází s jednoduchým návodem a možností naplánovat individuální orientační sezení, což je velmi užitečné. Instalace je snadná: ovladač se připevní na řídítka pomocí gumové smyčky, poté se Clip nasadí na přední vidlici kola a zajistí. Po správném nasazení se rozsvítí LED indikátory baterie a přední kolo je připraveno na elektropohon.

Použití Clipu je intuitivní: stisknutím a podržením červeného tlačítka se aktivuje pohon, bílé tlačítko slouží pro regenerativní brzdění, které dokáže obnovit 12 až 18 procent dosahu baterie. Funkce regenerace funguje jako jemná brzda a pomáhá prodloužit dojezd.

Závěr

Clip představuje inovativní a dostupný způsob, jak proměnit téměř jakékoliv kolo v elektrokolo. S jednoduchou instalací, přenosným designem a dostatečným dojezdem je ideální pro ty, kteří chtějí rychle a snadno oživit svá stará kola. Tento produkt nabízí moderní řešení inspirované klasickým přístupem, který může přinést nový život do vašeho cyklistického vybavení.

Diskuse ke článku Proměňte své kolo na elektrokolo s Clipem

Úterý, 4 Červen 2024 - 08:02 | Arctia | Na predni kolo? No este, ze ma tu helmu. :-) O...

Zobrazit diskusi