CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Prototyp rakety Starship, která má dopravit lidi na Mars, při testech explodoval

"Při dnešních testech její prototyp nečekaně explodoval."

Nechápu, jak zařízení naplněné palivem a okysličovadlem může při dopadu na zem explodovat "nečekaně". To je naopak zcela očekávaný následek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechna media nerikaji zadne detaily. Napriklad, ze byl problem s tlakem paliva v horni spicce pro pristani a motory nemeli pri pristani dostatecny tah a raketa "pristala" prilis "rychle". To, ze se milion veci povedlo vcetne trefeni mista pristani, regulace raptoru a jejich zapnuti a vypnuti, to uz nikdo nepise. Tohle je uspech, ta drobna chyba je minoritni i kdyz to raketa neprezila, ostatni data to mnohonasobne vyvazi. Hlavni je preci titulek VYBUCHLA...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě úplně úžasnej výsledek na první pokus. Až na motory (vypnuly se předčasně) všechno fungovalo jak mělo, belly flop perfektní, přistání přesný, jen chyběl větší tah motorů v poslední fázi (i tak super úspěch, že se 2 podařilo znovu zažehnout). Dokonce to vypadá, že ani nic na zemi nepoškodili. A už maj připravenej další prototyp SN9 na další pokus, hned co vyhodnotí data z tohohle / udělaj případné změny designu. Takovýhle tempo inovací se jinde nevidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle Scotta Manlyho https://youtu.be/egHxiX40eJY to bylo ještě lepší, než jsem myslel - ty motory se nevypnuly předčasně, ale plánovaně a zdá se že jedinej problém byl malý tlak v nádrži na palivo těsně před přistáním :) Takovej úspěch na první pokus zřejmě nikdo nečekal :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vyřeší relativně rychle, spíš by mě zajímalo, jak dostanou lidi na povrch marsu a jak je tam udrží při životě déle jak dva mesice. Všechna vozítka tam zabila radiace a vlny ala mikrovlnka, žádné z nich to dlouhodobě neustalo. Takže i kdyby zázrakem už vyřešili radiaci a vlny na přistání, jak pak ochrání stroje které by je měli držet při životě? Osobně si myslím že tak 50 nebo 80 let ještě bude trvat než vymysli, jak setrvat na Marsu déle nez hodinu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Všechna vozítka tam zabila radiace a vlny ala mikrovlnka, žádné z nich to dlouhodobě neustalo"

A na to jste přišel jak? Třeba vozítka MER zabila ztráta mobility (z mechanických důvodů) a následná ztráta napájení (Spirit), respektive dlouhodobá ztráta napájení v prachové bouři (Opportunity). V druhém případě to navíc trvalo 14 let (!)...co si vlastně představujete pod slovem "dlouhodobý"?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na netu už bylo několik článků o tom jak si vesmírný program platil zamorene oblasti v Černobylu a pak fukusime na test jejich vozitek a to z důvodu radiace ve vesmíru. Samozřejmě tam ty vizitka jen nejezdí ale sbírají informace ohledně zamoreni. Jinak dal nemá cenu se vyjadřovat, kdo chce informace si najde. Na Google jsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jó na google si člověk potvrdí jakou-koli hypotézu, naprosto nenzáleží na její "pravdivosti" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.