CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Průvodce: Jak vybrat televizi do vaší domácnosti a podle čeho se rozhodovat?

Preference OLED je sporná. Záleží, na jak dlouho ten televizor kupujete. Jestliže má vydržet déle jak 5 let, berte radši QLED (NANO).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi odbytá kapitola smart TV. Možná bych napsal, že je důležitý výběr operačního systému (Android, LG má svůj, Panasonic a Samsung tuším také). Protože pokud váš poskytovatel IP TV zrovna tenhle OS nepodporuje, máte sice o litr levnější televizi, ale na 100% a s podporou vám bude fungovat tak akorát Netflix, možná Amazon. A budete mít krabičkůůů ... a další ovladáááč. Optimální je čistý Android TV, pod tím běhá všechno. Také je dobrý, když nechcete mít problémy s Chytrou domácností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Chytré televizory jsou v dnešní době do značné míry standardem, a to je dobře"

Že jsou špionážní zařízení v dnešní době do značné míry standardem je sice pravda, ale jestli je to "dobře" mi přijde jako dost diskutabilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší televize je žádná televize :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, i tak to jde.

U nás doma je nejlepší televizí IPTV, kde si člověk vybere, kdy se na co podívá (a v tom si přeskáče reklamy), doplněná přehrávačem s KODI, který dokáže promítnout libovolné pro osobní potřebu z netu stažené video. V poslední době je v něm i doplněk pro HBO Max.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to nechápeš, čím chytřejší televize, tím víc elektro odpadu. A to je přece ta správná věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Doporučujeme volit model s alespoň čtyřmi porty HDMI"
A k čomu to ako bude ? Len preto že to potrebuje pisateľ článku neznamená, že to bude potrebovať 90% ľudí.
"Nekupujte televizi s rozlišením nižším než 4K"
No 4K vysielanie tak skoro nebude. Na Netflix pri 4K treba aj slušné internetové pripojenie. Takže pre väčšinu ľudí ostáva BR alebo ich ripy. A nie je nič horšie ako keď si kúpite super truper smart 4K telku a doma zistíte že nevie prehrať ani štandardné MKV.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen v krátkosti:
Na začátku článku správně označujete OLED a LCD, ale dále se pak bavíte o LED televizorech, nechápu, proč dále v článku specifikujete LCD touhle blbostí. Podsvícení v LCD bylo realizováno dříve CCFL trubicemi a nyní je toto podsvícení nahrazeno LED diodami (navíc buďto jako edge a nebo v boxech - local dimming) - tohle marketingové označení pro LCD je prostě chybné. Dále nejsou uvedeny rozdíly právě mezi podsvícením edge a local dimming. Co se týče smart funkcí, tak tady bych je tolik nepreferoval, TV se vybírá kvůli obrazu a až jako sekundární vlastnost "smart funkce", protože podpora výrobce je vždy omezená a tím pádem spousta věcí může přestat korektně nebo úplně fungovat - je lépe preferovat externí box, který tyto smart funke zajistí a za životnost TV se může několikrát obměnit. Takže tady se dá třeba ušetřit ve prospěch lepšího panelu. Ještě k tomu rozlišení, chápu, že 4K, 8K, 16K ... je víc než FHD, ale taky záleží na pozorovací vzdálenosti. Jsou na to na netu k dispozici zpracované tabulky, kdy se jaké rozlišení vztažené na pozorovací vzdálenost a úhlopříčku panelu vyplatí a kdy ne. Nemá smysl kupovat něco, co ve finále ani nepoznám, ikdyž je to moje hlavní TV.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už se chci bavit o tom, že budu mít televizi (jakože ji neprovozuji už dvacet let - myslím tím ten styl každej den pustit televizi, jako to dělaj „všichni“), tak to nesmí bejt televize a už vůbec ne chytrá, ale co nejblbější, ideálně prostě jen velký monitor a zvuk třeba kompromisně jinou cestou (jinak repráky v televizi mi dycky stačily). Televizi pak zajistí buďto set-top-box, nebo (jako v mém případě) mini PC s LibreELEC (nebo CoreELEC apod). a USB tuner + TV headend. Pro lidi, co sledujou TV jako já jen zhruba jednou za rok, když je třeba mistrák v hokeji, je to úplně dostačující. Jinak totiž v té „televizi“ běží zásadně jen to, co já chci (přes KODI + případné pluginy) a ne to, co někdo zařadil do nějakého programu. Koncept TV je u mě prakticky mrtvá věc, výjimkou jsou právě živé přenosy a i to lze dneska dělat bez TV.

Bohužel jsou slušná zobrazovadla velikosti TV drahá jak ku**a, což je paradox, když ve stejně velké parametricky ekvivalentní podstatně levnější TV musí být ještě ta (pro mě naprosto) zbytečná „chytrost“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smart funkce přece nemusíš používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co když nejdou vypnout?
A proč za ně vlastně platit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Niečo podobné som riešil nedávno. Nepotrebujem smart TV, pichnem do nej chromecast (zaručené updaty a keď prestane stíhať, vymením) a settopbox od poskytovateľa káblovky. Ale potom to zobrazovadlo musí vedieť prepínať medzi zdrojmi signálu. Same od seba to nedokáže, jedine cez diaľkové ovládanie. Už vidím, ako vysvetľujem mojej drahej, ktorý ovladač (z troch) je na čo.

A vôbec, k diaľkovým ovládačom. O chvíľu budú mať na dĺžku pol metra. A 3/4 tlačidiel ani raz nepoužijem. Napr tie farebné teletextové. A prečo sa ešte v dnešnej dobe používajú čísla pre voľbu programov? Už tých programov obyčajne nie je 4 alebo 8, aby malo zmysel pamätať si ich pod číslom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co je to za snůšku blábolů...omg

nekupujte pod 4K - rád bych koupil, ale ono to dnes prakticky nejde... jestli na 65" na 4,5metru poznáte FHD od 4K...

obnovovací frekvence 60Hz rozhodně zvedne kvalito obrazu..pozorovatelně...

minimálně 4 hdmi - pro většinu nesmysl - 1x PC (aby se z "chytré" TV stala opravdu chytrá), 1x herní konzole, 1x soundbar..a ani tohle většina nemá... v nouzi lze pořídit hdmi přepínač, tedy počet hdmi by rozhodně při výběru TV neměl hrát žádnou roli

naplánujete si rozpočet..špičkový 42 palcový...takovou miniaturu o kousek dál už nedoporučujete - tam píšete minimálně 55 palců...

dvakrát tak blízko....v poloviční vzdálenosti

lepší kabely...kabely se kupují podle tv - tedy ideálně aby podporovali max rozlišení a Hz dané TV _ víc je prostě nesmysl - ale audiofilové také tvrdí, že slyší rozdíl mezi "předraženými" a obyčejnými dostatečnými kabely...ale lžou :D

sledovat TV v posteli je jistě krásná věc...opravdu ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.