CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První letadlová loď vyrobená v Indii vyplula vykonat námořní zkoušky

napsal jsem kravinu, protože jsem si spletl Vikrant s Vikramaditya :-)

Jinak sympatická loď. Črty Vikramaditye jsou tam vidět, ale loď má luxusní elektronické vybavení a hodně slušnou PVO. Na rozdíl od Západních LL se tak nemusí spoléhat na doprovod.

Je stejně zajímavé, jak se Indové posouvají kupředu. Sice jim v tom pomáhá, že si mohou kopit doslova cokoliv od kohokoliv (tedy i od američanů, viz motory téhle lodi), ale spoustu věcí se naučili dělat sami a to před 30 lety co nekoupili, to neměli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možno by to chcelo aj nejaké to lietadlo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají přes 40 Mig-29K a další jsou na cestě. Takže v pohodě vybaví obě své letadlové lodě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aby nebyly "na cestě" jako dodávky vakcíny Sputnik V. Většina naslibovaných dodávek nedorazila.
zdravotnickydenik.cz 1.8. píše
Slibem nezarmoutíš. Vakcína Sputnik má další problémy s dodávkami i bezpečností
https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/08/slibem-nezarmoutis-vakcina-sput...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože ta nenávist z vás RÁŽů úplně stříká.

V tuto chvíli mají Indové prakticky dost stíhaček, aby naplnili obě lodě. Jen by neměli tréninkové a rezervní, takže bojová připravenost by nemohla dosáhnout 100%. Nicméně Vikrant bude přijat do služby nejdříve za dva roky, takže dodání by problém být neměl. Navíc Indové si sami připravují HAL Tejas a taky se jim do letectev chtějí nasáčkovat frantíci. Neměl bych, tedy být tebou, o naše Indické přátele strach.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No to je fakt výhra.

Tak snad se dočkají Rafale, pokud chtějí mít víc než nabušenou Ses Control Ship. (Což samo o sobě zas taková tragédie není.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rafale je průměrný stroj, který se frantíkům daří prosazovat jen skrze masivní korupci. Na druhou stranu, Francie nemá problém dodat to samé, co mají pro vlastní armádu, takže konkurence schopná asi je (i když rozhodně ne cenou), s tím Rusáci problém mívají (i když nyní je Mig v tak zoufalé situaci, že by to asi přehodnotil).
Velkým mínusem Rafale je, že je to spíše takovej polobombardér, tedy boj s jinými letadly může vést prakticky jen v BVR (jinak ho vymanévruje téměř všechno) a s tím související neschopnost složit křídla. I když rozpětí 11 metrů není moc, když Mig-29K složí křídla, má rozpětí jen 6 metrů. Tj. zabere prakticky polovinu toho co Rafale. Což s ohledem na relativně malý hangár Vikramaditrye a Vikrantu bude problém. Ale samozřejmě pokud Francouzi uplatí, tak bude mít Rafale i Indické námořnictvo.

Mimochodem, Francouzská justice se do toho zkorumpovaného kšeftu s Indií obula v červnu tohoto roku. Jsem zvědav jak to dopadne, ale není to pro Dassault moc lichotivé.

EDIT: Jo a Indové mají v doktríně pro své námořnictvo jenom to kontrolu nad moři. Je to dáno tím, že jejich hlavní nepřátelé nejsou za mořem a tak útok z moře pro Indy nedává moc valný vojenský smysl.
Ostatně Pákistán nebo Čína by si snadno poradili i s americkou CSG která je v boji s kontinentálním letectvem podstatně silnější, nežli celé Indické námořnictvo dohromady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.