CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První skutečně funkční prototyp modulárního telefonu Google Ara

Jak rikam, vsechno probiha v kruzich ... nakonec tu bude "PC" koncept telefonu ..... ale ne, ted vazne ... podle me je naprosta utopie, takova vec se proste neujme ..... ano, par stovek az tisic mozna jo, ale nijak vyznamne .....

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

IBM kompatibilni se taky prosadilo. Zalezi na tom, jak moc budou ostatni vyrobci mrvit telefony. Pokud bude problem sehnat rozumne vybaveny telefon za rozumne penize, muze se Ara prosadit. Viz treba vysokohorska prirazka za flash pamet, nedostatecna RAM, chybejici klavesnice, notifikacni LED, atd.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Kdo si vzpomíná, jaké pazhnáty byly první PC proti tehdejší konkurenci, neměl by žádné předčasné soudy nad Ara vynášet. Prosadilo se jenom proto, že bylo modulární a otevřené, protože jinak to byl absolutní děs, který - třeba při srovnání s Amigou - nás vrhnul dobrých deset let zpátky.

Kdyby byla Ara dostupná, hned bych si ji koupil. IMHO to nemá žádné nevýhody.

Ideální by bylo, pokud by byla vnitřní paměť s OS samostatný modul - člověk by nebyl závislý na konkrétním dodavateli firmware, jako dneska, ale mohl by si sám uvařit nebo sehnat vlastní build, to by byla dost zásadní killer feature.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pak bys mel treba dva moduly, jeden s windows a druhy s androidem ..... kuchtit si neco .... tos rekl spravne, wotomcelemtoje:) Ale to taky znamena, ze by prodali maximalne tisice kusu ...... proste neni to masovka a podle me to bude velmi nerentabilni .... ale jo, kdyby do toho bylo neco jineho nez android, tak bych do toho sel, proc ne? Ale sedim v praci, v IT firme a muzu vyjmenovat 10 lidi kolem me, kteri by do toho urcite nesli ....

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec ne. Běžní Frantové by si prostě koupili nějakou běžnou ROMku, jako modul si to nacvakli a pak spustili. Kdo tomu nerozumí nebo se s tím nechce zabývat by si vzal nějakou referenční, takoví ti, kdo si rádi zkouší různí věci, by si mohli zkusit sehnat nějakou vyladěnou od menšího výrobce a pak jsou nekonečné možnosti personalizace a tuningu, dále by se daly vyrobit specifické ROMky s předinstalovanou sadou aplikací (ať už za jakýmkoli účelem). Ale ve všech případech je to prostě jednodušší - žádný Odin, kabely, trojhmaty, rootování pomocí aplikace stažené odněkud z fóra, prostě bys to nacvaknul a spustil.

Vyhnul by ses tak situacím, kdy ti Samsung zprzní zařízení a ty s tím neumíš nic udělat, nebo že se na tebe výrobce vyprdne a dodá ti systém, který nejde upgradovat a většina aplikací pro novou verzi na starém systému nepojede - i to se občas stává. :-)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo dobrý - taky by mohla být romka která by z toho udělala třeba gameboye - vůbec by nešlo z toho telefonovat ale bylo by to optimalizovaný max. na hraní. Já myslím že se to ujme. Když je něco modulární tak způsobů jak to ohnout a použít na něco co se původně nemyslelo je nekonečno. Mně se to líbí. Nakonec tyhle moduly určitě nepůjdou použít jen v telefonu. Ono totiž nebude nic jednoduššího než to zvětšit, použít stejnou sběrnici a udělat z toho notebok nebo tablet. A to už bude uplně jiný kafe. Mně to přijde jako uplně geniální a jednoduché. Třeba bych si koupil šasi noteboka a mohl bych se rozhodnout jaký procesorový modul do toho vlastně narvu. A nebo když by mi nestačil výkon tak bych tam mohl dát těch procesorů 5. Jako fakt to má ohromný potenciál a telefony jsou jen začátek.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vyrobi modul s klavesnici za rozumnou cenu, nejaky ten milion se jich proda.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu ..... mozna mas i pravdu .... ja jsem technicka hracicka, me by se to asi libilo, ale dost pochybuju, ze je to masovka ...... ted aktualne bych lumii 730 dal dualSIM + LTE + HW tlacitko na fotak a byl bych happy:o)
Na jednu stranu je pravda, ze spousta vyrobcu vyrabi totalni smejdy a uplatnuje salamovku, takze vybrat pouzitelny mobil/tablet/televizi/atd.... je prakticky nemozne a tohle by to svym zpusobem resilo, ale je to proste neohrabane na telefon urcite a nebude to dosahovat 0.4365mm tloustek a mene, coz je nyni MAXIMALNE IN:o)

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Umím si představit nějaké speciální implementace, ale nevidím tu žádný potenciál pro běžného uživatele - viděl bych to jako propadák, pokud se to vůbec dostane do produkce.

+1
-57
-1
Je komentář přínosný?

Vyjimecne se shodnem ..... BFU proste pomalu ale jiste zraje do neceho ultramegaBFU, ktery za chvili nebude umet zapojit USB nabijecku, natoz premyslet nad tim, z ceho si posklada telefon ..... ale jo, nejdriv jsem byl vuci tomu kriticky (preci jen to 'cosi', co poprve gugl predvedl byla fraska), ale mi by se to libilo, kdyby bylo fakt z ceho vybirat, ale neverim, ze to dospeje do produkce .....
Jde to proti samotne prirode (cti proti ekonomickym planum vyrobcu), protoze dnes kdyz mobilu chcipne baterka, tak si clovek koupi komplet novy stroj ... kdyz se budou dat mobily opravovat a upgradovat, jak vyrobci prodaji nove modely?:o) Tenkrat v dobe, kdy mel gugl motorolu, to mozna smysl melo a motorola by vyrabela ty moduly .... ale dnes proste zadneho partnera nanajdou .... ani ten zaprskly cinan si pod sebou nebude podrezavat vetev .... mozna by se naslo par premiovych vyrobcu fotaku, ale to je tak vsechno .....

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

No, mně tohle tak nějak připomnělo ten citát lidí z Microsoftu ohledně "přerostlého" Excelu, že sice je pravda, že každý člověk potřebuje jen 10% jeho funkčnosti, ale zato každý člověk bohužel potřebuje jiných 10%. ;-) Tohle, plus ty speciální aplikace (na které by firmy najednou nemusely bastlit vlastní řídicí jednotku), by mohlo aspoň zaplnit díru na trhu.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Hezký, ale mně už google žádný svůj bastl neprodá. Jedna zkušenost mi stačila.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Mne by sa pacilo a mozno to i bude mozne, neviem, najma asi pridanie dalsej baterie napriklad. :) - Clovek by mal dve baterie miesto... no, niecoho. :D

A trebars by na to mohol byt daky lepsi fotomodul, ktory by si clovek vzal miesto "standardneho", ak by vedel, ze ide niekam na vylet a ktory by aj just trcal par cm z mobilu.
http://cdn1.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2014/04/DSC07424.jpg
Prosto, stale by mi to prislo prenosnejsie a pouzitelnejsie (i ked obr. vyssie vyzera desne :D), ako ine riesenia, trebars aj tie, ktore su uz na trhu, ako:
www.sonymobile.com/global-en/products/accessories/dsc-qx100/
to sa mne osobne nepozdava a trebars priamo spracovanie rekl. spotu povazujem za zlyhanie (=pride mi debilny. :D)
http://youtu.be/EE1MNZczGdk
A tusim to bolo aj tu na diit-e:
http://diit.cz/clanek/sony-qx1-velky-20mpix-aps-c-snimac-vymenne-objekti...

Uvedene predstavuje moj osobny pohlad na vyuzitie modularity telefonu a nemusi sa zhodovat s nazormi inych diskutujucich. :-)

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

I modulární PC, kam si mohl člověk zastrčit kde jakou kartu nakonec dospělo do bodu, kdy většina byla integrovaná na desce. Tak mě není jasné, proč se někdo pokouší restartovat evoluci :)
Navíc každá komponenta musí mít svoji vlastní škatuli, která bude přidávat navíc tloušťku. No a jako vrchol všeho si představte, že vám takový telefon třeba v obchodě upadne na zem a budete lovit moduly pod regálama s dětskou výživou, jak se to rozletí. :)

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Si to dáš do futrálu, ne? :-) Ale vážně. Ono to možná není nějak úplně brutálně dobré, ale na druhou stranu to IMHO nemá žádné větší nevýhody.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

První osobní počítače měly jako základ jen pasivní sběrnici. :-p Ne proto, že by to někdo vyloženě chtěl, mít každou blbost na samostatné desce, ale prostě proto, že než se procesor, paměť a základní periferie daly nacpat na jednu desku, tak to nějakou chvíli trvalo. Ale i tak na moderní desce máte PCIe pro *libovolné* rozšiřující karty, že?

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se na 100% ujme.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale koukam se na to porad jako na nesmysl. U telefonu s androidem chci vykonny cpu (mtk 6982 povazuji za dostatecny) 2GB ram taky. Tohle tedy mam dane pevne a resim jenom uhlopricku telefonu (u ARA menit nejde), rozliseni, citelnost na slunci (u ARA display menit nejde). Velikost baterie (tady modularita ARA zpusobi ze moduly budou diky modularnosti vetsi nez allin1, takze baterka bude mensi / telefon bude obrostlejsi). Veci jako wifi, bt, gsm modul uz nepocitam protoze to beru jako zaklad. Jedine co teda lze vlastne u takoveho stroje resit je vnitrni ulozna kapacita. Nemame od toho pametove karty?

Cely tento koncept je v jedne veci spatny... Neni to vhodne do malych zarizeni. Telefon je pomalu umeni integrace a kazdy chloupek mista je treba usporit a vyuzit. Jo at udelaji modularni tablet. Tam by bylo super moznost instalovat RAM, menit cpu, volit velikost baterky, flash uloziste, at si clovek prida klidne i modul pro simkartu kdyz bude chtit. Tam je to neco jineho a tam vidim mozny smer. V telefonu ne!

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych teda u telefonů víc ocenil možnost zvolit si spíš operační systém než hardware...

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne oboje? ;-)

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Za mne ta koncepce budoucnost má. Kolikrát Vám už ruplo sklo na mobilu a nešla ani dotyková vrstva? Zbytek founu v pohodě, ale výměna se už nevyplatí a tak šup do koše. Takhle když se to stane na tomto koupím ten základ, dám tam své moduly a jedu dál. Já tomu hodně fandím

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi s cim to samozrejme srovnavas... Pokud ti spadne neco cinskeho za 3000kc, tak se to cloveko obvykle opravovat ani nechce. Kdyz ti spadne neco draheho tak tam si servis vylozene chrochta, prestoze vymena neni zas az tak strasne slozita. Menil jsem pred cca 2 lety display na zanovnim galaxy s3 a novy stal 1500kc i se sklem a vymena nam zabrala hodinu. Menitelne to je tedy i na takove telefonu jenom to chce chtit a umet si najit na youtube spravny postup.

Nicmene si to rekneme na rovinu. Budoucnost ten telefon mit bude jen podle toho jaka bude cena. To je vzdy az ten nejdulezitejsi argument pro masove rozsireni...

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.