CDR.cz - Vybráno z IT

První snímky 10" tabletu Samsung s OS Tizen

Tizen Prototype Tablet Systena 1
Na internetu se objevily první snímky chystaného desetipalcového tabletu s novým operačním systémem Tizen, s nímž chce Samsung udělat díru do světa. Má šanci na úspěch?

Jak jsme vás nedávno informovali, operační systém Tizen od Samsungu míří kromě chytrých telefonů také do jiných zařízení, jako jsou navigační systémy, notebooky nebo tablety. Samsung předvedl jeden z prvních tabletů, který se má začít prodávat v Japonsku ještě letos. Zařízení je obdařeno novým operačním systémem Tizen 2.0, který je založen na Linuxu. Jedná se o nástupce OS Bada, jehož vývoj byl ukončen již dávno. Samsung pracuje na tom, aby se Tizen stal novým oblíbeným mobilním systémem, který by mohl v konkurenčním boji překonat Android od společnosti Google.

Tizen Prototype Tablet Systena 2

Protyp tabletu nese označení Magnolia a pochází od japonské společnosti Systena, popřípadě Shisutena, záleží na použitém překladu. Je vybaven 10" displejem s rozlišením 1920 x 1200 pixelů, čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex A9 s taktovací frekvencí 1,4 GHz, 2 GB RAM a vnitřní pamětí o kapacitě 32 GB, kterou je možné rozšířit díky paměťovým kartám microSD. Dále nechybí podpora Wi-Fi, 2Mpix fotoaparát a 0,3Mpix přední kamera.

Přiložené video svědčí o tom, že systém má mnoho nedokonalostí a je nutné jej vyladit a optimalizovat. Oficiální představení tabletu s novou verzí OS Tizen 2.1 Nectarine by mělo proběhnout na japonském veletrhu Smartphone & Mobile Expo, jenž se koná na konci října. V tuto chvíli firma zvažuje, že bude přístroj prodávat pouze vývojářům.

Do vývoje systému Tizen je zapojeno několik dalších korporací. Jednou z nich je také společnost Intel, která v současné době pracuje na grafické nadstavbě pro smartphony s názvem Obsidian. Na první fotografie uživatelského rozhraní Obsidian od Intelu se můžete podívat v našem dřívějším článku. Rozhraní má nabídnout řadu nových funkcí. Jelikož je UI Obsidian zatím ještě ve vývoji, považujte snímky jako takovou malou ochutnávku před samotnou finální verzí, která se může samozřejmě lišit. Vydání OS Tizen má Samsung naplánován na druhou polovinu 2013, přičemž první telefon s tímto rozhraním má mít kódové označení Josephine.

Pokud byste chtěli pomoci s vývojem OS Tizen, v současné době probíhá vývojářská soutěž s názvem Tizen App Challenge v několika různých kategoriích. Vyhrát můžete až 200 tisíc dolarů. Více informací najdete na webu Tizen.org.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První snímky 10" tabletu Samsung s OS Tizen

Neděle, 14 Červenec 2013 - 14:08 | Nick | Zákazník byl na tom dobře. Jednak čtečky byly za...
Neděle, 14 Červenec 2013 - 14:05 | Nick | Být člověkem, který to video pustil do světa, tak...
Sobota, 13 Červenec 2013 - 20:40 | Alexandra Stanovska | Au ... To radšej ani nemali ešte púšťať von :-)...
Sobota, 13 Červenec 2013 - 00:20 | BTJ | Heh, tak jako demo je to vtipne:o) Jinak proc se...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 21:54 | Jan Machacek | pomalu? no tak zalagovany kram jsem snad jeste...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 15:36 | Viktor Navrátil | Zdá se mi to jenom? Na tom videu jim ten tablet...

Zobrazit diskusi