CDR.cz - Vybráno z IT

První pohled na uživatelské rozhraní Obsidian operačního systému Tizen

Obsidian (4)
Tizen je stále jako systémová alternativa hudbou budoucnosti. A právě z tohoto důvodu je možná trochu úsměvné, že navzdory takřka nulovým informacím o něm vyplouvají na povrch skutečnosti, že už se intenzivně pracuje na grafické nadstavbě (jakéhosi launcheru), který připravuje společnost Intel.

O chystaném operačním systému Tizen nečtete na našem serveru poprvé. Tizen je nástupcem nepříliš úspěšného operačního systému Bada od Samsungu, jehož vývoj byl již dávno ukončen. Vývoj tohoto nového linuxového systému z velké části podporuje a financuje společnost Samsung, která jej má v plánu ještě tento rok nabídnout jako ryze svůj vlastní mobilní systém – alternativu k Androidu. Do vývoje však investuje prostředky i společnost Intel (se samozřejmě několika dalšími firmami), jejíž zájem má stejné základy jako ten Samsungu: odpoutat se od závislosti na Androidu. Nabízí se tedy logická domněnka, že nové telefony od jihokorejského giganta nabídnou v budoucnu nejen systém Tizen, ale v řadě z nich budou tikat procesory od Intelu (Atom).

Jak tomu bývá zvykem, bude mít i Intel vlastní uživatelské rozhraní jako nadstavbu pro holý operační systém Tizen. Před několika dny se objevily první informace, fotografie a videa blíže popisující jeho prostředí a funkce, kterými se snaží zaujmout oproti Androidu či jiným konkurenčním operačním systémům. Vlastní (nejspíše prozatimní – kódové označení) název Obsidian.

Rozhraní Obsidian je zatím ve fázi vývoje a tak není jisté, zda se dále popsané funkce ještě nezmění nebo úplně nevymizí. Nebuďme ale příliš přísní a předpokládejme, že některé nedokonalosti budou ještě pozměneny a vylaďeny. Ještě dodejme, že kromě Tizenu bude tato nadstavba podporovat také využití na Androidu.

První snímky Obsidian UI

Již na první pohled si lze všimnout, že některé prvky byly takříkajíc "odkoukány" z jiných operačních systémů. Hlavní nabídka ikon možná trochu připomíná styl Windows Phone, jelikož je zde minimální grafické zpracování a Samsung tak spíše sází na jednoduchost - tyto slova ostatně nedefinují jen nabídku aplikací ale Obsidian obecně. Výsledkem jsou tedy čtvercové a poměrně rozměrné ikony aplikací a služeb v jejich hlavní nabídce.

Úvodní obrazovka je docela jiná, než jaké známe z jiných operačních systémů. Na jejím spodním okraji se nachází trojice hlavních tlačítek pro hovory, zprávy a seznam kontaktů. Obrazovka je rozdělená na více ploch (či bloků) tak, jak to běžně známe. Podle fotografií má ale absenci klasických widgetů a na každé ploše je definováno, co na ní bude zobrazeno.

Výsledek tedy vypadá zhruba takto: na jedné ploše máme nabídku aplikací, přejetím do strany se dostaneme na plochu vedlejší, kde se nachází například jmenný seznam kontaktů. Zamíříme-li na další obrazovku, nalezneme na ní zajímavě řešený výčet hovorů. Dá se očekávat, že obsah jednotlivých ploch půjde nastavit podle vašeho uvážění, je zde ale samozřejmě možnost, že bude předem definován a další změny nebudou možné.

Obsidian (8)Obsidian (2)Obsidian (3)

Další zajímavou novinkou je indikace upozornění neboli nových přijatých zpráv, zmeškaných hovorů aj. Z ostatních systémů jsme zvyklí na upozornění v horní stavové liště nebo na bublinu s číslem u konkrétní aplikace. Zde se ale děje úplně něco jiného – při novém oznámení se daná ikonka aplikace o 45° pootočí, její spodní růžek zčervená a objeví se v něm počet přijatých zpráv, zmeškaných hovorů, nových e-mailů apod. Stejně se tomu děje i s avatarem u kontaktu.

Novým řešením/pojetím (pomineme-li tuto internetovou koncepci iOS 7) je také jakýsi zmenšený náhled aplikace či jejího nastavení, který aktivujete chvilkovým přidržením ikony aplikace a který se zobrazí u spodního okraje displeje. V praxi tedy například podržíte ikonku hodin a ve zmenšeném okénku můžete ihned nastavit budík nebo otevřít aplikaci v režimu celé obrazovky. Když přidržíte ikonku nastavení, ukáží se vám rychlé volby pro zapnutí Wi-Fi, mobilního připojení a jiných funkcí. U kontaktů pak rychlá volba textové zprávy či hovoru. Pokud se vám ale tato funkce nezamlouvá, půjde ji v nastavení Obsidianu vypnout.

První referenční telefon Intelu, který by měl přijít s tímto novým uživatelským rozhraním a ukázat tak jeho možnosti, bude nejspíš smartphone s kódovým označením Josephine. Zda-li poslouží pouze jako testovací zařízení nebo se v budoucnu dostane do prodeje, je zatím záhadou. Stejně tak ani nevíme, kdy bychom se mohli prvního smartphonu s tímto rozhraním dočkat – vydání operačního systému Tizen určil Samsung na druhou polovinu tohoto roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První pohled na uživatelské rozhraní Obsidian operačního systému Tizen

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 10:29 | bager | Velmi pekne. Snad sa nam blyska na lepsie casy....

Zobrazit diskusi