CDR.cz - Vybráno z IT

Půjčka na podnikání - vyplatí se bankovní nebo nebankovní?

PR článek
Rozjet podnikání je dnes jednodušší, než tomu bylo dříve. Je to dáno hlavně rozvojem IT segmentu a možnosti podnikat online.

Nabízí se řada možností, které mohou být spojeny s online prodejem, nebo s tím, že se člověk stane takzvaným freelancerem. I když náklady na vstup do daného odvětví jsou minimální, přece jenom je třeba nějaké finance mít. Nezbytností je toto:

  • Výpočetní technika
  • Odpovídající zázemí
  • Peníze na propagaci

Kdo má skutečně prázdné kapsy a nulu na účtu, obvykle uvažuje nad využitím úvěru. Konkrétně nad využitím půjčky pro podnikatele. Podívejme se společně na to, jak si v tomto segmentu stojí bankovní domy v porovnání s nebankovními společnostmi.

Banky umí nabídnout peníze i začínajícím podnikatelům

Toto je jejich velká výhoda. Pokud jste v situaci, kdy skutečně začínáte, je vhodné jít do banky. Nutno však říci, že získat takovou půjčku není nic jednoduchého. Bez čeho se stoprocentně neobejdete, to je byznys plán. Ten bude posouzený odpovědnými lidmi a ti následně vyhodnotí, zda má projekt šanci na úspěch, nebo nikoliv. A podle toho budou bankovní půjčky poskytnuty, nebo zamítnuty.

Výhodou pro podnikatele v IT je obvykle to, že nepožadují nijak horentní sumy peněz. Na druhou stranu je třeba vzít v potaz i nevýhodu – za peníze se obvykle nepořídí nic hmotného, což je pro banku možné riziko.

Nebankovní společnosti obvykle na podnikání nepůjčují

Podívejme se do segmentu nebankovních společností. A to hned na jejich velkou nevýhodu, kterou mají. I když v reklamách i na webech najdete informace o tom, že půjčují podnikatelům, není to na rozvoj nebo rozjezd jejich podnikání. Jedná se o půjčky, které jsou určeny těm, kteří příjem nedokládají pomocí výplatní pásky, ale prostřednictvím daňového přiznání. Tedy podnikatelům, kteří již vyvíjí ekonomickou činnost a peníze chtějí pro své potřeby.

Na druhou stranu nikdo nezakazuje využití peněz tím způsobem, že budou vloženy do byznysu. S nebankovním segmentem jsou obvykle spojeny neúčelové půjčky. To znamená, že není nutné ani uvádět, na co budou peníze využity. Kdo již podniká a chce peníze na rozšíření svého byznysu, může si v nebankovním segmentu vzít neúčelový úvěr a ten následně použít ve svém podnikání.

Banky nabízejí několik typů půjček

Zatímco v segmentu nebankovních společností není klasická půjčka pro podnikatele dostupná, u bank je tomu zcela naopak. Ty na podnikatelský segment velmi výrazně cílí. A to se podepisuje i na možnosti výběru různorodých úvěrů. Ty jsou vhodné jak do segmentů klasického podnikání, tak do segmentů, které souvisí s IT. Když se podíváme na hlavní možnosti, určitě musíme zmínit tyto:

  • Provozní úvěr
  • Investiční úvěr
  • Kontokorentní úvěr

Typ úvěru ovlivní i to, kolik peněz je možné získat. V některých segmentech to jsou desítky, nebo stovky tisíc. U investičních úvěrů je možné mluvit i o podnikatelských půjčkách, které mohou do firmy přinést desítky i stovky milionů korun.

Jak je to s výhodností?

Oba segmenty máme zmapovány s ohledem na nabídku. A jak je to s výhodností? U běžných půjček jasně dominují banky. Nabízejí totiž úrokové sazby v nižších jednotkách procentech, což celkově ukazuje na dobrou výhodnost. U nebankovních společností jsou úrokové sazby obvykle větší, ale na druhou stranu je třeba přihlédnout k jednoduššímu získání peněz.

Navíc v nebankovním segmentu existují i výjimky. Přinášejí je takzvané mikropůjčky neboli stále populární půjčky online. Ty mohou být nabídnuty i zdarma, s nulovým úrokem. Hodí se třeba jako alternativa k provoznímu úvěru. Příkladem může být e-shop, který nemá na nákup dalšího zboží a vyřízení nových objednávek. Takto si lze půjčit zdarma, na dobu jednoho měsíce a poté peníze jednoduchým způsobem vrátit.