CDR.cz - Vybráno z IT

Střídání stráží – Radeon HD 7970 GHz Editon nejvýkonnější jednočipovou kartou

Radeon HD 7970 GHz Edition
Výrobci se neustále perou o nějaké to prvenství – dnes je na pořadu titul "nejvýkonnější jednočipová grafická karta".

Tento titul již pár let patří AMD. Opožděný příchod architektury Kepler od nVidia jej ale AMD vytrhl ze "slajdů" a ne a ne se jich vzdát. A to se AMD samozřejmě nelíbí. Její velice povedený Radeon HD 7970 byl poražen ještě povedenější GeForce GTX 680, a AMD chce svůj titul zpět. GHz edice HD 7970 má úkol jediný, zařídit to.

A o co vlastně jde? Titul jako takový je prostý nesmysl. Koncového zákazníka nezajímá počet čipů, jednotek, frekvence, velikost čipu ani podobné "bláboly". Co jej zajímá je cena a absolutní výkon. Pokud máme dvoučipovou grafickou kartu, výkonnější než jednočipovou, tak nás prostě zajímá ona (pokud není přehnaně drahá). Slovo jednočipová se ale samozřejmě všem výrobcům hodí do krámu.

Novinka není až tak úplně novinkou. Existuje už totiž mnoho nereferenčních modelů od všech výrobců, které mají stejné nebo dokonce vyšší takty, než naše novinka, která díky zvýšení taktů se slušným nadhledem poráží GTX 680 ve všech nových hrách. Problém je, že GTX680 byla poražena pouze nereferenčními, přetaktovanými modely, tudíž titul patřil právoplatně nVidii. AMD tedy prostě řeklo, že zařadí do své nabídky i tento přetaktovaný model jako standard. A jelikož je oficiální a je rychlejší, titul právoplatně spadá do kapsy firmě AMD.

O velké haló se ale nejedná a pro koncového uživatele se nic nemění – málokdo si dnes koupí výkonnou grafickou kartu s hlučným referenčním chladičem, všichni již dávno mají nějakou tu OC edici dávno doma. Pouze si dva pro nás největší výrobci (největší je samozřejmě Intel, ale ten pro nás z pohledu herních grafik nic zajímavého nemá) prohodili vlastnictví titulů a svět bude žít dál hned - jak se nVidia rozhodne, uvést svoji OC edici jako standard, a vzít si titul nazpět. Dočkáme se GeForce GTX 680 Ti? (Konečně by tu byla karta, která by si ho po GeForce 4600 Ti zasloužila.)

Zdroje: 

AMD (email)

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Střídání stráží – Radeon HD 7970 GHz Editon nejvýkonnější jednočipovou kartou

Úterý, 26 Červen 2012 - 19:54 | Tomáš Bohuněk | Správně bychom měli říct "výrobce grafických...
Úterý, 26 Červen 2012 - 15:34 | HKMaly | Skutecne je Intel nejvetsim vyrobcem grafickych...

Zobrazit diskusi