CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Vraťme se do obleku pavoučího hrdiny v The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spiderman 2 Title
Jeden z nejvíce hláškujících a nejukecanějších hrdinů Marvel univerza si nedávno odbyl premiéru druhého filmu, který musela ruku v ruce dostihnout i herní inkarnace. Následuje titul nepsané pravidlo pochybných kvalit herních adaptací nebo nabízí víc?

Superhrdinské hry zažívají poslední dobou značný boom, především díky Arkham sérii Batmana. Není divu, že se před lety studio Beenox právě zde inspirovalo, když vytvářeli první díl The Amazing Spider-mana, který sice nebyl příliš kvalitní, nicméně se jednalo o jedno z nejlepších zpracování červenomodrého pavoučího muže. 

The Amazing Spiderman 2 04

Aktuální druhý díl tedy mohl být právem očekávaný, ba dokonce tvůrci naslibovali spousty změn. Bohužel samotné sliby hru netvoří, je nutné je aspoň zčásti splnit a k tomu nedošlo. The Amazing Spider-man 2 tedy působí značně polovičatě, nedotaženě a oproti předchůdci nudně.

Přátelský soused

Příběh hry je samozřejmě napojen na události z filmu, tvůrci se přesto však rozhodli nedržet se této příběhové linie na 100 % a spíše je využita jako základní páteř, která vše spojuje. Díky tomu se objeví i několik jiných postav a záporáků, které právě ve filmu nejsou, jmenovitě například Kingpin, Carnage, či Shocker, jejich charaktery bohužel ale nedosahují kvalit komiksových předloh. 

The Amazing Spiderman 2 08

Hned od začátku sledujeme Petera, jak nechává z obchodu utéct zloděje, aniž by jakkoliv zasáhl, což vyústí ve smrt jeho strýce Bena. Následně se přesune děj o dva roky dopředu, kdy je Spider-man hnán osobní pomstou při lovu vraha svého pěstouna. To vše slouží jako prolog k mnohem větší zápletce.

The Amazing Spiderman 2 06

Ta je ovšem tak špatně podaná, že nemá šanci jakkoliv překvapit či nadchnout, ba právě naopak je vše extrémně předvídatelné. Dialogy nemají žádnou hloubku, působí jen jako pouhý posuvník příběhu a díky tomu jsou i neuvěřitelně nudné. Scénář se navíc ani neobtěžuje s vysvětlováním událostí, takže na začátku potkáte Max Dillona, který se po nějakém čase vrací zpět coby záporák Electro, aniž by hráči bylo cokoliv řečeno. 

Vítejte ve Velkém jablku

Město působení Petera Parkera je samozřejmě New York, který je ve hře omezen pouze na ostrov Manhattan, což ale není žádné mínus. Samotný ostrov působí celkem rozlehle, jeho design je zvládnutý dobře a je poset vedlejšími úkoly. Ty jsou ale dělány na jedno brdo, takže se jedná převážně o deaktivaci bomb, pobití pouličního gangu a záchrany obyvatel z hořících domů (čemuž hasiči jen pasivně přihlížejí a nic nedělají). Občas se (asi jako pokus vymanit se ze stereotypu) objeví mise za civilního Petera, což je ovšem opět jen výplň plná trapných a nudných dialogů. Snad jen cameo, které má Stan Lee, jakožto majitel komiksového obchodu, je potěšující a úsměvné.

The Amazing Spiderman 2 05

Odměnou za všechno toto snažení jsou zkušenosti, které lze investovat do RPG systému, ten ale moc efektivně nefunguje. Případně lze sbírat další obleky, komiksy a sošky, to je ovšem záležitost jen pro skalní fanoušky a lovce achievmentů. Posledním faktorem je karma systém. Veřejnost totiž může vnímat Spideyho buďto jako hrdinu či kriminálníka. Jeho vliv na hratelnost je ale nulový, a tak i večerní zprávy, které se objevují po každém splněném sidequestu, začnou časem otravovat. 

Nananananananana Batm... Eeeeh Spider-man

Spidey si opět pokoušel vypůjčit něco z konkurenční úspěšné série, stejně jako to udělal v předchozím díle. Dočkáte se tedy parádních soubojů a zajímavých stealth pasáží? Ne. Souboje jsou otravné, chybí jim plynulost známá z Arkham série, protože Spider-man se při každém útoku jakoby zpomalí, a postrádají rozmanitost útočných animací. 

The Amazing Spiderman 2 07

Stealth pasáže jsou snad ještě větší hrůza, protože jsou prakticky nepoužitelné. Za prvé nemá hráč nutkání se věnovat utajenému postupu, za druhé je umělá inteligence natolik hloupá, že absolutně nevnímá okolí. Díky tomu můžete likvidovat nepřátele přes celou otevřenou místnost, aniž by kdokoliv zareagoval.

The Amazing Spiderman 2 01

Technické zpracování je ale povedené. Recenzovaná verze pro X360 vypadá velmi slušně, ačkoliv jsou už patrné limity současné generace konzolí. Soundtracku převzatému z filmu, který má na svědomí Hans Zimmer a Pharrell Williams, se nedá nic vytknout. Dabing například také překvapil, přestože se jej nezúčastnili filmoví herci. Celkový dojem ze hry to ale bohužel nezachrání. 

Verdikt

The Amazing Spider-man 2 je celkově velmi nedotažený titul, který se kvalitami svému předchůdci ani zdaleka neblíží. Pokud byste toužili po hře s pavoučím hrdinou, doporučíme první The Amazing Spider-man nebo vynikající Spider-man: Shattered Dimensions.

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Vraťme se do obleku pavoučího hrdiny v The Amazing Spider-Man 2

Pátek, 30 Květen 2014 - 23:08 | Robin Seina | Druhého filmu? Pokud vím, tak jen od začátku...

Zobrazit diskusi