CDR.cz - Vybráno z IT

Souboj: Asus PadFone proti Transformeru, notebooku a smartphonu

ASUS PadFone (perex)
(AKTUALIZOVÁNO) Tři zařízení v jednom nesou název Asus PadFone, a právě tento celek se nedávno konečně dostal do prodeje. My se v recenzi podíváme na to, jak si stojí oproti modelu z rodiny Transformer a netradičně si srovnáme, jak bude v běžných situacích stačit notebooku, telefonu a tabletu.

Pojďme se na celé řešení podívat z jiného úhlu. V této kapitole uděláme malý pokus, kdy se porozhlédneme po netradiční alternativě. PadFone si nahradíme notebookem, smartphonem a tabletem. Dá se za 21 tisíc, kolik přibližně stojí kompletní PadFone 3v1 sada, pořídit zmíněná trojice zařízení? A jaké výhody či nevýhody oproti němu přináší?

Recenze_Asus_padfone_vykon_stylus (46)

Výběr probíhal jednoduše při prohlížení katalogů našich prodejců. Nejvíce z celkové částky, kolem 8 000 Kč, virtuálně padlo na malý notebook. Po delším bloumání byla volba LENOVO IdeaPad S205, který není problém za podobné finance sehnat.

Asus PadFone + PadFoneStation + dock 21 000 Kč
Sony Xperia U 6 500 Kč
Google Nexus 7 6 500 Kč
Lenovo IdeaPad S205 8 000 Kč

Dalším na řadě byl chytrý telefon s Androidem následován tabletem. Po kratší úvaze byla vybrána dvojice zařízení v přibližně stejné cenové hladině. Volba padla na Sony Xperia U (ST25i) a Google Nexus 7, který za malý peníz nabízí skvělou výbavu. Tím jsme se vešli přesně do 21 000 Kč a můžeme se vrhnout na srovnání.

Google Nexus 7 02

Srovnávat výkon by bylo vzhledem k odlišné platformě notebooku problematické, nicméně je jasné, že ani jedno zařízení na tom není po této stránce špatně. Záměrně byl zvolen dvoujádrový smartphone se slušnou výbavou - dvoujádrovým CPU Cortex-A9 na frekvenci 1,0 GHz, jemuž kontruje 512 MB operační paměti. Tablet nese dokonce čtyřjádrovou Tegru 3 na frekvenci 1,3 GHz a 1 GB operační paměti. Notebook už jde mimo ARM architekturu a nese APU Zacate e-450 od AMD s 4 GB RAM.

Pojďme se ale místo parametrů raději podívat na praktickou stránku věci a nadhodit několik modelových situací.

Výdrž

Pokud složíme kompletní 3v1 řešení, vydrží PadFone v provozu opravdu dlouhou dobu. Může to být v závislosti na využívání i několik dní, ale nejvíce asi napoví test větší zátěže, obnášející přehrávání, volání apod. I v takovém případě je výdrž celku větší než 12 hodin, což potvrzuje test kolegů ze serveru Engadget, kteří vše uvedli do přehledné tabulky. Při nastavení 50% jasu, zapnutém 3G, zapnuté (ale nepřipojené) WiFi a přehrávání videa vydrží samotný telefon kolem 6 hodin, s tabletem již kolem 10 a s dokem konečných 17,5 hodiny. To je skvělé číslo, kterému nemůže ani jedno z výše vybraných zařízení samostatně konkurovat - zde je výhoda PadFone jasná.

padfone_vydrz_baterie_srovnani
Zdroj: Engadget.com

Notebook samotný má podle výdrobce výdrž 5 hodin, tablet dalších 5, a telefon při přehrávání zvládne také něco kolem 6 hodin. V součtu je to sice hodnota podobná PadFonu, ale reálně je na tom stále výrazně lépe dnes testované 3v1.

Asus_PadFone_foto (27) recenze_Asus_PadFone_obsah_baleni (8)

Nabíjení

V případě PadFone bude majiteli stačit dvojice kabelů a jedna jediná nabíječka. U alternativní trojice bude zapotřebí notebooková nabíječka s většími rozměry, aby šlo díky klasickému microUSB využít jednoho adaptéru a zařízení v něm střídat. Při nabíjení je největší rozdíl ten, že pokud připojíme složený výrobek Asusu, nabíjí se všechny jeho části. Je zde však pro změnu delší doba pro plné nabíjení - až 5 hodin.

Recenze_Asus_padfone_vykon_stylus (26)

Rozměry 

Co se týče rozměrů, zdá se PadFone při složení poměrně velký. Na druhou stranu je zde oproti trojici různých zařízení úspora zřejmá. Stačí jedno pouzdro, trocha prostoru v batohu a můžeme vyrazit na cesty. Kupovat obal pro telefon, tablet i notebook zvlášť se může celkem prodražit.

Data na jednom místě

Při práci na PadFonu máte k dispozici stále ta samá data. Centrum dění je uvnitř smartphonu, který můžeme pohodlně nosit u sebe a práce je díky spojení o něco efektivnější. Při rozdrobení dat na několik zařízení nastává problém s hledáním souborů a jejich dostupností.
Asus_PadFone_foto (40) Asus_PadFone_foto (16)

Reklamace

Zde je asi jasné, kam je mířeno. V případě poruchy smartphonu není možné použít zbylé části, dokud nebude opět funkční. Pokud se porouchá stanice, je telefon v pořádku, ale jako notebook už neposlouží. U alternativy jsou v případě poruchy jednoho ze zařízení stále funkční zbylá dvě.

A co na to Transformer?

Pokud sháníte pouze tablet a budete brát jako výhodu případnou klávesnici, zdá se ideální volbou spíše koupě Transformeru a mobilního telefonu zvlášť. Transformer je oproti PadFone řešení mnohem tenčí a lehčí, výkon je dostatečný, a díky několika různým verzím na trhu si může uživatel vybírat.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze Asus PadFone: Jak obstojí 3v1 proti běžnému smartphonu, tabletu a notebooku?

Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 15:54 | Noxik | Takze uz se vyrabi nebo ne? Anglictinou bohuzel...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 12:52 | Jiří Molnár | Nebojte se, jen kvůli větě by se aktualizace...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 11:51 | Tarman | Jako, že by se mi chtělo číst celý článek znovu...
Úterý, 2 Říjen 2012 - 11:24 | peca | To máš pravdu. Tady šlo (IMHO) právě o problém...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 14:10 | corwin78 | Tak vyfouknul - on ten koncept je celkem logický...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 10:05 | peca | To chápu, ale z pohledu uživatele mi přijde (mini...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 09:41 | Jiří Molnár | Ono to Lenovo (Lenovo IdeaPad S205) je vlastně...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 09:20 | peca | "PadFone si nahradíme notebookem,...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 09:04 | peca | Ještě jsem recenzi nedočetl, ale už dlouho před...

Zobrazit diskusi