CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k RECENZE – Kingdom Come: Deliverance je syrovější než tatarák, ale přesto bašta

Tak ono je otazka, jestli to jsou schopni nejakyma patchema dodelat, to uvidime v budoucnu. Je teda dost skoda, ze kvuli zbytecnejm bugum si nechali srazit hodnoceni, ktery by bez technickych obtizi bylo lepsi.
Osobne jsem dospel k tomu, ze ted az vyjde za par dni na GOGu hru kupovat nebudu, ale urcite pocitam s tim, ze ji jednou hrat budu. Pockam s koupi ale na upgrade hardwaru pocitace a take treba bude za par mesicu uz hra opatchovana a stabilni a pak by treba recenzent dal i lepsi znamku. Mozna by stalo za to se ke hre vyjimecne vratit treba pred letnima prazdninama a zhodnotit, jestli se hra technicky nekam posunula.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vrátit se k recenzi před letními prázdninami není vůbec špatný nápad. Jak jsem psal, Kingdom Come: Deliverance se skvěle hodí pro druhé/třetí/čtvrté přehrání, a tedy dost možná si ji (tedy už spíše relaxačně) střihnu znovu. Šel by z toho udělat článek, zda se vyplatí se ke hře vracet po takové době.
Už teď jsem svým způsobem těším na reprízu, kdy zkusím hru v roli rádoby-šlechtice, knihomola-alchymisty řešící spory výhradně domluvou a nikdy proti zákonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S kámošema to hrajem asi takto (příklad):

A: "Už si tam pro to byl?"
B: "Jo byl, řekl ať táhnu do psí díry"
C: "vždyť tam nikdo nebyl"
A: "byl, akorát si mu musel Frantovi donést pivo"
C: "Jo, aha tomu jsem v noci ukradl knihu"
A: "Aha, já jí dostal za pivo"
B: "Mě jí nedá"
C: "Proto jsem jí ukradl"

Skoro to vypadá, že každý hrajem jinou hru :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takze hra je frustraci prvnich 10? hodin, pak nasleduje pohodicka, kochani se, ale kdyz clovek nechce jen tak zevlit a pokracuje v postupu dal, tak se ta hra stane trivialne nudnou? :)
Z toho my vychazi, ze je pro masochisty.
Toz to je dobry vykon na tech milion stranek scenare, 3 roky spozdeni a holedbani se nad prelomovymi novinkami :)

Kazdopadne ale jako clovek ktery vyrustal pobliz mist ve hre znazornenych... Tohle se jim fakt povedlo. Ta vizualni stranka venkova je skvela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si to zahrát? :)

Scénář dobrej je, ne snad kvůli hlavní dějové linii, ale celkově jak tvůrci ztvárnili postavy, jak jsou udělané questy, uvěřitelnost atd a nuda to rozhodně není. Celé to jen kazí technický stav hry a také nevyladěnost herních mechanik. Tady by se vyplatilo počkat tak půl roku, pokud to opraví :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z nejpřesnějších recenzí na internetu, hru dost recenzentů nedalo. Snad jen 7/10 je trošku málo, hra by si zasloužila osmičku. Ne všem hra padá, já neměl jediný problém, pár záseků na schodech nebo ve dveřích ale jinak mi hra jede hladce (na 720p na AMD sestavě).

Pokud vám systém ukládání sedne a nepotřebujete maximální možné rozlišení, pak je to 9/10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že hodnocení 7/10 je zasloužené, po mé zkušenosti bych dal možná i méně...

Čekal jsem, že to bude zabugované, ale že to bude tak hrozné... Odehrál jsem asi 13 hodin, ale těžko říct kolik z toho bylo stráveno zbytečně, protože jsem musel nahrávat starý save.
V ději nejsem nijak daleko, teď jsem se dostal do Rataje a mám se hlásit u rychtáře. Z vedlejších úkolů jsem našel prstýnek pro mlynáře a mám ho donést druhému mlynáři. Doteď probíhalo vše ok kromě jednoho pádu hry, ale druhý vedlejší úkol který jsem začal plnit a už mám sto chutí to odinstalovat...

Vzal jsem úkol od lovce v Rataji najít tři slavíky. Vydal jsem se do lesa, položil jsem první klec, položil druhou a vrátil jsem se k té první, slavík byl chycený, ale pořád bylo slyšet "zpívání", klec jsem sebral a o pár metrů dá jsem chtěl položit třetí klec, jenže po pár krocích jsem se propadl do země takže load...
Vrátil jsem se a opakoval jsem stejný postup, tentokrát jsem se nepropadl a šel jsem po položení třecí klece vzít slavíka v té druhé, byl chycený a vracím se tedy pro třetí klec, jenže ona není na tom místě kde jsem jí položil. Jsem na místě, kde mi ukazuje úkolová značka, slavík už tam nezpívá, ale klec nikde... předpokládám, že se propadla či něco podobného... takže další load a vše znovu.
Tentokrát už vše proběhlo v pořádku a jdu zpět do Rataje úkol odevzdat, mluvím s lovcem, dostal jsem odměnu, ale to je vše, jsem teď zaseknutý v rozhovoru s ním jak na sebe koukáme. Hra není zamrzlá, jsou slyšet okolní zvuky a naše postavy se pohupují, ale rozhovor pořád běží dál a nechce mě to pustit zpět do hry. Zkoušel jsem to nahrávat už 3x a pokaždé se stane to samé, úkol prostě nejde odevzdat bez to aniž by se to zaseklo.
Teď se mi vůbec nechce hrát dál, když úkol na začátku hry má takové problémy!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se stalo akorát to propadnutí. Po cca 30s padání mě to hodilo zpátky na terén. Přišel jsem na to tak, že jsem ho nechal padat, protože se mi fááákt nechtělo načítat, když jsem hrál asi hodinu bez uložení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne tehle (vedlejsi) quest je podle vseho zabugovany, ale neplati to zdaleka o vsech ostatnich. V moji PC verzi se mi quest podarilo normalne dokoncit, stejne jako vsechny ostatni, ke kterym sem se za nejakych 50h dostal.. Je ale jasne, ze to je ve vasem pripade neprijemna zalezitost - na druhou stranu z moji herni zkusenosti ten bug neplati globalne, vyvojari o nem vi a urcite se brzy objevi oprava. Neni to zadna obhajoba a u finalniho produktu by se tohle dit nemelo, nicmene je to dnes bohuzel bezne i u her od daleko vetsich studii s nasobnymi rozpocty - kdyz si vzpomenu kolik mel nazacatku bugu Skyrim od Bethesdy... a presto jsem ho bral jako jednu z nejlepsich her co jsem kdy hral (stejne jako KDC).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze všech těch chyb co jsem na YT viděl jsem zatim zažil jen multimeč, kdy se neoříteli objeví v ruce asi 50 mečů pod jiným úhlem. Vždycky to ale přestalo po pár vteřinách. Začínám mít pocit, že to mnohem víc blbne na OC sestavách, kde jindy všechno běží ok, ale KCD tam prostě občas zlobí. Jo a včera mě shodili z koně přesně při útoku a hra mě nepřilepila k zemi a levitoval jsem. Stačilo si zavolat oře, nasednout, sesednout a bylo to v pořádku. Sejvovice si už vařím, a vyjdou na pakatel, takže ukládám jak potřebuju. Akorát ten rulík né a né najít, tak ho musím kupovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem se učil střílet, rozhovor se neukončil, zato moje postava se rozeběhla kamsi doleva. Celou dobu jsem tam pobíhal, neustále vyzýván, ať už konečně střílím. Chvíli jsem dokonce vyběhnul ven ze střelnice a pobíhal po městě. Když se mi asi po deseti minutách podařilo doběhnout zpět, třikrát jsem v běhu vystřelil, samozřejmě nic netrefil a byl jsem vyzván k soutěži ve střelbě, kterou jsem samozřejmě prohrál. Když se střelba ukončila a měl jsem pokračovat v zápase na meče, jako zázrakem se vše opravilo a mohl jsem normálně fungovat.
Jaké z toho plyne poučení?
Žádné. Pěkně mě to naštvalo.
A vzhledem k tomu, že se mnou v Ratajích nikdo nemluví, tak jsem se rozhodl, že všem vyberu na oplátku baráky, když už si u nich musím kupovat reputaci.

Jinak na mé Radeon HD 7870 to jede jedna báseň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no mne to prislo nezazivne.
po asi 4 hodinach som sa na to ... a nainstaloval si Skyrim.
snad nabuduce, kedze som si to kupil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt po ctyrech hodinach za sebou nemuzes mit ani intro ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hra začíná až od doby, kdy se probudíš v mlíně. Do té doby hraješ "tutorial" :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale slusny fail na strane vyvojaru.

Zvlast kdyz ta cast muze trvat dost dlouho. Diky zasekum, bugum, atp. se muze stat, ze ten 4hodinovy tutorial, coz je samo o sobe priserne se protahne na delsi dobu, na Steamu a YT jsou komentare lidi, kteri nadavaji na 8-10hodin nezazivnosti.

A kdyz uz se teda probudis ve mline, nemas kone, vsechno obihas jako kokot znovu. Kun se da dostat az behem ukolu, nebo musis vedet kam zajit a mit prachy. Bez kone s tim omezenym sprintovanim, pfff...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave. Prestoze to hraju za pomoci wine-staging na Debianu, tak jsem zadne padani hry, ci fps dropy nezaznamenal. Hra bezi stabilne a krome par bugu specifickych pro wine jsem nenarazil na nic, kvuli cemu bych musel natahovat starsi save. Za me 9/10 a ten bod dolu jen za to, ze se jim nepodarilo vydat slibovanou nativni verzi pro jine OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Recenze dobrá, ale prosím, neopakovat znova tuto chybu. Zevrubně znamená důkladně, tedy přesně v opačném významu, než je použito.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom se musím autora zastat. Že se nějaký Jouda z jazykozpytného ústavu najednou rozhodne změnit význam slova ještě neznamená, že to změní v hlavách lidí. Je to stejně hloupé jako když nám začali najednou tvrdit, že namísto slova parchanti je správně pancharti. Kdo to používá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parchant ve smyslu treba nemanzelskeho ditete je i nadale pouzivano. Ano existuje i varianta panchart, ale ta neni tak casta a ani ji zadny jazykovedec nikde neprotlacuje.

Zevrubne vyznam nezmenilo. Odjakziva to znamenalo velmi podrobny. Nejakou dobu existoval slovnik, ktery to slovo vykladal jako "povrchni", nicmene ten uz je zastaraly a nepouziva se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdybys měl stokrát pravdu, tak nic nezměníš na tom, že polovina lidí to slovo chápe naopak. A je to nejspíš právě díky tomu zrušenému slovníku. Lidé totiž běžně změny ve slovnících nesledují. Takže je celkem zbytečné každého zvlášť opravovat. ;)

BTW ty pancharty nám vnucovali s názvem filmu, když tvrdili, že parchanti to správně vůbec nejsou. Nejspíš to bude tím, že tady je chytrej každej kdo má v zadeli díru, hlavně aby nemusel makat rukama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, to jsem ani nevěděl, že nám při vydání filmu bylo vnucováno, že pancharti je správný termín :-)
Vždycky jsem si myslel, že slovo Hanebný pancharti (správně Hanební parchanti) bylo v názvu použito jen proto, aby byla zachována chybnost původního názvu Inglourious Basterds (správně Inglorious Bastards), který byl špatně napsán schválně pro větší efekt a asi s nějakým uměleckým podtónem Tarantina.

Pro klid všech, na slovo zevrubný si dám pro příště pozor. Už se mi to stalo párkrát, ale jde o slovo, které mi proklouzne i při korektuře, protože jej zkrátka celý život vnímám já i celá moje sociální bublina jinak :-) Ještě pár jazykozpytců vykazujících činnost a budeme potřebovat česko-český slovník.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Panchart a parchant je jiný případ. To se jazyk vyvíjí. Použáívat slova ale se špatným, nebo nesmyslným významem nebo v takovém kontextu je ale prostě jednoduše chyba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne 'zevrubne' taky znamena 'povrchne'. Osobne souhlasim s tim, ze kdyz nejaky jazykopytec provede zmenu, tak se to jednak nedozvim a uprimne mne to ani moc nezajima ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy to neznamenalo povrchně. Je to stejně špatně používané, jako slovo "nejideálnější", apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor... idealni a optimalni se daji takto stupnovat :D :D :D

Napr:
Idealni/Optimalni je mit pravidelne sex. Idealnejsi/optimalnejsi je mit ten sex s jinou osobou. Nejoptimalnejsi/nejidealnejsi je mit sex s atraktivni osobou preferovaneho pohlavi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nedá. Ideální a optimální jsou totiž maxima. Takže správně je věta "Ideální/optimální je mit sex s atraktivni osobou preferovaneho pohlavi".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem v zivote neslysel, ze by to nekdo mohl chapat takto spatne. Kde jste k tomu prisli? Nejaka krajova zvyklost? Neco jako kdyz nekdo svestkam rika trnky :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zevrubně adv. k zevrubný; podrobně, obšírně, důkladně. Popíšu zde co možná zevrubně a živě celý běh jednání v Moskvě.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého (1935–1957)

zevrubný příd. 1. jdoucí do podrobností, do hloubky; podrobný, důkladný
Zdroj: Slovník jazyka českého

zevrubně
význam: podrobně, detailně
Zdroj: Internetová jazyková příručka

Takže žádný jakozpytec si to opravdu nevymyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.