CDR.cz - Vybráno z IT

Recenze ZTE Atlas W: Obsah balení, zpracování a parametry

ZTE_atlas_w_test_body_zpracovani (6)
V předchozích dnech jsme si představili novinku v portfoliu čtvrtého největšího výrobce mobilních telefonů. Pojďme se podívat, jak si Atlas W stojí v praxi a kolik toho za nízké pořizovací náklady nabízí.

Nový smartphone se začíná prodávat v poměrně miniaturní krabičce. Její design sice nevypadá nijak extrémně přitažlivě, ale svou funkci ochrany uvnitř ukrytých zařízení bezpečně plní.

Po otevření a následném vybalení čeká na uživatele vše potřebné. Připraven je standardní MicroUSB kabel, návod, miniaturní USB nabíječka s krátkým kabelem, kterou výrobci používají čím dál častěji, a vedle toho ještě pecková sluchátka v barvě telefonu (bílá a černá). Ocenili bychom alespoň 4GB MicroSD kartu, vzhledem k malé vnitřní paměti (pouhých 131 MB), ale jelikož stojí pár korun, nebude problém si ji dokoupit.

ZTE_atlas_w_recenze_smarphone_android (4)

Samotný telefon má rozměry 115 × 58 × 10,50 mm, díky čemuž není příliš velký, ani příliš malý. Je, troufnu si říct, tak akorát a pohodově se drží i při delším držení v ruce, za což vděčí zaobleným hranám svého těla.

ZTE_atlas_w_recenze_smarphone_android (2)

Zpracování a tlačítka

Tělo je vyrobeno z plastu a vybrat si lze ze dvou variant - černé a bílé. Inspirace vzhledem iPhonu 4 je velmi nápadná a je spíše kladem, který by mohl pomoci s prodeji. Zprvu panovala jistá nedůvěra ke zpracování telefonu, ale po rozbalení už bylo jasné, že byl strach zbytečný. Plasty doléhají perfektně a celé tělo působí robustně, což se nám osvědčilo hned první den, kdy Atlas W neúmyslně absolvoval pád na dlažbu a s pár oděrkami jej bez problémů ustál.

ZTE_atlas_w_test_body_zpracovani (14)

Na boku telefonu nalezneme standardní mechanické dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, nad nímž se na horní straně skrývá zapínací. Pod displejem se nachází standardní čtveřice dotykových kláves pro ovládání prostředí systému. Zde by se dala vytknout jejich občasná horší reakce a usazení moc blízko k dotykové ploše. Pocit, že jsou moc blízko umocňuje i fakt, že je pod nimi poměrně velký kus prázdné plochy.

ZTE_atlas_w_test_body_zpracovani (4)

Hardwarová výbava a displej

Jak bývá u tohoto výrobce zvykem, snaží se uživatelům nabídnout za dané peníze co nejlepší hardware. Co každý uvidí na první pohled, je kapacitní displej. Ten staví na technologii TFT, má velikost 3,5" a pěkné rozlišení WVGA - 800 × 480 obrazových bodů. Bohužel jej nechrání sklo, ale plast, což je oproti některým modelům znát na první pohled.

To nic nemění na tom, že díky automatické regulaci jasu zobrazuje pěkně i na přímém slunci. Dotyková plocha pak reaguje bez delších prodlev a díky vysokému rozlišení není problémem rychlé psaní zpráv. Všimnout si můžeme i dvojice kamerek. Jednu, s rozlišením VGA, nalezneme vpředu a slouží pro videohovory. Druhá, kvalitnější, má u sebe přísvitovou LED diodu a zvládá pořizovat fotografie s rozlišením 2592 x 1944 px a video 640 × 480 px.

ZTE_atlas_w_test_body_zpracovani (13)

O výkon se stará jednojádrový procesor Qualcomm MSM7227T na frekvenci 800 MHz, jemuž kontruje 512 MB paměti RAM a ROM má taktéž velikost 512 MB. Vše uvádí do chodu Android ve verzi 2.3 Gingerbread bez jakékoli nadstavby, přičemž bychom se v budoucnu měli dočkat i 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pro datovou konektivitu je připraveno GPRS, EDGE, 3G a nadstavby HSDPA a HSUPA, k tomu Wi-Fi s protokoly b/g/n a Bluetooth 2.1 s profilem A2DP. Díky A-GPS čipu se tak snadno neztratíme a příjemné je také integrované FM rádio. Pro data je připravena malá paměť 100 MB, kterou lze naštěstí rozšířit o kartu MicroSD až do velikosti 32 GB.

Tagy: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ZTE Atlas W: Takový čínský iPhone s Androidem za pár tisíc

Pondělí, 13 Srpen 2012 - 14:05 | Martin | Zminovany Huawei G300 ma v pouzitem Quadrant...
Středa, 8 Srpen 2012 - 08:08 | Pavel Moravec | Jen tak orientačně, jaké jsou tedy výhody oproti...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:53 | -F- | Za ty prachy je dnes mnohem lepsi volba Huawei...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 09:08 | Jaroslav Houdek | další čínský zmetek neodlišitelný od záplavy...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 13:44 | Máček333 | Ptze jsme se ještě nesetkali :-)
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 12:23 | kUMters | Mno radsje by som si priplatil aspon 1k a kupil...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 11:54 | Silas | já teda nevím, ale ten display na fotkách vypadá...

Zobrazit diskusi