CDR.cz - Vybráno z IT

Reddit plánuje zavést placené subreddity: Co to znamená pro uživatele?

Zdroj: Shuttestock

Reddit, jedna z nejpopulárnějších sociálních platforem na světě, zvažuje zavedení placených subredditů, což by mohlo znamenat zásadní změnu pro miliony jeho uživatelů. Tuto novinku naznačil CEO Redditu, Steve Huffman, během nedávného rozhovoru o výdělcích.

Současný model zůstane

Podle Huffmana zůstane stávající bezplatná verze Redditu zachována a bude nadále růst a prosperovat. "Myslím, že stávající, altruistická, bezplatná verze Redditu bude i nadále existovat a růst a prosperovat stejně jako doposud," řekl Huffman. Tím uklidnil obavy mnoha uživatelů, kteří se obávají, že placené komunity by mohly převzít kontrolu nad platformou a změnit její základní charakter.

Nové možnosti a exkluzivní obsah

Huffman dále uvedl, že nové typy subredditů nebudou mít negativní dopad na stávající komunitu. Reddit totiž v posledních měsících zaznamenal výrazný nárůst denních aktivních uživatelů, konkrétně o 51 %, což zvýšilo celkový počet na 91,2 milionu. Současně vzrostly i příjmy platformy o 54 % na 281,2 milionu dolarů. Tato čísla naznačují, že platforma má dostatečný potenciál pro další rozvoj a zavedení nových funkcí bez toho, aby to ohrozilo její současnou uživatelskou základnu.

Zdroj: Shutterstock

Možný paywall

Na základě prohlášení Redditu je pravděpodobné, že "exkluzivní" oblasti zmíněné Huffmanem budou mít paywall. Tim Rathschmidt, mluvčí Redditu, pro The Verge uvedl, že platforma zkoumá nové způsoby, jak umožnit moderátorům a komunitám vytvářet exkluzivní prostory a obsah. Rathschmidt také připomněl, že Reddit v minulosti měl verze prémiových komunitních funkcí, jako je r/goldlounge, které byly mezi uživateli velmi oblíbené.

Vylepšení vyhledávání pomocí AI

Během rozhovoru Huffman také zmínil, že Reddit začal "vylepšovat" své výsledky vyhledávání pomocí modelů umělé inteligence (AI) od třetích stran. Tento krok není překvapující, protože už v únoru bylo oznámeno, že Reddit spolupracuje s Googlem na využívání jeho nástroje Vertex AI, který pomáhá zlepšovat výsledky vyhledávání.

Tvrdší postoj k webovým prohledávačům

Reddit také zaujal tvrdší postoj k webovým prohledávačům. Společnost nedávno zablokovala vyhledávače, jako je Microsoft Bing, které neplatily za přístup k obsahu Redditu. Huffman uvedl, že bylo "skutečný oříšek" zablokovat Microsoft a společnosti zabývající se AI, jako jsou Anthropic a Perplexity, aby neprohledávaly stránky Redditu. Tento přístup je součástí širší strategie Redditu na dosažení ziskovosti, ale přináší s sebou riziko narušení uživatelského zážitku, jak ukázaly loňské protesty proti cenám Reddit API.

Dopady na uživatelé

Zavedení placených subredditů může mít různé dopady na uživatele Redditu. Někteří mohou být ochotni platit za exkluzivní obsah a přístup k soukromým komunitám, zatímco jiní mohou tuto změnu vnímat negativně. Je důležité, aby Reddit pečlivě vyvážil zavádění nových funkcí s udržením stávající uživatelské základny a zajištěním, že platforma zůstane přístupná a atraktivní pro všechny.

Budoucnost redditu

Reddit má před sebou ambiciózní plány, které mohou výrazně ovlivnit jeho budoucnost. Zavedení placených subredditů, vylepšení vyhledávání pomocí AI a tvrdší postoj k webovým prohledávačům jsou kroky, které mohou přinést nové příležitosti i výzvy. Uživatelé by měli být připraveni na změny a aktivně se zapojit do diskuse o tom, jak by měla budoucnost jejich oblíbené platformy vypadat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Reddit plánuje zavést placené subreddity: Co to znamená pro uživatele?

Žádné komentáře.