CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - GTA: San Andreas si s kontroverzí neláme hlavu a baví i po 11 letech

1899 Gtasa Driveby
Před dvěma měsíci vyšel dokumentární film, který pokrýval strastiplnou a kontroverzní cestu, jakou si série prošla mezi vydáním Vice City a San Andreas. Právě San Andreas se zapsalo do dějin videoher, a to nejen svoji nekorektností. Na čase si jej připomenout.

Je tomu už 11 let, co vyšlo Grand Theft Auto: San Andreas, třetí plně 3D hra v sérii. Za ten čas se toho událo celkem dost – technologický pokrok, nástup nových generace konzolí, vydání dalších GTA… To nejnovější, Grand Theft Auto 5, se odehrává v San Andreas. ovšem je to radikálně jiné San Andreas, než které známe z dřívějška. Kdo si chce s nostalgickou slzou v oku připomenout zlaté časy GTA, které i dnes část fanoušků považuje za nejlepší, nechť čte dále.

Násilí ve hrách versus násilí ve skutečnosti – tohle téma je chlebem spousty lidí, nejenom Jacka Thompsona. Jakmile vyjde nové GTA, všichni se hned seběhnou a viní ho za všechno možné i nemožné, od holocaustu přes Armageddon po nárůst kriminality náctiletých. A víte co? Studiu Rockstar je to nejenže jedno, ale využívá toho i k boostu popularity svých her. A mnoho hráčů je za to rádo, protože se jim tak dostává ničím neředěné zábavy.

Gta V Wallpaper Hd 1080 P 1131

Grand Theft Auto: San Andreas je mnohými považována za jednu z nejlepších her všech dob, a dle nás plným právem. Na svou dobu hra přehnaná snad ve všech ohledech: Obrovská mapa obsahující nejenom tři hlavní města Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) a Las Venturas (Las Vegas), ale i spoustu menších obcí skýtala desítky, ne-li stovky hodin zábavy.

Kromě příběhových misí nabídla závody, sbírání, sázení, kradení, minihry, gambling, přítelkyně, boje o území a další – herní svět přímo přetéká možnostmi, co dělat. Ne, nemůžeme pokračovat ve výčtu možných aktivit, to by bylo na dlouho. Můžete se ubezpečit, že si zde zábavu najde opravdu každý. San Andreas je prostě pískoviště, které přímo vybízí k pořádnému vyblbnutí se.

Straight Outta Compton

Příběh San Andreas začíná vcelku pozvolně příletem hlavního hrdiny Carla „CJ“ Johnsona z Liberty City zpět do Los Santos poté, co mu členové konkurenčního gangu Ballas v nájezdu zastřelí matku. Na pohřbu se setká se svými „homies“ z rodného gangu Grove Street Families. Ale to je jen začátek, protože odtud příběh eskaluje přes drogy a boj o moc přes byznys a triády až k hippiesáckým konspiracím a tajným službám. Všechny tyto šílenosti, kterými si CJ projde, jsou ale nakonec jen vedlejšáky cesty k ultimátnímu cíli – zachránit zbytek rodiny. A krást auta. A sázet. A zabíjet šlapky.

Gtasa 1Gtasa 3

Co by to bylo za Grand Theft Auto bez aut a jiných dopravních prostředků? I v San Andreas jste mohli ovládnout zemi, vodu i vzduch s širokou paletou přibližovadel. Kromě konvenčních aut a motorek byly k dispozici i kola, monster trucky, vznášedla, tanky, velká i malá letadla, helikoptéry a další libůstky. Ve hře byl implementován také celkem obsáhlý tuning, včetně například systému hydrauliky, díky níž jste mohli třeba soutěžit v klání lowriderů.

Gtasa 2

Ale přizpůsobivost se netýká pouze aut. Pro marnivé je tu několik značek obchodů s oblečením a doplňky, kde si můžete CJ stylově oháknout. Kupodivu to nemá jen estetický účinek, ale ovlivňuje to šance na udržení techtlí mechtlí s tou kterou přítelkyní. Mohli jste cvičit v posilovně nebo tloustnout ve fastfoodu, nechat se potetovat nebo cvičit na střelnici. Ano, San Andreas má RPG elementy, které ovlivní i vaší střelbu a řízení. A na tom docela záleží, poněvadž toto GTA pochází z dob, kdy byť jen částečná regenerace zdraví ještě nebyla ve hrách běžná.

Grove Street, domov…

Rockstar je firma, která ví, že politická korektnost je na masivně šílené hov*o, a proto se s tím ne*rali ani v San Andreas. Známý skandál kolem „proslulého“ módu Hot Coffee je jen špičkou ledovce, téměř vše ve hře je totiž takým či onakým způsobem záměrně ofenzivní. Nejenom dialogy postav, ale i rozhovory v rádiích, tuny stereotypů a nepřeberné množství herních aktivit, dokonce samotné herní prostředí, to vše vtipně popichuje. Ovšem Rockstar není levný, a proto není obsažený nekorektní humor samoúčelný, nýbrž má za úkol ilustrovat různé neduhy moderní západní společnosti. 

Gtasa 4

Pokud vás už vanilkové San Andreas omrzelo, můžete si zážitek zpestřit modifikacemi. Fanouškovská základna kolem hry je stále velmi živá, a tak i nyní stále vycházejí hordy addonů, skinů, map a vůbec všeho. Kupříkladu PC verze byla okleštěná od hry více hráčů, a jak se na scénu dostali schopní modeři, vzniklo najednou hned několik multiplayerů, které navíc svou oficiální konzolovou podobu předstihly o spousty koňských délek. Jsou zde i grafické módy, které pozvednou vizuální stránku hry klidně na úroveň GTA 4 a přidají i nové animace.

Gtasa 5

Pokud vám zastaralý vzhled San Andreas vadí, ani se vám nedivíme. Placaté ruce ve tvaru palčáků už nejsou v módě, a velké polygony fungovaly leda tak u hrudníku Lary Croft. Co ale zřejmě nikdy nezestárne, je hudba v rádiích. Každá stanice hraje bombové devadesátkové klasiky příslušných žánrů a mezi songy to také nevázne díky vtipným uvaděčům a účinkujícím. Pokud jste onu „zlatou“ éru muziky prošvihli tím, že jste se třeba ještě nenarodili, zde si kvalitně doplníte část vzdělání.

Snad většině z nás, hráčů, se San Andreas nesmazatelně vrylo do paměti za oněch příjemných slunečných dní, které jsme strávili hraním za zataženými záclonami svých herních doupat. Tehdy jsme se naučili, že se po snězení jedenácti salátů pozvracíme, že kombajnem se dobře jezdí po chodníku a že s hippies je sranda. Tehdy jsme se stali správnými gangsty.

František Šimůnek

V roce 2011 se stal členem redakce RecenzeHer.eu, odkud v dubnu 2012 odešel pracovat pro inGamer.cz na post redaktora. V pozici externího redaktora je od ledna 2014, kdy došlo k migraci inGameru pod herní sekci CDR.cz. Nejčastěji přispívá retro články.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - GTA: San Andreas si s kontroverzí neláme hlavu a baví i po 11 letech

Žádné komentáře.