CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Navštivte daleké galaxie ve Star Wars: Knights of the Old Republic

Her ze světa Star Wars vyšlo mnoho, málokterá ale sbírala jen ta nejvyšší hodnocení a nejednoho fandu RPG žánru nechala zapomenout na denní světlo. KotOR je jednou z nich a do starého železa rozhodně zdaleka ještě nepatří. Pojďme si jí připomenout.

Knights of the Old Republic nás zavede do časů dlouho před událostmi filmových trilogií, ale ani 4000 let před zrozením Darth Vadera není v galaxii klid. Stará Republika se ještě vzpamatovává z nedávné války, když jednoho dobyvatele vystřídá druhý a na prahu se objevuje sithská flotila pod vedením bývalých rebublikových hrdinů Revana a jeho žáka Malaka. Zoufalý pokus rytířů Jedi odstranit nepřátelské vůdce se daří jen napůl a i po smrti Revana sithská armáda dál decimuje spřátelené světy.

Náš příběh začíná nad okupovanou planetou Taris, kde sithské jednotky právě vnikají na loď Endar Spire, k jejíž posádce patříme. Je pak už jen na nás, abychom si zachránili holou kůži a zabránili zajetí rytířky Jedi Bastily Shan, po níž nepřátelští vojáci pasou. Pokud budeme mít štěstí, možná přitom odkryjeme i něco ze své vlastní zapomenuté minulosti a vydáme se po stopách starobylé civilizace, která byla natolik mocná, aby dokázala změnit celou známou galaxii navždy.

Co si budeme povídat, příběh hraje v KotOR velice důležitou roli a podle toho také vypadá. Napínavý a plný zvratů rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsme minimálně tehdy mohli v žánru vidět. Zasazením zápletky do dostatečně vzdálené doby od filmových trilogií si BioWare vytvořili dostatek prostoru, aby se mohli do sytosti vyřádit. Stará Republika přesto působí známým dojmem a fanoušci Star Wars se tak mohou cítit jako doma.

Tři tvoří tým

Během tvorby postavy si vybereme, zda chceme hrát za muže či ženu, a zvolíme si povolání našeho budoucího avatara. To určí, jestli budeme trénovat spíše svaly (Soldier), mozek a šarm (Scoundrel) nebo zůstaneme viset někde na pomezí (Scout). Pak zbývá jen rozdělit pár bodíků do našich schopností (o těch až později) a hurá do hry. Galaxie je ovšem temné místo, takže už na počátku se k hlavní postavě připojuje první společník. Těch se postupně bude přidávat víc, nicméně parťáky si s sebou můžeme v jednu chvíli vzít jen dva, zatímco zbytek čeká na lodi.

Mezi ovládáním naší postavy nebo společníků lze libovolně přepínat a ostatní pak poslušně následují. Můžeme tak bez problémů provádět i úkony, na které by náš hrdina sám nemusel stačit (hackovat, opravovat stroje, zneškodňovat miny atp.). Co je ale na společnících nejzajímavější, jsou jejich charaktery. Za každým následovníkem je příběh, který je zkrátka radost objevovat. Vzájemné vztahy vaší posádky, její slovní přestřelky či diskuze s vámi, patří k tomu nejzábavnějšímu ze hry a skvěle dokreslují už tak poutavý hlavní příběh.

Jedinou vadou na kráse je fakt, že se některý člen skupiny občas někde zapomene a je potřeba se pro něj zdlouhavě vracet (nebo absolvovat uběhlou cestu znovu v jeho kůži). Naštěstí se to ale nestává často a nic tak nekazí radost z putování s vašimi věrnými stoupenci za zády, ať už je to droid s vražednými sklony, drzá holka ze slumů nebo třeba rytířka Jedi, nejistá si svým přesvědčením.

Ten dělá to a ten zas tohle

Jak postupujeme hrou, naši hrdinové i parťáci se adekvátně vyvíjejí. Každá postava má svůj vlastní level a je tedy potřeba si každou piplat zvlášť (pro pohodlné je tu nicméně i možnost automatického levelování). Zkušenostní body "z terénu" se přičítají i společníkům, kteří momentálně zahálejí na lodi, takže se nemůže stát, aby některá z postav zaostala za ostatními.

Mimo základních atributů jako síla, obratnost nebo moudrost se charaktery zlepšují i v profesních dovednostech (používání počítačů, opravování, přesvědčování, skrývání,...) a bojových schopnostech, které určují jaké zbroje a zbraně umíte využívat, případně jaké útoky s nimi svedete.

Zbraní najdete ve hře několik druhů, vaši svěřenci tak budou mimo klasických světelných mečů pobíhat s dobovými blastery a puškami, často se ale uchýlí i k chladným zbraním (přestože pobíhání po futuristickém městě s obnaženou čepelí občas vypadá celkem komicky). Na droidy pak máte možnost nainstalovat i podobné lahůdky jako je například plamenomet.

Tohle všechno se samozřejmě nenosí jen tak pro ozdobu, takže jakmile se v okolí hráče objeví možnost arzenál použít, hra se automaticky zastaví a dá čas rozmyslet si další krok, rozdat všem postavám rozkazy a po spuštění se všichni poslušně rozeběhnout dělat to, co mají nakázáno. Hru lze pak kdykoliv opět "pauznout" a znovu zhodnotit situaci. To se hodí, především pokud stojíme proti přesile.

V případě, že je přesila navíc ještě dobře vyzbrojená, je to třeba dvojnásob - soupeři neváhají používat špinavé triky jako vrhání granátů nebo aktivování osobních štítů, což značně komplikuje jejich likvidaci. KotOR tak občas dokáže být celkem slušnou výzvou, nicméně i během bojů je možnost do sebe pumpovat různé stimulanty a lékárničky, které průchod obtížnými situacemi poněkud usnadňují. Napomůže i možnost instalovat si do vybavení různé moduly a učinit je tak ještě účinnější do budoucích střetů.

Připojte se k temné straně, máme sušenky!

„Mír je lež, existuje pouze vášeň.“ Jak úryvek ze sithského kodexu napovídá, nejen po zuby ozbrojení nepřátelé budou naším soupeřem. Temná strana svádí na každém kroku, pokud ovšem už od počátku nejste nepokrytě temnější než tma, pak vás  mohou otravovat leda tak výkřiky svědomí a vzpomínka na dobrý skutek, jejž jste se rozhodli ve slabší chvilce udělat. Během hraní takřka neustále stojíme před rozhodující otázkou: dobrák nebo padouch? Odpověď na ni se projevuje jak během plnění úkolů, které se obvykle dají dokončit několika způsoby, tak během rozhovorů. Oboje pak posouvá ukazatel přesvědčení buď k temné, nebo světlé straně.

To vše zde nehraje jen kosmetickou roli, vaše chování značně ovlivňuje průběh hry (nutno podotknout, že záporáci projedou spoustou úkolů jako nůž máslem, zatímco dobrákům osud stále hází klacky pod nohy) a ve chvíli, kdy se stanete Jediem, i použití schopností jako léčení nebo sesílání blesků. Veškeré triky se Silou jsou rozděleny na univerzální, světlé a temné a podle vašeho přesvědčení jsou buď energeticky dražší nebo levnější. Jako mistra temných umění vás tedy léčení přijde draho, zatímco blesky budete sesílat jedna báseň. Volby, činěné během hraní, nejen že velice umocňují atmosféru a vcítění se do hlavního hrdiny, ale pomáhají už tak silné zápletce a navíc přispívají ke znovuhratelnosti hry, jelikož mají opravdu viditelný dopad.

Není všechno zlato, co se třpytí

Přes nesporné klady, kterými hra oplývá, se najde pár věcí působících v dnešní době přinejmenším zvláštně. Sem tam se objeví nějaká logická hloupost, jako například když po vás pátrá veškerá vojenská síla planety a vy přitom běháte po ulici se svým komandem a tasenými zbraněmi. Divně pak působí i fakt, že body temné strany dostanete za každou prkotinu, nicméně vloupat se do cizího bytu a okrást rodinu s dětmi je naprosto v pořádku. Výtku bychom směřovali i k nepřehlednému inventáři a občas trošku těžkopádnému ovládání, na které se ale dá zvyknout a během hraní už pak moc nepřekáží.

Co naopak potěší je stále obstojně vypadající grafika. Samozřejmě, že je míle pozadu za dnešními tituly, přesto je na svou dobu líbivá a nijak nepřekáží v plném prožitku napínavé zápletky a občasném rozhlédnutí se po různých planetách, jež naše postavy navštíví. Potěší i možnost rozjet hru v HD rozlišení, přestože je k tomu potřeba externích programů (námi je odzkoušena a funkční utilitka "Flawless Widescreen").

Atmosféru pak dokresluje perfektní zvukový doprovod, nad kterým zaplesá srdce každého Star Wars nadšence. Veškeré rozhovory jsou profesionálně nadabované a dobře se poslouchají, to ovšem platí jen o těch znějících v angličtině. Spousta mimozemšťanů totiž mluví jakousi hatmatilkou a bohužel ve spoustě případů působí dost otravně. Jakoby se jazyk mnoha cizích ras skládal pouze z pár frází, opakují je stále dokola a není těžké poznat, že se s nimi nikdo moc nepáral.

I po všech těch letech rozhodně stojí za to tuto postarší pecku oprášit. Pokud někoho minula, stále se ještě dá pořídit za pár šupů, za které vás pak čekají desítky a desítky hodin skvělé zábavy, a to i v případě, že se věnujete pouze hlavní dějové lince. Když se rozhodnete prolézt každý roh, občas si zahrát partičku pazaaku nebo provětrat své bojové schopnosti v aréně, nakyne herní čas do opravdu úctyhodných rozměrů. Sem tam se objeví nějaká ta vada na kráse, nicméně KotOR stále disponuje příběhem, který by klidně spoustu moderních titulů strčil do kapsy, a atmosférou, jež by se dala krájet. Tak tedy nechť i vás provází Síla.

Zdroje: 

Jan Mareš

Velký fanoušek virtuálních světů, který by se rád dočkal výletu do jednoho z nich i jinak než přes monitor počítače. V současné době působí jako posila herní sekce CDR.cz na pozici externího redaktora.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Navštivte daleké galaxie ve Star Wars: Knights of the Old Republic

Úterý, 1 Duben 2014 - 15:17 | Jan Mareš | Bohužel, autenticky by to vypadalo pouze v...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 16:33 | Psycho Mantis | Pravděpodobně nejlepší Sci-fi RPG všech dob. Ale...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 21:15 | Gary Fibiger | Ahoj, díky za připomenutí nejlepšího RPG, které...

Zobrazit diskusi