CDR.cz - Vybráno z IT

[E3 2013] REPORTÁŽ - Informace o Call of Duty: Ghosts z konference Activisionu

cod-ghost
CEO Eric Hirshberg a Mark Rubin z Infinity Ward představili dvojici misí z Call of Duty: Ghosts, nastínili příběhové pozadí a po krátkém interview Stephena Gaghana o nejlepším příteli člověka prozradili jméno hlavního hrdiny hry – ikonického CoD psa.

Dobře, hlavní hrdina to není, ale s ústředními charaktery se bude vrhat do boje odvážně a podle jednoho z videí zřejmě vydá za deset vojáků. Vezměme to ale popořadě.

První prezentovaná úroveň se jmenuje Into the Deep a nepřekvapí tedy, že se celá odehrává pod vodou, přičemž se, alespoň zpočátku, jedná o zajímavou variaci na černobylskou misi z prvního Modern Warfare. Pochmurnou atmosféru Pripjati se vývojářům sice překonat nepodařilo, ale udržet obraz postkatastrofické stylizace i na dně oceánu, to si zaslouží pochvalné pokývání. Navíc dojde i na střelbu ze speciální pušky a pro sérii typické adrenalinové momenty, které jsou… prostě wow. Možná i proto, že Ghosts působí oproti předchůdcům značně komornějším dojmem.

No Men’s Land už je o něco ačknější, ovšem ani ukázka z ní plně neodpovídá zažitému charakteru Call of Duty. Většinu času jsme totiž mohli (a vy stále můžete, ať už ve videu níže, nebo kompletní nahrávce půlhodinové konference) sledovat, jak hráč převzal kontrolu nad Rexem 3380 K9, alias německým ovčákem Rileym, mimochodem příhodně pojmenovaném podle nejoblíbenější postavy Modern Warfare 2, Simona „Ghosta“ Rileyho, a opět spíše plíživým postupem se věnuje čištění nádherně zničené lokace od nespecifikovaných nepřátel. Že Riley je pes speciální netřeba zdůrazňovat, i když v některých případech možná až úsměvně moc.

Opakovaně vypichujeme skoro až postapokalyptické prostředí, jak ale došlo k proměně moderního světa v hromadu suti? Inu, ve vysvětlování zrovna tohohle tématu byl Mark Rubin skoupý. Víme ale, že se nejedná o přímé pokračování předchozích dílů Call of Duty od Infinity Ward, dokonce se možná ani neobjeví kapitán Price. Autoři představí kromě nových prvků gameplaye i originální svět, příběh i postavy. Pod všechny složky se přitom podepsal scénárista Stephen Gaghan, který v roce 2001 dostal Oscara za film Traffic – nadvláda gangů a pak už nic. Ale práci na hře si očividně užil a v rozhovoru snad neplácal jenom povinné propagační řeči.

Každopádně, Ghosts začnou masivní událostí s poměrně drtivým dopadem. Americkou vláda, armáda i běžný život v podstatě přestanou existovat. Ani my už nebudeme mariňákem, rangerem nebo příslušníkem nějaké zvláštní bojové jednotky podporované světovou velmocí, tady si zahrajeme za odepsance bez neomezených zdrojů a posil. Zato budeme mít za parťáka, samozřejmě vedle Rileyho, svého bratra, což by ději mělo dodat tak trochu jiný rozměr, ačkoliv už náš tým vlastně bude představovat rodinu. Ostatně CoD se při vší své hektičnosti a hollywoodském střihu vždy vyznačovalo tím, že nás donutilo vytvořit si vztah ke spolubojovníkům. Zde by tomu mělo být nejinak, jenom cíle a motivace se možná změnily.

Je trochu škoda, že jsme se nedočkali ukázky multiplayeru, ale Activision, potažmo Infinity Ward se musí něčím blýsknout na E3 a už tak jsme se dozvěděli dost věcí předtím, než výstava vůbec začala. Závěrem ještě zmiňme, že přímo v prostorách Electronic Entertainment Expo uvede Actvision do provozu stánek, nebo spíš pořádný stan s panoramatickou projekcí sestřihu in-game záběrů 10 Years Later v určitém úhlu, takže se návštěvníci budou moci rozhlédnout kolem sebe a cítit se skoro součástí hry. Protože se ale velká spousta fanoušků do Los Angeles nedostane, bylo video promítnuto v omezenějším podání na proběhlém představení, aby si ho mohli užít úplně všichni. Hra u nás vychází 5. listopadu.

Martin Paytok

Po přispívání do několika digitálních magazínů se v roce 2009 usadil jako redaktor na serveru RecenzeHer.eu, odkud později odešel na post zástupce šéfredaktora inGamer.cz. Ten se v roce 2014 stal součástí herní sekce CDR.cz. Vedle psaní o hrách se dlouhá léta věnoval recenzování filmů pro XB-1. V současnosti působí jako externí redaktor časopisu SCORE.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [E3 2013] REPORTÁŽ - Informace o Call of Duty: Ghosts z konference Activisionu

Žádné komentáře.