CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Revoluce v dopravě: Vizionář Elon Musk představuje Hyperloop

Len aby to nedopadlo ako Monorail v the Simpsons.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Všechno, co terorista jedoucí podél musí učinit, je zastavit u krajnice a hodit na konstrukci nějaké trhaviny. Pak vše ve vlaku zemře.

Tubus, koleje. Já v tom nevidím rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je co udělá ten proud vzduchu, který se nasaje do trubky při jejím porušení. Jestli trochu postrčí kontejner směrem vpřed nebo zpátky nemusí být takový problém.

Z pohledu teroristy je rychlovlak mnohem zajímavější cíl, protože přepravuje desetkrát víc lidí v jedné soupravě. Proč tedy útočit na infrastrukturu?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

neviem kolko prepravuje rychlovlak. Popisovany tubus prepravuje aprox az 1600 ludi v jednom momente.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že jedna díra celý tunel neovlivní. Stejně rychle, jako dovede magnetické pole akcelerovat, dovede i decelerovat - daleko rychleji, než takový vlak, zastaví všechny kapsle. Jelikož to kompletně řídí počítač a pravděpodobně může v každém momentě sepnout každý magnet, může okamžitě začít stahovat kapsule do depa, bezpečného místa.. Teroristi uvnitř tunelu by určitě s akcelerací nestačili, tedy zasáhnou nejvýše pár kapslí - daleko méně, než když sestřelí lokomotivu vlaku, nebo přeřežou koleje.
Bohužel proti teroristickému útoku je každý systém přepravy bezbranný, a v každém z nich může při takovém útoku zahynout stejné množství lidí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nechápu jediné: Proč systém, vybudovatelný v řádu měsíců, budou budovat (pokud) 10 let. Copak se někomu chce na takovou pecku čekat? Měl s tím jít na kickstartera, to by se určitě našlo lidí, kteří by ocenili permici se slevou...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože to je systém na přepravu lidí a jakkoliv vize vypadá relativně prostě a jistě je realizovatelný, domyslet a vyvinout všecha bezpečnostní opatření celý projekt náramně prodraží a zkomplikuje. A že těch bezpečnostních komplikací nebude málo (vysoká rychlost, tedy úžasný hybný moment, potřebující spoustu energie a dlouhou dráhu k zastavení, rozdíl tlaku, uzavřený prostor komplikující evakuaci).

Nejde o to "vystřelit" kapsli těsně podzvukovou rychlostí. To se jistě podaří. Ovšem musí to být mnohonásobně jištěné, spolehlivé v dlouhodobém horizontu, aby tomu lidé věřili. Třeba japonci neměli jedinou nehodu s úmrtím na šinkansenu za 50 let. Vlaky jsou šetnáctivozové, 400 m dlouhé, interval ve špičce pod 5 minut, rychlost 270 - 320 km/h, kapacita 1323 osob - to může být až 30 000 lidí za hodinu v jednom směru. To už má nějaké renomé spolehlivosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.