CDR.cz - Vybráno z IT

Rosničky se bojí o práci, nově bude předpovídat počasí AI

Zdroj: Shuttestock

S rozvojem technologií, zejména umělé inteligence (AI), se mění způsob předpovídání počasí. Tradiční metody využívající fyzikální modely a superpočítače jsou nahrazovány AI modely, které fungují i na běžných počítačích.

Data jako klíčový faktor

Umělá inteligence je závislá na velkém množství dat. Modely, jako je ChatGPT, se neustále zlepšují díky obrovským objemům dat, která zpracovávají. Kvalita a množství těchto dat přímo ovlivňuje schopnosti těchto modelů. Nicméně, ani internet není neomezeným zdrojem dat a modely AI se začínají obracet k syntetickým datům, aby udržely svůj vývojový trend.

Nevyužitý potenciál meteorologických dat

Jednou z oblastí, kde se AI ukazuje jako mimořádně užitečná, je předpověď počasí. Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) spravuje datový soubor ERA5, který obsahuje podrobné údaje o atmosférických, pevninských a oceánských podmínkách od roku 1940. Tento bohatý soubor dat, zejména za posledních 50 let, poskytuje ideální základ pro trénování modelů AI.

Od roku 2022, kdy počítačoví vědci začali intenzivně využívat data z ERA5, došlo k dramatickému pokroku v předpovědi počasí pomocí AI. Výsledky těchto modelů již v některých případech překonávají tradiční globální modely počasí, které byly vyvíjeny po desetiletí a vyžadují výkonné superpočítače.

Zdroj: Shutterstock

Nové přístupy k meteorologickým datům

John Dean a Kai Marshland, kteří se setkali během studií na Stanfordské univerzitě, založili společnost WindBorne Systems s cílem řešit problém nedostatku kvalitních meteorologických dat. Jejich inovativní přístup spočívá ve vývoji malých meteorologických balónů, které mohou sbírat data po dobu až 40 dní. Tato data, zahrnující teplotu, rosný bod a tlak, jsou klíčová pro zlepšení počátečních podmínek modelů předpovědi počasí.

Tradiční meteorologické balóny mají omezenou životnost a jsou vypouštěny pouze dvakrát denně z omezeného počtu míst. Nové balóny navržené společností WindBorne Systems jsou však schopny operovat déle a pokrývat větší část zemského povrchu, čímž poskytují důležitá data, která mohou výrazně zlepšit přesnost předpovědí počasí.

Budoucnost předpovědi počasí

Pokrok v AI a inovativní přístupy k získávání meteorologických dat naznačují, že budoucnost předpovědi počasí bude výrazně přesnější a efektivnější. Kombinace bohatých historických dat s moderními technikami strojového učení otevírá nové možnosti pro meteorologii, které mohou mít dalekosáhlé dopady na mnoho aspektů našeho života.

Technologie AI již prokázala svou schopnost transformovat různé obory a předpověď počasí není výjimkou. S pokračujícím vývojem a integrací AI do meteorologických procesů můžeme očekávat revoluční změny, které zlepší naši schopnost předvídat a reagovat na klimatické podmínky.

Diskuse ke článku Rosničky se bojí o práci, nově bude předpovídat počasí AI

Úterý, 4 Červen 2024 - 11:01 | Honza1616 | Přesně.... Jak aj vždy říkám.... Když Honsová...
Úterý, 4 Červen 2024 - 10:56 | Stan | Že by konečně předpovědi odpovídali skutečnosti
Úterý, 4 Červen 2024 - 07:58 | Arctia | Horsi nez Honsova AI bejt nemuze. :-)

Zobrazit diskusi