CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ROZHOVOR – Stan Just o CD Projekt RED a hře The Witcher 3: Wild Hunt

Oceňuji že jste se zeptali na ten physx, nicméně to že ve hře bude physx dobře víme, ale nevíme jestli bude pouze verze pro CPu nebo i pro GPu, to byla ta otázka na kterou jsem se ptal :-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

v tomto mohla hrát roli má neznalost, ale vždy jsem měl za to, že PhysX slouží k akceleraci fyziky skrze grafickou kartu od nVidie. Pokud uživatel nedisponuje kartou od nVidie, ale chce pořád akcelerovat fyziku, může tak učinit skrze CPU, ale jedná se o velmi náročný úkon, který vytěžuje procesor na maximální úrovni. Pokud by to tak bylo, tak záleží pouze na HW hráče a ne na vývojáři.

Omlouvám se za případné nedorozumění.

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku, nikdo učený z nebe nespadl. Ano máte částečně pravdu, physx je fyzikální engine a je primárně akcelerován přes GPU, ale není to nutností. Physx je prostě fyzikální engine a je vlastně jedno přes co ho akcelerujete, v počátku ageia akcelerovala přes svůj physx procesor, aby nebyl zatěžován už tak v té době vytížené procesory, pak přišla nvidia, která physx koupila a aplikovala podporu na své grafické procesory. Ovšem co s potencionálním zákazníkem co zatím naší kartu nemá ? Nvidia udělala i podporu physx na procesor a v některých hrách (třeba mafia II) aby nvidia demonstrovala jak to jde bez jejich karet špatně, umožňuje pustit apex na plné detaily i bez gpu nvidie. Vtip je v tom že akcelerace přes procesor je záměrně zprzněná, dokáže využít jen jedno jádro a to ještě špatně. Pokud máme intel core i5 na 5 GHz tak i na vyšší detaili se mafia II nechá s physxem přes cpu dobře hrát. Představte si kdyby se nehrálo na značku a physx se plně optimalizoval i na CPU. Physx je výborný ale tohle ho zabijí, v dnešní době má dostatek rezerv jak CPu, tak i GPu, takže akcelerovat physx jen přes GPu a navíc jen přes GPu nvidie je silně sobecké. Nicméně ve většině případech použítí physx ve hrách je právě jen v základní verzi, kterou i bezproblému počítá procesor a většina hráčů ani neví že physx ve hře je. Pak se jednou za rok se udělá mega projekt, jako je třeba bordelands 2, metro 2033, mafia 2 a ted asi i witcher 3, kdy je physx v plné palbě a kde si už jedno jádro procesoru neporadí a hráč bez nvidie přichází o veškerou fyziku ve hře a o výrazné znevýhodnění, protože kdyby byl použit základní physx nebo havok tak by ani z jedna stran nebyla poškozována, ale takto ano. Poslední dobou většinou nvidia znemožní v takovém případě rozšířený physx vůbec zapnout. Pokud něco takového bude i ve witcheru 3 (musíte chápat že to vnímám, jenom jako buzeraci a jako zákazník o tom nemám zájem) tak u witchera 3 zruším před objednávku, protože tenhle hnusný bussines prostě nehodlám podporovat, cdprojekt za použití balíčku od nvidie, zcela jistě schrábnul peníze a už jen za tento přístup si mé peníze nezaslouží.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

díky za skvělý rozhovor :D

jinak nejsem vůbec zklamaný, bylo mi jasné, že Cyberpunk je pořád pod informačním embargem ^^

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.