CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko bude od dnešního dne testovat svůj vlastní internet RuNet

proč ne, ČLR určitě buduje svoji vlastní nouzovou variantu, Indie už o tom nepochybně také přemýšlí. Myšlenka internetu je fajn dokud si jedna vláda nezačne nárokovat řízení celé sítě, pak to jde bohužel do kopru a vlády jednotlivých mocností se pochopitelně chtějí jistit.
P.S: ta mapka je neúplná, schází tam minimálně Královec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hej docela vtipne ;-D
Po pravde jsem rad za podobne snahy (protoze to vytvari prostor pro hledani alternativ/jak podobne hlouposti obejit...). Docela by me zajimalo, jak se bude CN/IN/RU/USA/EU chovat, az zjisti ze jim nad hlavou litaji hracky jako skylink (verim ze casem se najde vicero provozovatelu nez Musk a tech par pred provozovatelu satelitniho netu pred nim...).

Docela zajimave cteni: https://www.internetgovernance.org/2019/05/16/a-closer-look-at-the-sover...

Je brutalne zajimave sledovat, jak mame v sobe nativne zakomponovane snahy o obchazeni pravidel (kdyz jsme na strane podrizenych) vs jak pro zmenu chceme utahovat co utahnout jde, kdyz stojime na strane druhe :)

Jinak to trochu bude tlacit smerem k decentralizaci, coz je jen dobre.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše.takovy system se totiz zničí sam a s nim i moznost orbitalnich letu.

Nicméně runet není cenzurni nastroj. Jedna se o ochranu proti říši zla, která poslední dekadu dokazuje,ze se ji neorici naprosto žádná levarna. Usa de facto internet kontroluji a na nějaké fair use nebo dodrzovani dohod si nehraji. Typickym příkladem je Huawei.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není cenzurní nástroj? A na to jsi přišel jak? Rusko má tradici cenzury tak dlouhou, jako svou existenci, roků bez cenzury bylo minimum a soudruzi v Číně s jejich firewallem jsou jejich vzorem. Říše zla je taky někde jinde.
A jak se zničí takový satelitní systém sám? Nebo chceš říct, že ho někdo zničí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a jak to dopadlo když to bylo bez jakékoliv kontroly - masivní propaganda proti ruské mládeží a výsledkem je pořád přetrvávající myšlenka Ameriky jako jakési říše bezbřehé svobody a totální spravedlnosti - tedy hlavně masivní únik mozků. Čína to podchytila včas. U nás a dalších "slovanských" států se vliv americké propagandy vůbec neřeší, přitom únik inteligence je také značný. Vše má dvojí ostří ale tady je určitá ochrana před propagandou cizinců namístě. Cizinec kterému to překáží v pletichách to označí za cenzuru, domácí představitel spíš za nástroj cizího vlivu se kterým je třeba zacházet opatrně.
Je sice hezké že se poukáže na nepravosti, ale některé věci by se veřejně propírat neměly protože to ve výsledku škodí státu jako celku. Čína je vůči nějakému "strhávání model" mnohem ostražitější protože vedlejší škody mohou být nedozírné pro státnost. Proto tehdy odmítli chruščovskou destalinizaci, jejich přístup byl mnohem citlivější. Šoková terapie škodí vždy, poslední příklad - transformace ekonomik bývalé VS i Ruska hovoří za vše v kontrastu s asijským uvážlivým přístupem. A je vidět že Rusko nyní čerpá víc z asijské rozvážnosti než z evropského temperamentu "bourání starého".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To snad nemyslíš ani vážně. Co je to masivní propaganda proti ruské mládeží? Únik mozků není výsledkem propagandy, ale rozdílných životních podmínek - kdo může, z Ruska odchází.
A s tou Čínou - tam proběhla destalinizace opravdu "citlivěji". Po období relativního klidu přišel jejich Stalin - Mao s kulturní revolucí, která napáchala násobně víc škod... To byla asi ta asijská rozvážnost :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je to jako zabalit obyčejnou čokoládu do lesklého barevného obalu, prostý marketing a trocha psychologie.
Po Maovi nastoupil Teng a ikdyž věděl že Mao páchal zločiny tak rozhodně nešel cestou pranýřování ale smíru, že část tezí byla špatná a část dobrá, žádné jednostranné kbelíky močůvky jako to proběhlo za Chruščova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si uctívej masový vrahy Stalina a Maa, ale sem to netahej. Nezveřejnění pravdy Číně nijak nepomohlo, ale pomohlo to jejich KS udržet moc a lhát dál. To se ti asi líbí. V Evropě a dokonce ani v Rusku by to stejně použít nešlo, tady se o politice vždy diskutovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, co bys říkal, kdyby ten moudrý asijský přístup aplikovalo po válce Německo. Hitler nebyl zločinec, vždyť on přece udělal spoustu dobrých věcí - dálnice stavěl, odborářskou rekreaci zavedl. Práce byl dostatek, dokonce tak velký, že do Německa bylo třeba dovážet cizince :-) A ten zbytek, to byly jen ty chyby, co se staly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nechápeš rozdíl mezi velkým firewallem a nezávislou síťovou infrastrukturou,tak by jsi se měl zdržet jedovatých slintů,nemyslíš?

Co se sebezničení picovin typu msuknet týče, vezmi počet satelitů,jejich primitivnost, poruchovost a nutná výška orbit, to vlož do kaskadoveho efektu a mělo by to docvaknout i tobě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedovatá slino. Ono je to jedno s druhým. Mít záložní servery a podobné je jistě v pořádku, ale stát zároveň chce kontrolovat komunikaci s venkem. Je to stejné jako s dráty na hranicích - ty byly oficiálně taky proto, aby nás chránily před agenty (stejný blábol nyní tvrdí Putin). Reálně byly k tomu, aby se nezdrhalo ven a kontroloval se "styk s cizinci". Mohli totiž přinést "závadné myšlenky" a taky se dozvědět, jak to zde zahnívá - stejný problém působí net v Rusku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a kvůli tomu instalovali paralelní síťovou infrastrukturu za 2,5 bilionu rublů za posledních 5 let, místo toho, aby prostě jen zavedli velký čínský firewall za zlomek těch nákladů?
Ty jsi vážně komik, ty "Probléme" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Komik jsi ty. Jak víš, že velký čínský firewall je za zlomek? Vycucal sis to z prstu. Něco, co sleduje komunikaci se zbytkem světa, vyhledává "závadné pojmy" rozhodně není za hubičku.
A to že do něčeho v Rusku poslali spoustu peněz znamená, že je to něco lepšího? No to sotva. My jsme taky za komančů nastrkali spoustu peněz do zabezpečení hranic, ačkoliv důvod byl čistě politický.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Duplilat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat co má Huawei společného s kontrolou internetu? Tušíte vy vůbec, jak internet funguje? Huawei dostalo zákaz instalace googlího softu do svých telefonů. Ani ne celého androidu - to zakázat ani nejde, vzhledem k open source povaze androidu. To neznamená, že se jejich telefony nedostanou na internet, ale že na __jednom__ serveru jsou blokované. Jeden server není internet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš moc malé iq aby jsi pochopil souvislost. V podstatě jsi nepochopil ani psaný text :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, jak se říká - kde dochází argumenty, přichází ke slovu urážky...
Ale díky za otevření očí a pomoci s rozklíčováním tvého přízpěvku. Teprve teď jsem pochopil že přirovnáváš (nejspíš politicko-ekonomicky motivovaný) ban technologií na jednu společnost (což se ve světě děje každou chvíli) banu připojení internetu na celý stát.
Říkají ti něco root servery? Víš jak to funguje? Dokážeš mi vysvětlit jak by je všechny mohly USA zneaktivnit pro jeden stát? Zvlášť ten, co je přímo v Rusku? A jestli internetem myslíš znepřístupnění googlích služeb (což se klidně může stát) jednomu státu, tak bych tě chtěl upozornit že google není internet (i když si to nejspíš dost lidí myslí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tý blaho, na druhou dobrou jsi to pochopil.mas mě uznání. Poslechnu si ty politicko-ekonomické bany co se dějí každou chvíli.

Co se root serveru týče, možná by jsi si měl nalistovat anglickou wiki kolem nich. Pak ti dojde, kdo je jejich správcem a co se stane,když si ten správce usmyslí, že nějaký stát zlobil a obejde se bez nich na nějaký čas.

Rusnet de facto není nic jiného,nežli paralelní struktura,na kterou lze přepnout takřka okamžitě bez reálných dopadů na podřízené struktury a na ně navázánou ekonomiku.

Aby jsi to pochopil i ty. Podívej se kolem sebe,kolik firem jede na office 365. Pak si uvědom, kde v takovém případě dlí maily těch firem a nakonec si uvědom, jaký je k nim přístup když ty servery jsou sice fyzicky mimo dosah usa, ale šifrovací klíče jsou v centrále MS v USA. No rusnet (runet) jako jeden z prvků donutil MS mít cloud pro postsovetsky prostor v rusku a přístupy k němu jsou také na území RF. Tj. Když by došlo k odpoj3ni v USA, tak rusakum outlook stále pojede. A dokonce pošlou mail i amikovi, byt to nepojede přímo do usa, ale přes prostředníka jako je eu nebo čína.

Tedy fakt to není jen o dns serverech. To by jim totiž netrvalo připravit 4 roky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uu. Aj keď ich odpoja pôjde im americký office365. Geniálny putinov ťah. Ak si to predstavuješ túto problematiku ci už z technologického alebo politického hľadiska taktoze to pôjde takto easy tak si naivný. A ak si myslíš ze tato technológia je primárne na ochranu ruskej ekonomiky a v žiadnom pripade nie na kontrolu obyvateľstva a cenzúru tak si neuveriteľne naivný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo představ si, že když firmě nepůjde pár dní email, tak ji to stojí desítky procent obratu v měsíci. Přitom to je vlastně prkotina.

Ne rusnet fakt není o kontrole obyvatelstva. On to opravdu není jen velký čínský firewall, jak si blbci tvého kalibru mysli.

Je to jak píše kolega vedle ostrovní síťová infrastruktura.

Na cenzuru tam mají úřad, který určitě už po vzoru Číny nějaký FW chystá. Rusnet do toho nepatří.

Mimochodem, v rusnet jsou i belorusove, kazasi a Kyrgyzstan s Arménii. Ty budou cenzuru či necenzuru vymáhat po rf jak?!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby USA nařídily odpojení Ruska, tak by nenařídily firmě MS vypnutí serverů? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nařídit mohou, jenže to je právě to kouzlo rusnetu. Servery MS pro RF jsou v Rusku a přístup k nim mají ruské úřady. Vlastníkem je RF, MS pronajímatel a smluvně a ani reálné tak ms nedokáže maily ruských uživatelů smazat nebo zablokovat. A to je jen malá část. To je právě to, že nemáš sajnu jak to funguje, ale máš naprosto jasno, že to je cenzorni nástroj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže návrat k socialismu - servery soukromé firmy řídí stát... A k cenzuře takové uspořádání, kdy stát kontroluje servery, jistě použít nejde :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nechápeš to.

To že neexistuje absolutní neregulovana svoboda podnikání je vcelku logická věc. Představ si, že by nikdo nekecal do provozu soukromým vlastníkům jaderných elektráren...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokážete si představit jaký by byl rozdíl mezi výbuchem nebo požárem u serverovny a u jaderného reaktoru?
Dávat dvě věci s naprosto odlišným možným dopadem a ohrožením zdraví obyvatel na stejnou úroveň se demagogie. Samozřejmě nikoliv pro totalitní režim, ten ohrožuje i prodavačka nebo učitel sdílející opoziční články na síti vKontaktě (reálné případy ze současné RF).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milý hňupe. Pokud servery bez náhrady vypadnou mohou být důsledky snadno řádově horší, nežli požár reaktoru. A to včetně lidských obětí.

Chápu, že zmrdi vidí rozdíl, jestli člověk umře proto, že ho ozaril radioaktivní izotop nebo proto, že poté co nějaký vykuk vytuneloval banku, si jeho oběť vezme život, protože přišla o všechno. Ale ve skutečnosti je rozdíl jen semanticky. Příčina a důsledek jsou plně zaměnitelné.

A už na výše zmíněných poštovních serverech. Pokud kvůli měsíční nefunkčnosti zkolabuje ekonomika ruského státu mrtvých bude více, nežli všechny jaderné havárie historie a ekonomické škody budou neaoumeritelne.

O faktu, že ty servery řídí i věci jako je distribuční síť energií nebo léků pak ani nemluvě.

Je s podivem, že si lidé ctouci diit, neuvědomují jak moc je nás všední život, štěstí a zdraví závislé na internetu.

Dělám ve fabrice v automotive. Výpadek síťové infrastruktury by znamenal kompletní stop. Dokonce ani stávka by neochromila provoz firmy tolik, jako výpadek pár serverů. Proto máme mnohonásobně jistene nejen servery, ale i tu infrastrukturu a to včetně komunikačních linek nejen metalický h, ale i bezdrátových.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Názorná ukázka, že kde chybí argumenty a intelekt, dostavují se demagogie a osobní napadání s vulgarními nadávkami.
Přitom byl tak blízko: servery lze n-násobně zálohovat na různých místech, zálohy mít off-line v trezoru, banka má pojištění vkladů, infrastrukturu lze n-plikovat nebo kritickou infrastrukturu provozovat v ostrovním režimu, ... ale zdraví je jen jedno a když pšoukne jaderná elektrárna, tak je ozáření definitivní.
Putinův režim zneužil proti opozici na co dosáhl a na co zatím nedosáhl, tam udělal mafiánskou nabídku, která se nedá odmítnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bože ty jsi vul. Tady nelehne banka,ale cely bankovní sektor. To ti ty jelito nedochqzi? Sam chrochtas o ostrovnim systému a zároveň to vyčítáš Putinovi?! Jsem zvykly na to, ze je internet samý debil.ale co je moc, to už je prilis!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli vyhořelé serverovně lehne celý bankovní systém?! To by jeho architekturu museli dělat odborníci čermákovi úrovně.
Putin do ostrovního systému uzavře celé Rusko, nikoliv jen kritickou infrastrukturu.
Je to marný. Argumentace ani intelekt se u Čermáka stále očividně nedostavili a ani nedostaví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn. Co dal si rici s organismem, který je tak hloupý, ze ani příjmení si nepřečte spravne. A nebo tim Cermakem myslíš svého fotra?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z pozorovaného jevu vyvozujete mylné závěry o příčině, která je, že prostě bez brýlí blbě vidím. Vy toho průhledně využíváte, abyste bez smysluplných argumentů opět utekl od tématu k osobnímu napadání. A to jen protože jsem poplival vůdce Putina a jeho mafiánský režim, který samozřejmě využije RuNet k další kontrole obyvatel Ruska.
Co byste napsal o organismu, který nahodile vynechává diakritiku? Nedokáže si po sobě přečíst, co napsal? Pusťte se do něj! Roztrhejte toho dementa!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to trotl, ale má ideologicky jasno. Putin je bůh :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na nazor na Rusko, kazdy stat by si mel hledet toho, aby jeho infrastruktura (a to nejen internetova) mohla fungovat v "ostrovnim" rezimu. problem totiz nemusi byt jen konflikt, ale treba prevrat ve vedlejsim state, prirodni nebo prumyslova katastrofa velkeho rozsahu, atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial sa obcania statu dokazu branit pred nastupom autokratickej moci ktora tento "ostrovny rezim" velmi rada vyuzije pre svoj prospech tak preco nie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USA vlastni internet?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

De facto ano. Všechny jeho autority jsou pod kontrolou americké vlády.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A další pokračování ruského blbnutí - státní ruská wikipedie. Opět jistě jen z bezpečnostních důvodů :-)
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/putin-chce-vytvorit-ruskou-wikipedi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Tomáš Černák : těm uslizalum to nevysvětliš ani kdybys jim to vytetoval na čelo !
uslizalové si budou mlet stale svoji a nejsou schopni pochopit ani zakladní veci ! co si dělá rusko je jeho věc ! neni to náš problem ! češi by se spíše mněly starat o svoje problémy kterých máma hodně !
uslizalové nechápou že cenuzuru provadí každý stat at usa nebo eu tak čr ! uslizalové si pořát myslí že EU alá USA jsou svobodne demokratické zemně kde cenzura není ! podle nich je v USA absolutní svoboda a muže si tam každý dělat co chce ! což se šeredně pletou ! usa už davno není zěmně svobody ! co se týká EU tak se pomalu už bliží k totalitnímu řežimu !
ale uslizalkové a ovce budou spokojeně bekat ! a šiřít nesmysly !

ještě jednou co si dělá rusko je jeho věc ! na pom tom nic není !! tak jako ženám není nic do toho co si dělá usa na svojem uzemi !
češi by spíše mněly řešít problemy které máme doma ! a ne plest do cizích věci !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu ti to zcela na rovinu. S pojmy jako uslizalové jdi do prdele za svými ruskými sponzory!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.