CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko má novou zbraň soudného dne. Jaderné torpédo se 100megatunovou hlavicí

Tomu rikam bulvar. Clanek je o opravdovem torpedu, nesenem opravdovou ponorkou, ale jako uvodni obrazek date nejakou nesmyslnou neexistujici ponorku. Bravo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obrázek v perexu jsme použili ilustrační, tak ztvárnil kdysi nějaký umělec možnou podobu projektu Status-6 (Kanyon). Jak je vidět tak se moc netrefil no ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale pokud redakce kasle na to, aby clanek byl spravny, pak ctenari nezbyva nez kaslat na redakci.
A mimochodem jak to ma tusit treba ctenar neznaly ponorek a torped? To ma jako vestit z kristalove koule? Nebo to je zase clanek typu DoDo, Dodelej si Doma, dohledej si co je co, pocti wikipedii, progoogluj armadni weby? A proc se pak s takovym clankem vubec namahate? Nestacil by seznam nadpisu, a ctenar si pak dogoogluje potrebne?
A tohle me na cdr prudi. Jen to tu tak flakate a nejaka fakticka spravnost je vam ukradena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O důvod víc nejezdit na dovolenou k moři...
Děsím se toho, že jim to fakt někde nekdy bouchne, i jen omylem... To pak bude mela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečný strach. Kdyby to bouchla at omylem nebo záměrně je jedno kde budeš. Protože pak to odpálí všeci. A už Car bomba pohnula s planetou do slova co by udělal dvakrát větší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak jsi četl, že výbuch RDS-220 hnul Zemí (tedy planetou)?
Tedy pokud budeme puntičkáři, tak ano, určitě s ní, jako každý jev mimo inerciální soustavu hnul. Ovšem s ohledem na to, že jen rotující planeta má moment setrvačnosti 1e38 kgm^2 a tudíž energii rotace cca 2,6e29J, pak pokud by veškerá energie výbuchu(2e17J) šla správným směrem a proměnila se na brzdnou energii, pak by zpomalila planetu o cca 70 nanosekund! A vychýlení planety IS Slunce? V této soustavě má planeta Země dokonce 2,7e33J!! Tedy efekt by byl ještě desetitisíckrát menší. Bavíme se tu o méně než nanometrech výchylky z oběhové roviny. Teoreticky tedy ano, prakticky neměřitelné.

100 megatun, navíc odpálených pod hladinou by s planetou neudělalo prakticky nic zásadního. Výbuch 30 km od New Yorku by si obyvatelé velkého jablka jen užili cca metrovou záplavu v ulicích Manhattanu. Horší by byla tlaková vlna srovnatelná s orkánem, protože výbuch samotný by se nejspíše dostal nad hladinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta energie se nemůže přeměnit na kinetickou energii Země s nijak velkou účinností. Silové působení na pevnou zem bude zhruba stejné jako silové působení na atmosféru, jen s opačným směrem. Atmosféra je se Zemí svázaná do jednoho celku, takže výsledek bude prakticky nula. Silové působení v důsledku záření, které jako jediné Zemi opravdu opustí, bude také velmi velmi malé. Takže ty odhady je nutné snížit o mnoho řádů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejsou to odhady, ale výpočty. Odhad je, kolik energie se opravdu využije na pohyb planety. To je výpočetně naopak mimo moje schopnosti. Nicméně je jisté, že to bude rozhodně méně, než teoretické maximum, které jsem spočítal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky Ruskému mírovému torpedu, se cítím zase bezpečnější. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bez obav, jak znám Putinovi kamarády oligarchy, kterým jejich gosudar přihrává miliardové kšefty ze státních peněz, tak rublíky na ponorky i torpéda jako vždy rozkradou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si sice srandu, ale ono tomu tak opravdu je. Tato zbraň je z principu zbraň odvetná. A Rusové ji staví nejspíše proto, že americká PRO už dosahuje stavu, kdy by byla schopna zastavit standardní odvetný úder po překvapivém prvním úderu. Tj. USA jsou již blízko stavu, kdy překvapivým prvním úderem jsou schopni zneškodnit až 90% jaderných sil okamžitého použití Ruské federace (toho je schopna recipročně i RF) a ZÁROVEŇ je nebo brzy bude jejich PRO schopna těch zbylých 10% zastavit nebo účinně omezit (například 1% jaderných sil Ruska by nestačilo na celkové zničení byť jen Washingtonu).
Tohle torpédo účinně obchází PRO a protože USA mají dostatek cenných cílů na pobřežích (prakticky polovina obyvatel a 2/3 ekonomiky je do 20km od oceánů), je toto torpédo dostatčenou odstrašující silou, které vrátí do hry politiku MAD, která svět bezpečnějším opravdu dělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zvrácená logika. Asi jako chtít se pros**at k panenství :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nám obyčejným lidem tato logika připadne divná či zvrácená. Ale bohužel přesně takto mocipáni a zejména ti kapitalističtí myslí. Kdyby si americký miliardář měl vybrat mezi ztrátou miliónu dolarů svých peněz a vyhlazením ČR, tak bychom byli historie, než řekneš "zvrácený".

Prostě USA PRO nestaví proti teroristům ani proti prťavým nukleárním mocím, ale proti Rusku, Číně...
Samozřejmě, na odražení plného jaderného úderu těchto zemí ještě dlouho mít nebudou, ale to je právě ta krása MAD. Ten kdo útočí první má výhodu. Když je to nečekané (viz většina posledních amerických válek a agresí) efekt je ještě větší. U konvenčních zbraní to bývá zásadní, u jaderných je to kritické. Málokdo tuší, že jaderná doktrína USA, Ruska a Číny pro případ preemptivního (tedy prvního) útoku počítá s nukleárním úderem pouze na jadernou triádu. Až v druhé vlně se počítá se základnami a vojensko-průmyslovým komplexem. Města jsou v těchto doktrínách tabu. nicméně pro odvetný úder je to přesně naopak. Města jsou jediné cíle, protože na likvidaci jaderné triády je pozdě a na zničení základen a vojensko-průmyslových komplexů ti nezůstane dost atomovek.

je třeba upozornit, že instantně použitelných má Rusko i USA asi jen 1700 hlavic a cca 700 nosičů. Čína třetinu, Anglie a Francie čtvrtinu a zbylé státy jsou jen do počtu. To se sice laikovi může zdát hodně, ale jedná se o pouchých 500 Megatun pro Rusko a USA. To je tak akorát, aby se poslali do středověku. Ale nestačí to na anihilaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zas pitomá agitka, viz: " Ale bohužel přesně takto mocipáni a zejména ti kapitalističtí myslí.". Politiku vzájemného zničení aplikují a aplikovaly obě strany, takže nejen američtí kapitalisté, ale i sovětští soudruzi a dnes vůdce Putin. Pokud jde o protiraketovou obranu, buduje ji Rusko stejně tak jako USA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vesměs souhlasím, jen bych vynechal to slovo "kapitalističtí". Je totiž dost naivní si myslet, že kapitalističtí mocipáni jsou horší než ti ostatní. Je celkem jedno, v jakém jsou režimu, všichni tito lidí vnímají svět úplně jinak než běžní lidé a nemají problém jít přes mrtvoly. Jsou to lidé, co vždy stojí v pozadí světového dění a svými manipulacemi dokáží rozeštvat masy běžných lidí a donutit je, aby se vzájemně pozabíjeli a jim se při tom nejen že nezkřivil ani vlas, ale ještě na tom vydělají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne ti jsou horší. U kapitalistů je problém, že pro ně všichni mimo famílii+friends nejsou důležití. Socialističtí a komunističtí mocipáni o lid opírají ideologii. Feudální mocipáni svůj status. Přestože se tedy mocipáni obecně chovají jako hovada k lidu, tak kapitalističtí nemají žádný limit. Kdyby mohli lid nahradit roboty, tak nás bez mrknutí oka vyhladí. Pro ně jsme jen zdroje, jako uhlí nebo sluneční svit...

Jinak že jsou odtržení od reality naprostý souhlas. Dnes jsem četl na idnesu článek o operaci Northwoods. Být já tehdy prezidentem, nechám všechny, kteří se tím zabývali a neřekli ihned NE, zpětně sterilizovat (eufemický výraz pro zabití potomků = kvůli eliminaci zjevně defektních genomů) a následně zastřelit bez soudu. A přitom je těchto matláků plná administrativa i dnes. Viz zábavný pořad s Wesley Clarkem, kde vykládá za jakých okolností se rozhodovaly války na Blízkém a Středním východě. O Rusech a Číňanech si v tomto taky nedělám iluze, kdyby Putin potřeboval píchnout s popularitou, věřím, že by se "čečenci" utrhli ze řetězu a na území RF by provedli pár akciček.

Osobně jsem na základě takových historických věcí přesvědčen, že chemické útoky v Sýrii (ty, za které dostal 60 Velikonočních dárečků od Trumpa) opravdu provedla "opozice".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby mohli lid nahradit roboty, tak nás bez mrknutí oka vyhladí. Pro ně jsme jen zdroje, jako uhlí nebo sluneční svit..."
To je debilita a nepochopení kapitalismu z principu. Jak by ten kapitalismus bez lidí fungoval, z čeho by se bral zisk? Ten nezískáte tím, že vám roboti natěží materiály a něco vyrobí, ale až to máte komu prodat. Kapitalista zákazníky potřebuje, i když je jako zaměstnance bere zkrátka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už jen přidat automatické odpálení a jsme u Doktora Divnolásky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano Jiří, jsme. Už perex hovoří o zbrani soudného dne. Je tak eufemisticky nazýván celý komplex zbraní určených k automatickému odpalu v případě, že senzory zjistí (vyhodnotí) jaderne napadení Moskvy a center řízení. Není to nic nového, systém se od dob SSSR pouze zdokonaluje. Konkrétně toto torpédo je určeno k ničení pobřežních základen, ale také jako geofyzikální zbraň k odpálení v místech geologické nestability, taky aby kromě tsunami způsobila zemětřesení vysokého stupně, případně iniciovala vulkanickou činnost. V aktuální doktríně je také určena proti USA, protože ty označuje jako původce válek cizíma rukama a primárního útočníka. Tedy není určeno na blábolající Litevce a Poláky o nějakém ruském nebezpečí. Evropané už budou dávno usmaženi při výměně taktických raket likvidujících ty nesmyslné radary rakety instalované kvůli údajné ruské hrozbě.
Pokud nechcete klidně spát, kdesi na webu funguje online mapa s vizualizací následků jaderného zásahu třeba Vašeho domu nebo nějakého průmyslového centra v okolí . Stačí zadat GPS souřadnice, vybrat hlavici z arsenálu, kterékoli jaderné mocnosti. Vybrat si výšku výbuchu a můžete se pokochat zda Vám budou stačit sáčky na ruce nebo to můžete rovnou zabalit. Je tam i príma :( statistika počtu obětí s rozčleněním na primární oběti a oběti radioktivního spadu. zhledem, k tomu že to počítá s reálnými mapami a profilem, můžete vybrat optimální zbraň na Vámi vybraný cíl. (Třeba nějakou militaristickou a po krvi běsnící kavárnu).
Když jsme u geologických zbraní, je téměř jisté, že ve scénáři soudného dne obří sopečná kaldera Yelowstownu nezůstane ušetřena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, že byť 100Mt, bomba, by byla schopna rozhoupal supervulkán nebo tektonický zlom. Energie, které se v nich uvolňují jsou nejméně miliónkrát silnější. Aby to mohlo fungovat, musel by být takový geobod již na kritické hranici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to něco nového. Rusové o tomto druhu zbraní sice vždy uvažovali, ale ani za dob SSSR nebyli tak padlí na hlavu, aby nechali rozhodovat automatiku. Vzhledem ke stavu jejich techniky by se totiž dřív nebo později odpálili sami po vlastní nehodě. Yellowstone je další ruský vlhký sen, kterým rádi straší a který by fakticky ohrozil i je samotné na dlouhou dobu.
Kecy o blábolících Litevcích nebo Polácích si nechte k soudruhům na PŠM. Jak vidíme v Gruzii a na Ukrajině, je ruská hrozba zcela reálná, i když Aeronet plácá opak :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš taky dobře vymytej tvl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní argument. Zjevně taky čtenář Aeronetu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě si přečetl Zpávu vyšetřovací komise EU z roku 2009, kde se uvádí, že konflikt začala Gruzie (Saakašvili). Ten samý co se angažoval na Ukrajině. Tohle není potilický web a tak mi nestojí za to tuhle debatu dál rozvíjet. Stačí zagůglit kdo že to vlastně dnes i podle západnách médií střílel demonstrantům na Ukrajině do zad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že v tom je jedna chyba. Tam nemá být konflikt začala Gruzie, ale jen jednu jeho etapu. Konflikt začal tradiční ruskou okupací cizího území a prohlášení se za mírové síly. Asi jako kdyby Hitler poslal "mírové síly" do Sudet a pak by si stěžoval, že na ně ČS armáda zaútočila.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto je přesně ta selektivní pameť a logika kuřbuřta Jandy z Evropských hodnot.

Alterego nebo jen Jandova prdelka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vida, konečně jste se projevil ve své podstatě. Kuřbuřt, Jandova prdelka. prostě jen nálepkování a osobní útoky, jakmile někdo říká něco jiného, než chcete nebo vás naučili slyšet. S tím táhněte do Moskvy, k vašim...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na nálepku jsi dostal nálepku. Tak se necerti. Dokud jsi nepřišel se dvěma areonety ve třech příspěvcích, tak tu byla diskuze slušná. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, dostal jsem vyjádření sprosťáka. Ale to mě vůbec nepřekvapuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce to aspoň minimální úsilí a studium.

Základním nástrojem SNS při řešení konfliktu v Abcházii se stala peacekeepingová mise. Právní základ má mise SNS v Moskevské dohodě z 14. května 1994, která pojednává o příměří a stažení Gruzínských a Abcházských sil. Peacekeepingové síly SNS (CISPKF) byly rozmístěny na linii kontaktu v červnu 1994.

Odkaz na to co je SNS: https://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Denstv%C3%AD_nez%C3%A1visl%C3%BD...

Předpokládám, že jako znalec právního rámce SNS, mezinárodního práva a charty OSN, vysvětlíš čtenářům další zajímavé aspekty tohoto jednoduchého stovky let trvajícího konfliktu na Kavkaze a to nejlépe nějakou geniální zkratkou.

Vzhledem ke tvé znalosti ruské kultury a naturelu, díky níž bezchybně a bleskově identifikuješ čtenáře "proruských webů" ( případně milovníky Moskvy), jistě nezklameš. Neb v jednoduchosti je síla a i základní rovnice E = mc² se zahalí nachem studu před odpovědí na základní otázku, kterou do tebe netrpělivě čekáme.

Tak zdar

Jo a hlavně kupředu levá, nevypadnout z formace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vážné zájemce přikládám odkaz na 97 stránkovou diplomovou práci obsahující odpovědi na otázky jak složité je právní ukotvení mírových misí a o jak hluboký, složitý konflikt se vlastně jedná.
Kupodivu( ? ) práce nestraní ani jedné straně. Je důkazem jak škodlivá je zkratkovitá interpetace problémů o nichž novináři ( a někteří diskutující) nic neví nebo nechtějí vědět.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžete se odkazovat na co chcete, ale pokud je aktér mírové mise zároveň jednou stranou konfliktu, nemůže to fungovat. A to ani přesto, když konflikt nazvete abcházsko-gruzínským a "zapomenete" uvést, že Rusko Abcházii podporovalo. Ostatně stejně jako dnes separatisty na Donbase nebo podobné síly v Podněstří.
Ano, na Kavkaze probíhaly konflikty stovky let, tak jako všude po světě. Ovšem zásadně je změnila anexe těchto oblastí Ruskem provedená v 19. století. Byla to taková jejich koloniální říše. Na rozdíl od ostatních se dekolonizaci dlouho bránila a dodnes si Rusové myslí, že je to území jejich, byť na něm nikdo kromě kolonistů rusky nemluvil.
Zbytek už je jen hloupé trollení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsi vysvětlil Američanům, že nomohou dělat mirutvurce, kde byly stranou konfliktu, což je prakticky všude po světě? :-)

Co se abchazie a osetie utekly v 18 století do Ruska dobrovolně hledajice ochranu proti Osmanské říši. Viz. Anglická mutace Wikipedia historie těchto zemí. Říkat tomu anexe je triplethink jak vyšitý.

Pamatuj, kurburte, lhát se musí umět. Jinak ti tvůj šéf Janda zadek nenabídne ;-) (to máš za to "trolleni", přestaň být osobní a přestanu i já).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gruzínci nejsou Osmani, takže uvádíte nesmyslný příklad. Jako obvykle...
Při založení SNS byly potvrzeny hranice v hranicích původních sovětských republik. To vám taky nic neříká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, tak si tu Wikipedia přečti. A nelzi tady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co se tam dočtu jinak? Že Gruzínci jsou Turci=Osmani, nebo že státy SNS se měly hádat o hranice a nevzniknout z bývalých svazových republik? Asi ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsi o anexi Ruskem v 19. století. Já tě jen usvědčil ze lži. Nic více, nic méně ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z žádné lži jsi mě neusvědčil. Psal jsem o tom, že Rusko postupně anektovalo celý Kavkaz. Což těžko popřeš, chytráku, radši se podívej do starých map. Nakonec se sešli a střetli s Angličany v Afghánistánu, cílem ruské politiky bylo dosáhnout jižního moře. Chceš mi snad tvrdit, že Gruzie, Arménie, Kazachstán, Tádžikistán a další jsou původní ruská území? Vždyť jsou tam města starší než Moskva (i než Kyjev, původní centrum Rusi) a rusky tam nikdo nemluvil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V gruzii Rusko zastavilo gruzínskou operaci "Čisté pole(zem)", tam se snad shodneme, že genocida původního obyvatelstva není to pravé ořechové.
Ukrajině, pokud je mi známo, stále vládne junta dosazená námi, takže reálnost Ruské hrozby je minimálně diskutabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Junta dosazená námi." Aneb slovník Aeronetu v plné parádě... Volby na Ukrajině vám zjevně nic neříkají, nejspíš budete mlet cosi o fašistech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Volby byly i u nás za totáče. Ovšem výsledek byl předem daný. To co se událo v roce 2014 byl prostě puč. A moci se chytila "naše" junta. Ano, je to mrzuté, ale "my" jsme tady ti zlí. Nedá se svítit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tomu věříte, nebo to chcete hlásat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není o víře, ale faktech a alespoň základní morálce.
Když se ti vyseru na tvůj práh a budu tvrdit, že to je darování čokolády, tak to bude nejen lež, ale i amoralni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když chcete mluvit o faktech, tak si je nemůžete upravovat k obrazu svému. Pak jsou veškeré kecy o morálce jen tlacháním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Byl Majdan převrat a uchopení moci porosenkem a spol. Pučem? Byl. Byla v té době Ukrajina demokratická? Ano, v rámci možností se jednalo o demokracii s volnou politickou soutěží a prakticky neomezenou svobodou slova.

Takze o jakých obrazech to mluvíš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelži. Porošenko se dostal k moci po prezidentských volbách, které byly demokratické.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

In an interview with Lally Weymouth, Ukrainian billionaire businessman and opposition leader Petro Poroshenko said: "From the beginning, I was one of the organizers of the Maidan. My television channel — Channel 5 — played a tremendously important role. ... On the 11th of December, when we had [U.S. Assistant Secretary of State] Victoria Nuland and [E.U. diplomat] Catherine Ashton in Kiev, during the night they started to storm the Maidan."[129]

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Euromaidan

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po prezidentských volbách, které hlídaly extremistické nacionalistické skupiny a ze strachu před likvidací se nenašel jiný kandidát z opačné strany politického spektra. Připadá ti to normální?

Navíc tyto jako volby vzešly z násilného puče vyvolaných nepodepsáním asociační smlouvy s EU tehdejším právoplatným prezidentem Janukovyčem.

Připadá ti normální, že se výkonná moc v zemi řeší násilnými puči a ne demokratickou volbou? Není to opak toho co nám vtloukají do hlavy "mírumilovné" západní státy? Prober se chlape.

Jirka1 stále papouškuješ a lžeš jak celá naše zpravodajská distribuce v čele s EU a USA. Zkus napsat něco včem bys konečně nelhal a nebo jsi v té době byl v kómatu???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volby nehlídaly žádné extrémní nacionalistické skupiny, ty jsou tak silné, že v parlamentníchj volbách dostaly asi procento hlasů a nejsou ani v parlamentu.
Připadá vám normální, že prezident a jím sestavená vláda připraví smlouvu, dovede ji do fáze podpisu a těsně před podpisem prezident po telefonátu s Putinem řekne, že smlouva je špatná a že v ní našel chyby? Vždyť ji připravil jeho tým. Následně na to podepíše dohodu o půjčce, která má takové podmínky, že když se Rusku nebude líbit politická situace, může ji vyžadovat ihned splatit. To je podle vás suverénní prezident?
Takže přestaňte kecat o lžích a kómatu, vy nechcete vidět spoustu věcí a jen papouškujete, co tvrdí Rusko. Předpokládám, že podle vás na Krymu Rusové nebyli, to byli jen místní zelení mužici a to samé platí jistě i pro Donbas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://nuclearsecrecy.com/nukemap/

Přeji hezkou zábavu. MImochodem na rozdíl od útočných jadernýh zbraní, kde se vyvíjejí hlavice tak aby po určité době byla radiace na snesitelné úrovni pak u odvetných (soudného dne) lze logicky očekávat plášť z kobaltu nebo něčeho fyzikálně horšího co zaručí smrtelnou dávku radiace na zasaženém území po mnohotisíc let.

PS: 100Mt nad New Yorkem znamená do 24 hod 20 mil. obětí a rádius "thermal blast" 64 km.
Ale tenhle scénář je nepravděpodobný, efktivnější je využití vícehlavicových raket (např. 10 ks). Proto moderní návrhy s jednou velkou ráží moc nepočítají.

Ke komentům výše: Chlácholit se školní úvahou o energii hlavice a nemožností pohnout zeměkolí vychází z poněkud dětských představ. Samozřejmě, že jako cíle jsou vyhledávány nestabilní geologické útvary. Výbuch atomové bomby je v ideálním případě iniciátorem destrukce struktur v metastabilním stavu. ( Asi jako strčit do vejce postaveném na špičku). Nebo si myslíte že podvodní a satelitní geologický průzkum se zabývá jen mírovými účely?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta metastabilita, neznamená, že ti stačí libovolně nízká síla. Vejce postavené na špičku (to bych chtěl vidět, ale jako příklad budiž), totiž určitě z toho stavu nevyvede náraz kapénky s baktérií, že?!

A přesně to je Tsar bomba pro Yellowstonskou kalderu nebo San Andreaský zlom. Ano, když budou tyto těsně před katastrofickým scénářem, pak to ten Tsar odpálí. Jenže i bez něj by se to v řádu dnů odpálilo samo.

Kapišto? Ten průzkum se dělá primárně právě pro předcházení/varování před kritickými stavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se musí empiricky. Tj vyzkoušet. Ale jak říká otec pana Wonky z filmu Karlík a továrna na čokoládu:
"A proč to riskovat?"
:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Admin pls smazat tento příspěvek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.