CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko zařadí do své výzbroje rakety soudného dne Satan-2 v roce 2022

"Satanův hněv" dostal zcela konkrétní podobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sériová výroba v ruském zbrojním průmyslu znamená, že Ivan s Nikitou konečně zvládnou sami vysoustružit všechny kovové díly a Kuzmič zbytek vyřeže ze dřeva. Ale jen v případě, že Rosatom dostane zakázku na dostavbu Dukovan, aby měl Voloďa na nové hračky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je zasa nazor ceskeho "pepicka" co vsetko vie a vsetko zna.
Co sa tyka Rosatom-u, tak ten uspesne stavia JE s reaktorom VVER-1200 na mnohych miestach po svete (aj napr. v EU). Kedze sa jedna o spickovu technologiu je o nu velky zaujem. Keby nam a vam nevladli blbci, ktori si kvoli ideologii nevidia na nos, uz by sme davno rozvijali jadrovu energetiku. No zial ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hoj Juraj, no já přece nepsal, že ruské reaktory jsou špatné, ale co z toho, když jim tam vládne ten autokratický mafián, válečný zločinec a sprostý vrahoun v jedné osobě, gosudar Putler.

Já jsem si dělal srandu z ruského zbrojního průmyslu a to i "pepicek" ví, jak strašně neefektivní je jejich zbrojní výroba, protože si všechno musí dělat sami ve vlastní režii a prachy na zbrojení se tam rozkrádají ve velkém. V podstatě jsou stále schopni vymyslet dobré věci, ale nedokážou je realizovat, minimálně ne v potřebném množství.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že ruská zbrojní výroba byla a možná i ještě je vysoce efektivní. Když Gorbačov usedl na trůn, mělo tehdejší CCCP 15% HDP USA. A U.S.A. vynakládalo kvůli studené válce skoro 10% HDP do svého zbrojního průmyslu. A i přes tento nepoměr ekonomických sil CCCP vojensky zdatně sekundovalo U.S.A..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdatne? veď práve preto sa celý systém rozložil a prišla perestrojka a 89....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano vojensky zdatně, přes značně slabší ekonomiku a tudíž s násobně nižšími náklady. Nouze a nutnost lidi , potažmo společnost, naučí (donutí) hledat nejefektivnější řešení. O tom, že ekonomicky bylo CCCP v místech kam slunce nesvítí snad nikdo nepochybuje. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesto se vojensky stíhají západu vyrovnat natolik, že si k nim nic nedovolí. Naštěstí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný důvod proč si na ně nikdo nic nedovolí je co? Halík? Jaderný hlavice ku..a, jaderný hlavice!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, proč bychom si k nim měli něco dovolovat - ty máš nějaké takové choutky?
Ale je fakt, že kdyby Rusové neměli jaderné zbraně, tak už je možná číňaní ohlodávají - i když oni to vlastně už dělají a ani na to nepotřebují armádu, ale jen tu hromadu peněz, kterou jsme jim nacpali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"No nevím, proč bychom si k nim měli něco dovolovat"

Kvůli nerostným zdrojům? Poté co Putin zabránil skoupení ruského ropného průmyslu koncerny, mimochodem dost sporným způsobem, je jasné, že lacinou cestou se k ruským surovinám dostat nepůjde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jako fakt? Nevšiml jsem si, že by byl ropy nebo plynu nedostatek, spíš naopak a pro ropný průmysl bude hůř. A ostatní ruroviny? Ruské suroviny jsou drancovány oligarchy a mafiány a ti rádi prodají každému kdo zaplatí a ideálně v dolaru - ostatně Čína Rusko drancuje docela slušně.

Tak už s těmi pohádkami s agresí západu kvůli ruským suroviny přestaňte, není to postavené na žádných reálných základech.
A skutečně není potřeba bojovat o něcom co si lze koupit mnohem snáze a levněji, než by stál světový konflikt. Stačí místo strašení myslet, nic víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ruské suroviny jsou drancovány oligarchy a mafiány a ti rádi prodají každému kdo zaplatí a ideálně v dolaru"

Ano uhodil jsi hřebík na hlavičku. :) Jsou drancovány mafiány a oligarchy a finance větší mírou zůstavají v zemi. Je to pro rusko daleko menší zlo než koncerny, které zisky transferují matkám.

"A skutečně není potřeba bojovat o něcom co si lze koupit mnohem snáze a levněji, než by stál světový konflikt."

To platí do té doby než konflikt vyjde levněji než to kupovat. A konflikt vyjde nejlevněji, když nenastane a zdroje lze zabrat bez boje. Viz v současné době turecké těžební lodě v řeckých vodách nebo čínské lodě v japonském teritoriu u Senkaku.

Země, které nejsou schopny vojensky své zdroje ubránit o ně většinou příjdou. Bohužel zákon pěsti a kyje (nebo chcete-li silnější pes m*dá) platí i v současnosti. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád tady omíláte Putinovu mantru o spáse Ruska. Jenže západ ani za Jelcina ruské surovinové firmy neovládal. Ovládali je vždy ruští oligarchové, jen po nástupu Putina byli odstaveni ti, kteří byli proti němu a jejich majetek převeden na ty poslušné. Takže nemelte o koncernech, které něco vyvážely. Jen to ty firmy nevydělávaly té "správné" skupině mafiánů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste očividně mimo mísu, už to nehulte a nepijte ani ředěný :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

technológia je síce dobrá o tom nikto nepochybuje, problémom sú rusi, ktorý logisticky nezvládajú dodávať stavbu. Naviac najväčší problém je ten, že si do vnútra nepustia nikoho z vonka - eu či us m, a tak je každá ich elektráreň obrovsky potencionálny problém, pretože zase všetko by museli riešiť rusi a to v praxi nejako nezvládajú podľa súčasných požiadaviek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko staví kontinuálně jaderné bloky doma, kde prokázalo schopnost včas nahrazovat ty dosluhující. Ještě více rozestavěných i plánovaných reaktorů však má v zahraničí. Dokáže připravit i stavět bloky ve velmi rozdílných geografických i podnebných oblastech. Postupně tak sbírá zkušenosti i rozšiřuje počet zkušených odborníků. Vytvořené dodavatelské řetězce tak mohou pracovat na výrobě kontinuálně a získané zkušenosti se tak neztrácejí. Je třeba říci, že Rosatom velice úzce spolupracuje i s řadou západních firem. Jeho reaktor III. generace by tak mohl plně naplnit očekávání, která jsou na něj kladena.

zdroj
https://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nějak jim moc spolehlivě ta špičková technologie nefunguje
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/belorusko-jaderna-elektrarna-neho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak idnes vie byt dost zaujate. ci je to tak aj teraz neviem, ale radsej by som isiel do nejak viac odbornych clankov.
napr.
https://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.