CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusku nevyšel test jaderného pohonu, došlo k úniku radioaktivity, zemřelo 5 lidí

Takže to zase byla nějaká kokotina s otevřeným reaktorem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na zemi, kde se to stalo, by mne to vubec neprekvapilo. Navic otevreny reaktor je mozna jedina varianta realistickeho jaderneho pohonu rakety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vývoji a testování zcela nových raketových pohonů to nikdy nefungovalo na první pokus. Těch nevydařených testů bude určitě více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se na mě nezlobte ale při vývoji konvenčních raketových pohonů nedochází k úniku radiace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otázka z čeho ta radiace pocházela. Taky si dovedu představit havárii rakety která poškodí reaktor ponorky.
Nicméně jestli tomuá dobře rozumím, tak tytoinformace jsou zatím spíš od amerických zdrojů a nikoli od těch co opravdu vědí co se stalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to jsme jen na začátku těch pekelných pohonů. Když to byl jaderný motor, tak proto asi ta radiace. Teď to testují rusové, pak to budou dělat amíci, číňani atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na zacatku urcite nejsme. Jaderne pohony kdeceho (letadel, vlaku, aut, raket) se zkousely v padesatych a sedesatych letech, jedine co se uchytilo jsou radioizotopove zdroje kosmickych sond a lodni jaderne reaktory. Otevrene reaktory se celkove neosvedcily, ono zamorit si vlastni uzemi radiaci neni uplne nejlepsi plan na preziti. Uzavrene reaktory jsou zas prilis tezke pro cokoliv s vyjimkou lodi a silene nebezpecne pro pouziti v raketach. Aspon k tomu se dospelo pred 50 lety. Rusove zrejme naznali, ze doba a technologie pokrocily dostatecne na to, aby to zkusili znova, plus zrejme nemaji problem se zamorenim vlastniho uzemi (chci rict ze jim to nevadi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zrejme nemaji problem se zamorenim vlastniho uzemi (chci rict ze jim to nevadi)"
Tohle jsou jen dohady. Nikdo neví co tu radiaci způsobilo navíc chvilkové zvýšení na takto minimální hodnoty nic neznamená. Čert ví co přesně se tam stalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá ta věc je trošku zvláštní.
Radiace stoupla jen nepatrně a na krátkou dobu.
Uzavřeli cca 30 km od místa startu včetně zálivu. To znamená záliv na celý měsíc zavřený především pro to aby se někdo nedostal k něčemu co tma spadlo.
Něco co spadlo 30 km o dmísta startu, nebylo tam vymrštěno výbuchem. Tzn. start se nejspí špovedl a nejspíš to i letělo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spíše mně zaraží že článek je velice tendenčně napsaný jako by ti lidi umřely na ozaření ! ale pak se v článku nahodou dovíme že byly smetení výbuchem !
ani není jasné o jaky ty rakety se jednalo atd atd atd ! takže radiace mohla pocházet z "jaderné baterie / akumulatoru" které jsou dost běžné na kosmických lodích a satelitech případně sondách ! nehlede na to že mnoho mněících přistroju používa radoaktivné materialy , ono v tomhle článku byly jen jedna duležítá věc lidi zdělit že rusove mně jadernou nehodu ! i když o jadernou nehodu vubec nešlo ! šlo jen o mini unik něčeho radiaktivního což muže xyz věci , ale že ve fukusime unika radiace každy den do moře a ve velkém množstvi to nikdo nenapiše co ! autor by se mněl zamysle nad sebou !
ps : nemněl by se tenhle server věnovat počítačum ? ale posledních par let se sem mnotuje politika a hazení hnoje na rusy ! což se vube netýká počítačové techniky !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O nemoci z ozareni jsem cetl uz pred par dny na jinych serverech, byla to myslim spekulace odvozena na zaklade toho jak a kam prevezli nekolik zranenych. Ano, je tezko rict, co presne se tam delo, protoze Rusove k cele situaci pristupuji podle vzoru Cernobyl. Ja definuju jadernou nehodu jako neplanovany unik radiace (prip. radioaktivniho materialu). A k tomu doslo, o tom neni pochyb, jina otazka je stupen/zavaznost nehody.

Jinak, u kazdeho umrti muzes napsat, ze je zpusobene zastavou srdce. Ti smeteni tlakovou vlnou na nemoc z ozareni skoro urcite neumreli, zemreli pravdepodobne mnohem rychleji, ale to neznamena ze nebyli ozareni. Uroven radioaktivniho zareni klesa (myslim) s druhou mocninou vzdalenosti od zdroje, takze pokud desitky kilometru daleko nekdo nameril nejakou spicku, lze ocekavat ze u zdroje byla ta spicka o nekolik radu vyssi. Da se ocekavat, ze pro lidi v blizkosti zdroje to fakt nepripominalo lecebny pobyt v laznich Jachymov (zadna ironie, lazne tam jsou, lecebne to je taky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"úroven radioaktivniho zareni klesa (myslim) s druhou mocninou vzdalenosti od zdroje, takze pokud desitky kilometru daleko nekdo nameril nejakou spicku, lze ocekavat ze u zdroje byla ta spicka o nekolik radu vyssi."
To co píšeš je ale nesmyslný předpoklad. Nikdo totiž nenaměřil hodnotu záření z nějakého centrálního zdroje během havárie/výbuchu. Prostě se do ovzduší dostala nějaká látka s větší radioaktivitou než okolí a to je to co naměřili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už přiznali 7

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proč píšeš přiznaly ? pokud někdo podle zraněni nebo podobně tak samo umře později než se nehoda stane :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On musí on je "protiruskej" troll :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.