CDR.cz - Vybráno z IT

Fotoaparát s Androidem: Samsung Galaxy Camera míří tento týden oficiálně do prodeje

camera_white_23
Něco hlavního z fotoaparátu a něco málo z telefonu; otevírá snad "digitál" od Samsungu novou éru a způsob používání ala zpracování digitálního záznamu?!

Samsung Galaxy Camera jsme si představili již před pár měsíci v tak trochu reportážním článku z berlínského výstaviště IFA v Německu. Produkt se od začátku tohoto měsíce dostává postupně do prodeje ve vybraných destinacích, bylo jen otázkou času, kdy se objeví i na skladech tuzemských prodejců. Oficiální prodej v ČR (a zřejmě i na Slovensku) započne ve druhé polovině aktuálního týdne.

V prodeji za bezmála 12 990 CZK (507,76 EUR) se setkáme s bílou a černou variantou (3G + WiFi), kterým výkon do žil bude pumpovat čtyřjádrový procesor Cortex A9 s taktem 1,4 GHz. Tomu bude kontrovat 1 GB operační paměti, pro uživatele bude k dispozici prostor o velikost 8 GB s možností rozšíření o paměťovou kartu microSD (microSD/microSDHC/microSDXC).

samsung-galaxy-camera-newsamsung-galaxy-camera-new1

Jelikož se ale bavíme o zařízení primárně určené k fotografování, měli bychom zopakovat především ta fotografická specifika. Do boje o uživatelskou přízeň se Galaxy Camera vydává s BSI CMOS snímačem disponujícím rozlišením 16 MPix, 21x násobným optickým zoomem a 23mm širokoúhlým objektivem. Zařízení by mělo zvládat nahrávání FullHD (1080p) videa.

Mechanických tlačítek na zařízení mnoho nenalezneme, konkrétně tedy čtyři – spínací, zoomovací kolečko, spoušť fotoaparátu a blesku. Ovládání veškerých dalších funkcionalit provádí uživatel na dotykovém kapacitním 4,77 palcovém displeji s HD rozlišením (720 x 1280, 308 ppi). Prostředí systému se řídí principy OS Android, konkrétně v jeho verzi Jelly Bean.

Samsung Galaxy Camera

Kombinace převážně mobilního systému a fotoaparátu jako takového dodává zařízení vícero možností využití, především v možnostech okamžitých úprav (editace fotografie) a sdílení. Samsung Galaxy Camera mimo WiFi modulu disponuje i podporou pro 3G sítě, která absenci potencionálního AP má za úkol nahradit a dodat fotoaparátu na flexibilitě (v pohledu potřeby fotografii okamžitě sdílet či zálohovat apod.). Možnost využití SIM karty nedělá ze zařízení smartphone, fotoaparát používá SIMku pouze jako nástroj pro příjem či odeslání SMS/MMS a samozřejmě datový tok. A když už jsme u té konektivity, nezapomeňme zmínit přítomný HDMI výstup (1.4).

Galaxy Camera samozřejmě není prvním fotoaparátem, který disponuje operačním systémem Android. Může se však díky masivní reklamě a možnému zájmu stát jakýmsi průkopníkem této kombinace nejen v obchodním portfoliu korejského Samsungu. V tomto ohledu se hranice mezi smartphony a fotoaparáty zužují. Je-li to správná cesta, to nám ukáže čas a především trh… 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fotoaparát s Androidem: Samsung Galaxy Camera míří tento týden oficiálně do prodeje

Úterý, 27 Listopad 2012 - 00:13 | petr ib | leda s Bluetooth (4.0) utrženým sluchátkem
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 15:39 | HKMaly | ... tusim spravne, ze volat pres skype na tom jde...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 10:49 | Jiří Molnár | Pravdu máte, je to tak. Děkuji, opraveno...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 09:36 | HEC | Podle toho prvního obrázku to vypadá, že tam je...

Zobrazit diskusi