CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung připravuje alternativu k řadě Galaxy Note

Samsung-Galaxy-Grand
Galaxy Grand. Tak se jmenuje připravovaný chytrý telefon společnosti Samsung, který by se měl pravděpodobně stát levnější alternativou k řadě špičkových přístrojů Galaxy Note. Tyto přístroje na pomezí chytrých telefonů a tabletů se vyznačují skvělou výbavou a také vysokou cenou. Galaxy Grand se ve výbavě i technických parametrech poněkud uskromňuje, díky čemuž by se měl prodávat za přívětivější cenu, stále si ale zachovává velký displej s úhlopříčkou pět palců.

Když společnost Samsung loni představila první generaci svého přístroje Galaxy Note, možná ani sama netušila, že se tento svým způsobem inovativní model dočká poměrně velké popularity. V letošním roce se tak do prodeje dostala již druhá generace Galaxy Note II s ještě větším displejem a vylepšenou hardwarovou i softwarovou výbavou. Cena se však stále pohybuje výš, než kolik je běžný uživatel ochotný akceptovat. I to je možná jeden z důvodů, proč se výrobce rozhodl připravit model Galaxy Grand, který díky svým o něco slabším parametrům nabídne pravděpodobně o něco dostupnější cenu zajímavou i pro méně majetné zájemce o telefon Samsung s velkým displejem.

Samsung Galaxy Grand tak díky svému displeji s úhlopříčkou pět palců nabídce o něco větší displeje, než jaké jsou dnes obvyklé, na druhou stranu ale nebude ani konkurovat modelům Galaxy Note (5,3 palců) a Note II (5,5 palců). I přes velkou úhlopříčku se budou muset potenciální majitelé přístroje předem smířit s nižším rozlišením 480 x 800 bodů a "obyčejnější" TFT technologií.

Z rozměrů displeje samozřejmě vyplývají celkové rozměry přístroje, které nabývají hodnot 143,5 x 76,9 x 9,6 mm. Hmotnost pak 162 gramů.

Hardwarová výbava je na poměry dnešních špičkových smartphonů spíše slabší, ačkoli dvoujádrový procesor Samsung Exynos 4412 s taktem 1,20 GHz doplněný o 1 GB paměti RAM by měly pro běžný provoz jistě dostačovat. Uživatel bude mít k dispozici dále (jen) 8 GB vnitřní paměti, kterou bude naštěstí možné doplnit o další prostor na paměťové kartě.

Život veškerému hardwaru vdechne operační systém Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean. Podobně jako další novější modely výrobce telefon nabídne uživatelské rozhraní TouchWiz a přídavné aplikace typu S Voice, Direct Call, All Share, Smart Alert či Popup Play.

Telefon bude dostupný nejen ve verzi pro jednu SIM, ale také v DUAL SIM variantě.

Samsung-GALAXY-Grand-2

Z další výbavy je možné zmínit např. navigační kombo v sestavě GPS a Glonass doplněné o digitální kompas či digitální fotoaparát s rozlišením osm megapixelů, kterému bude asistovat např. automatické ostření, LED blesk či schopnost záznamu videa ve FullHD rozlišení. Nad displejem bude kromě běžných senzorů (automatická regulace jasu a senzor přiblížení) k dispozici rovněž čelní kamerka s rozlišením dva megapixely.

Vedle mobilních dat (až po HSDPA do rychlosti 21 Mbps) telefon nabídne i Wi-Fi (802.11 b/g/n s podporou DLNA) a Bluetooth (4.0 + LE). Podle dostupných informací to vypadá, že telefon bohužel nenabídne rozhraní NFC. Pro připojení nabíječky či datového kabelu bude připraveno microUSB rozhraní, pro sluchátka klasický 3,5 mm audio jack. 

Energii bude telefon čerpat z Li-Ion akumulátoru o kapacitě 2100 mAh.

Operační systém
Android 4.1.2 Jelly Bean
Podporované sítě
GPRS / EDGE 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
HSPA / HSUPA 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej
TFT, 5 palců, 800 x 480 bodů
Procesor
Samsung Exynos 4412, 2 x 1,2 GHz
Paměť
1 GB RAM
8 GB ROM
Slot pro paměťové karty microSDHC
Rozhraní
microUSB 2.0
3,5 mm audio jack
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), DLNA
Bluetooth 4.0 + LE
Navigace
GPS + Glonass, digitální kompas
Fotoaparát
8 mpx, automatické ostření, LED, člení kamera pro 2 mpx, záznam FullHD videa
Napájení
Li-Ion akumulátor, 2100 mAh
Rozměry
143,5 x 76,9 x 9,6 mm
Hmotnost
162 g

Telefon by se měl do prodeje dostat začátkem příštího roku, bližší informace o ceně a dostupnosti však prozatím bohužel nejsou k dispozici.

Diskuse ke článku Samsung připravuje alternativu k řadě Galaxy Note

Žádné komentáře.