CDR.cz - Vybráno z IT

Útokem na Microsoft Surface. Nový Samsung Galaxy Tab Pro S dorazí s Windows 10

Samsung Galaxy Tabpro S
Slůvko Galaxy vždy ve spojení s jihokorejským Samsungem značilo nějaké to (alespoň z pohledu výrobce) prémiovější mobilní zařízení s Androidem. Tento očekávaný systémový pořádek se ale mění, na scénu přichází nový Galaxy Tab Pro S s Windows 10.

Některé ty "pořádky" však zůstávají naštěstí stejné. Hned na první pohled totiž působí Galaxy Tab Pro S prémiovým dojmem, díky štíhlému profilu a kovovým hranám, na které jsme zvyklí z řady Galaxy Tab S. Rozměry tabletu bez klávesnice pak jsou 290 × 199 × 6,3 mm. Váha dělá pěkných 693 gramů (Wi-Fi verze), a 696 gramů (LTE varianta). Na horní straně tabletu najdeme tlačítko pro zapnutí společně s tlačítky (kolébkou) pro ovládání hlasitosti.

Pro zobrazení zde slouží Super AMOLED displej s rozlišením 2160 × 1440 pixelů. Pro napájení zde najdeme USB-C port, který se stává již pomalu v této třídě standardem. Vedle USB-C nechybí ani klasický 3,5mm jack. V útrobách tabletu pak nalezneme dvoujádrový Intel Core M šesté generace s taktem 2,2 Ghz, kterému kontrují 4 GB RAM. Svá data budete moci ukládat na SSD disk, kde bude na výběr mezi 128GB a 256GB variantou bez možnosti rozšíření pomocí SD karet. Na čelní straně nenajdeme žádná tlačítka, pouze 5Mpix fotoaparát.

Samsung Galaxy Tabpro S 6Samsung Galaxy Tabpro S 1Samsung Galaxy Tabpro S 2

Z bezdrátové komunikace využijeme Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac MIMO), Wi-Fi Direct, NFC, Bluetooth 4.1 a volitelně i LTE Cat.6. O udávanou výdrž 10,5 hodiny by se měla postarat 5200mAh baterie, která je ukryta pod neodnímatelnými zády. Na zádech pak nalezneme již pouze fotoaparát, opět s 5 Mpix.

Tablet dostane zákazník společně se Samsung Keyboar Cover, který se magneticky uchytí na záda tabletu, který se do klávesnice zapojí pomocí pogo konektoru. Klávesnice má pak, jak je u tabletových klávesnic celkem zvykem, klávesy blízko u sebe. I když má klávesnice nízký profil, je dobře znát, kdy jste jednotlivé klávesy zmáčkli. Navíc zde najdeme i touchpad, který postrádá samostatné pravé a levé tlačítko. I tak se vám prý dle předběžných zahraničních ohlasů nestane, abyste omylem zmáčkli pravé místo levého či naopak. Samostatně pak bude prodejné i dotykové pero Bluetooth Pen a víceportový adaptér s konektory HDMI, USB-A a USB-C. 

Samsung Galaxy Tabpro S 3Samsung Galaxy Tabpro S 4Samsung Galaxy Tabpro S 5

Určitou zajímavostí pak je odemykání samotného tabletu. Pokud jste vlastníky Samsung Galaxy S6/S6 Edge, můžete pro přístup do Windows 10 využít čtečku otisku prstů na vašem telefonu. Tato funkce je výhradně podporována jen ze zmíněného Samsung Galaxy S6/S6 Edge, každopádně ale asi můžeme předběžně počítat i s kompatibilitou jejich nástupců.

Samsung Galaxy Tab Pro S představuje jistou alternativu k Microsoft Surface, hlavně pro milovníky značky Samsung, který se však začíná čím dál víc podobat Applu, a to nejen díky nutnosti dokupování všech doplňků pro plné využití. Ano, nyní budeme hovořit o ceně.

Samsung Gtps 2

Do prodeje na vybraných trzích by měl Samsung Galaxy Tab Pro S dorazit již během února a to s cenovkou startující na 24 300 Kč za WiFi variantu s Win10 v edici Home. Střední třída, tedy WiFi varianta s Win10 Professional by měla stát 29 700 korun, nejdražší varianta pak s LTE a Win10 Professional až celých 32 400 korun.

Zda se bude cena ještě samostatně odvíjet podle kapacity SSD disku zatím s jistotou nevíme. S největší pravděpodobností ale bude kapacita SSD pevně svázána podle výše zmíněných variant. K dostání pak tablet bude v černém či bílém provedení.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Útokem na Microsoft Surface. Nový Samsung Galaxy Tab Pro S dorazí s Windows 10

Úterý, 12 Leden 2016 - 17:48 | Misko Uško | jedina zaujimava vec je na tom displej.
Úterý, 12 Leden 2016 - 09:32 | xvasek | Hm, to není špatná cena, ale kdyby to nacpali do...

Zobrazit diskusi