CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung plánuje spustit 5G síť v roce 2020

5G WiFi logo
Operátoři v České republice měli v úmyslu budovat rozsáhlou 3G síť, ale jak rychle začali, tak také "skončili". Rozšiřování 3G pokrytí se takřka zastavilo a Česko se tak řadí mezi země s nejhorším pokrytím v Evropě. LTE je zatím u nás stále spíše lokální atrakcí a to už se zdá, že se na světlo světa klubou náznaky další rychlejší generace...

Společnost Samsung Electronics nedávno oznámila, že jako první na světě vyvinula základní mmWave technologii, díky níž se budou moci data přenášet vysokou rychlostí přes síť, která je zatím označována jako 5G. Tato síť se má stát novou generací mobilní komunikace, jež nahradí bezdrátový telekomunikační standard 4G Long Term Evolution (LTE). Tento systém umožňuje data přenášet až několiksetkrát rychleji než současné 4G sítě. Zákazníci by se mohli nové technologie dočkat už v roce 2020.

samsung 5g

Kromě Samsungu je do vývoje zapojena také Čína a Evropská unie, která si do budoucna klade za cíl sjednotit standard používaný v mobilních zařízeních. Pátá generace by měla zvládat až 10 Gbps. Samsung v tiskové zprávě dokonce slibuje, že předplatitelům budou k dispozici přenosové rychlosti až několik desítek Gbps prakticky bez omezení. Uživatelé budou moci odkudkoliv stahovat velké soubory, včetně UHD filmů.

"Milimetrové vlnové pásmo je nejúčinnější řešení pro nedávný nárůst využívání bezdrátového internetu. Úspěch Samsungu v rozvoji technologie adaptivního vysílacího systému nás o krok přiblížil k rozšíření 5G mobilní komunikace v milimetrovém vlnovém pásmu," řekl výkonný viceprezident Samsungu Chang Yeong Kim.

V současné době probíhá testování nové sítě. Uvidíme, zda některá země zahájí provoz technologie 5G hned v roce 2020. Bude totiž nutné vytvořit novou infrastrukturu a postavit nové vysílače, jelikož síť 5G není vytvořena na stejném principu jako LTE.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung plánuje spustit 5G síť v roce 2020

Úterý, 14 Květen 2013 - 16:43 | HKMaly | Je ... uz to vidim, 10 Gbps pripojeni ... na 5ti...

Zobrazit diskusi