CDR.cz - Vybráno z IT

Z papíru do počítače ukazováčkem - nyní realita Fujitsu

Fujitsu Next-Generation User Interface
Ovládání ze sci-fi filmů se stává skutečností. Ukažte prstem na papír a zkopírujte si potřebná data do počítače, tak funguje inovativní technologie od Fujitsu.

Společnost Fujitsu předvedla novou technologii Next-Generation User Interface for Intuitive Touch-Based Operations určenou k dotykovému ovládání přímo na desce stolu. Materiály v papírové podobě dokáže převést do elektronického formátu a se získanými informacemi dále pracovat.

"Tento systém nepoužívá žádný speciální hardware. Skládá se z obyčejné webové kamery a komerčního projektoru, jehož schopnosti byly dosaženy díky technologii zpracování obrazu," vysvětluje Taichi Murase, výzkumný pracovník Fujitsu Media Service System Lab.

Fujitsu Next-Generation User Interface2

Technologie nereaguje na pohyb ruky, jak je zvykem u klasických dotykových obrazovek, ale ovládání zahájíte ukázáním prstu. Kamera detekuje prst v prostoru a čeká, až se dotkne stolu, aby mohla zpracovávat příkazy. Systém dokáže snímat jak z rovných, tak ze zakřivených objektů. Potřebná místa na papíře označíte prstem a ta se ihned převedou do počítače. Některé příkazy je možné vyvolat také gesty ve vzduchu. Například pomocí sevřené dlaně můžete u trojrozměrných objektů manipulovat s úhlem pohledu.

Fujitsu Next-Generation User Interface1

Možnosti využití jsou opravdu široké. Tato technologie by se podle mě nejvíce upotřebila ve veřejných a administrativních budovách, jako jsou školy, knihovny, úřady, muzea, výstavy, informační střediska nebo firemní instituce. Chytrý stůl by mohl ve školách nahradit multifunkční kopírky. Studenti by si elektronicky zkopírovali potřebný text či obrázky a okamžitě si ho odeslali mailem nebo uložili na svůj flash disk v požadovaném formátu. Další možnost použití vidím v knihovnách. Když nemáte čas sedět v knihovně, abyste si přečetli celou knihu nebo časopis, který vám domů nechtějí půjčit, můžete si stránky jednoduše zkopírovat. Nejpravděpodobněji si tento způsob ovládání oblíbí společnosti, kterým se systém může hodit pro interaktivní prezentaci výrobků, porady, meetingy, workshopy a školení.

Fujitsu chce komerční verzi tohoto systému začít prodávat již příští rok. Otázkou zůstává, zda nebude projektor s integrovanou kamerou příliš drahý pro veřejný sektor. Jeho nákup si budou moci dovolit spíše větší nadnárodní korporace.

Projekt je zatím v plenkách a má své mouchy, jak se mimo jiné přesvědčili redaktoři ze serveru The Verge, kteří si mohli technologii sami otestovat. Detekce zatím není nejpřesnější a virtuální tlačítka si občas dělají, co chtějí.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Z papíru do počítače ukazováčkem - nyní realita Fujitsu

Neděle, 21 Duben 2013 - 11:08 | Nick | Já si všiml, že je ten text postupně označován,...
Středa, 17 Duben 2013 - 21:09 | Alexandra Stanovska | Úžasné, v spolupráci s mobilnými vecami alebo...
Středa, 17 Duben 2013 - 17:38 | ork | Nevsiml jsem si, zda se prevadeny text uklada...
Středa, 17 Duben 2013 - 16:07 | HKMaly | No vida. Takhle ma dotykova technologie fungovat.

Zobrazit diskusi