CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Se Sluncem se něco děje. Další hřebík do rakve plánované cestě na Mars?

Mňo, možná tomu nerozumím, ale pokud se blíží ochlazování Země, pak by se mělo začít preventivně produkovat více CO2, ne? Předně aby rostlinky měly co papat a také aby se díky nim zvedl obsah vodních par v atmosféře a poněkud se vylepšila teplotní bilance díky skleníkovému efektu.
Já vím, že by to nebyl takový kšeft pro „melouny“, ale co bychom neobětovali pro naši matičku Zemi, ne? :-)

vysvětlení: „Meloun“ - kódové označení pro zapšklé enviromentalisty. Navrch zelení, uvnitř rudí…

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

To uvnitř rudí je clekem nesmysl vzhledem k tomu že cílem není prospěch většiny, ale hezký zisk pár vykuků.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

A „rudí“ někdy měli za cíl prospěch většiny? No, nahlas ano, ale sám píšete, jak to je ve skutečnosti… :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stálo za to položit si otázku, jak se definuje "rudý". Samozřejmě, můžete si odpovědět pohledem "modrého", pokud se za něj považujete. Pokud se ale zamyslíte nad pohledem "rudého" nad "rudými", tak zjistíte, že spousta "rudých" jsou vlastně "černými" a "modrými", kteří se za "rudé" vydávají jen proto, že se jim to zrovna hodí.
A prý že teorie stupňujícího se třídního boje je blbost :P.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pro vetsinu politiku je modra, ruda, cerna, zelena, levice nebo pravice jen lehky nater nad pevnym presvedcenim, ze volici jsou blbci a je mozne na nich snadno zbohatnou.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte se, žádné ochlazování zěmekoule se neblíží, od roku 1970 začala teplota na zemi téměr lineárně růst, nezávisle na změnách sluneční aktivity. Do roku 1960 výkyvy ve sluneční aktivitě korelovaly se změnami průměrné teploty.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Lež.

Dokonce i mezinárodní panel klimatického strašení musel volky nevolky přiznat, že: "Svět se přestal oteplovat před téměř 16 lety, podle nových dat zveřejněných minulý týden. Tyto údaje, které spustily debatu mezi klimatology, ukazují, že od začátku roku 1997 do srpna 2012 tu není žádný zřejmý vzestup v celkových globálních teplotách."
http://canadianawareness.org/2013/02/ipcc-head-rajendra-pachauri-acknowl...

Takže s tím, že se něco otepluje bežte oblbovat babičku. To je nesmysl. Že se Slunce chystá na přepólování, to je druhá věc. Extrémy jsou očekávatelné... Teď jsme měli třeba nejvytší Sluneční skvrnu za 20 let a "nevypotila" žádný pořádný flare:
http://youtu.be/NTy6MUP3Yu0?t=1m

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

"Svět se přestal oteplovat před téměř 16 lety, podle nových dat zveřejněných minulý týden."

Nikdo nic takového nepřiznal. To jen popírači globálního oteplování používají tzv. "eskalátorovou metodu":

http://www.skepticalscience.com/graphics.php?g=47

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proč lžete? Přesně to přiznali. Viz. odkaz.
Grafy teploty dokonce jdou už nějaký ten rok dolů - chladných rekordů je víc jak teplých, průměrně to klesá....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj odkaz vede na stránky organizace, která nemá s výzkumem klimatu absolutně nic společného a uvedený "citát" nejde doložit z žádného věrohodného zdroje...

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Tak vy tady papouškujete tichou poštu, co si předávají z ruky do ruky konspiretardi, a která je v rozporu s oficiálnímí zprávami, ale lhář jsem já? :-p No jasně.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže když se vám nějaký zdroj nelíbí, tak je to banda retardů? VY JSTE RETARD když takové nálepkování používáte!

Ostatně, tyto informace jsou všude - vědci se stále snaží vysvětlit, proč ta pauza:
http://www.newswise.com/articles/stadium-waves-could-explain-lull-in-glo...

....nic? Také dle konspitarda Gatha G "špatná stánka"?

A tohle je co? http://s2.postimg.org/o0ockitx5/warming_predictions_versus_reality.jpg
Pro ty ÚPLNĚ BLBÉ - červený graf hokejkově stoupajících teplot jsou předpovědi klimatologů.
Zelený KLESAJÍCÍ graf teplot jsou teploty měřené balóny.
Červený KLESAJÍCÍ graf teplot od roku 2004 jsou teploty měřené satelity.

Teploty od roku 2004 KLESAJÍ. Už? Nebo ještě hlavu do písku a nic nevidím, nic neslyším, vše je nějaká konspirace? Jak moc zabedněný člověk musí být, aby nevěděl o ClimateGate?!

Climategate česky v e-mailech
http://ulozto.cz/x4KRiXU8/climategate-cesky-pdf

Nepodložené výroky jistých badatelů se pak jako virus šíří světovou odbornou literaturou, stovky vědců je citují v dobré víře. Cosi to vypovídá o názoru, že “stovky vědců se přece nemohou mýlit”.

...jinak řečeno, celé je to podvod. Jak byl "hokejkový" graf ukazující vskutku rapidní nárust teploty vytvořen? Inu daty z jednoho jediného specifického stromu, když ostatní stromy žádný nárust teplot neukazovaly...
http://s10.postimg.org/f3lks7djt/globalni_oteplovani_hokejkovy_graf.jpg

Takže věříš lži a podvodu - zdokumentovanému - pár lidí, co splnili zadání, aby se jiní napakovali na tzv. "emisních povolenkách."

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Vaše funkční negramotnost je až komická. Dokážete popsat několik desítek řádků textu, ve kterých reagujete na věci, jež se mého argumentu vůbec netýkají a které jsem ani nenakousl.

Takže ještě jednou a pomaleji: Vy tvrdíte, že "mezinárodní panel klimatického strašení musel volky nevolky přiznat, že svět se přestal oteplovat před téměř 16 lety". Tohle nejste schopen podpořit ničím lepším než odkazem na tichou poštu konspiretardů. Máte odkaz na OFICÁLNÍ materiál IPCC, ve kterém se něco takového píše? Ne zprávy typu "jedna paní povídala". Ani jeden z odkazů, které jste právě uvedl, nemá s mým argumentem naprosto nic společného.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

1)Parta, která před rokem napsala jeden článek o klimatu a pak se vrátila ke svým spikleneckým teoriím je banda retardů.
2) Žádný relevantní zdroj potvrzující to co tvrdíte jste neodkázal. Ten článek ze tvého prvního odkazu jasně říká, že studuje existující fenomén a nijak nepotvrzuje ani nevyvrací lidský vliv na oteplování.
3) Pokud jsou pro tebe vědci z NASA (kteří vycházejí jenom z vlastních měření) pár lidí, kteří plní zadání, jseš retard taky. http://www.giss.nasa.gov/research/news/20140121/

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ste mi teda vážně zklamal. Když sem pěkné grafíky ukazující, jak teplota na zami roste, tak sem se začal těšit na to, že za pár let budeme přímořským státem.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Skledníkový efekt CO2 je mizivý, muselo by ho být opravdu hodně, vhodnější je třeba metan.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

CO2 bylo v minulosti už mnohem více (10, 20 i 40 násobně tolik jako je dnes) a život jen prospíval na Zemi. Nicméně jakékoliv oteplení dobré...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

V prehistorických obdobích, pro která máme představu o koncentraci CO2 a kdy tato koncentrace byla výrazně (násobně) vyšší, byla také výrazně nižší solární konstanta (o jednotky procent).

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

A tuto (další) lež máte z jakého zdroje, že byl nižší výkon Slunce?
Ten je teď...

Navíc máme problém s magnetosférou atd... všechny důkazy ukazují na blížící se přepólování:
http://youtu.be/Dn357zRnKxs

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"A tuto (další) lež máte z jakého zdroje, že byl nižší výkon Slunce?"

Á, pán nezná ani základy astrofyziky, Hertzsprungův-Russellův diagram, vývoj hvězd na hlavní posloupnosti...a s takovými "znalostmi", které máte, se pouštíte do vyvozování vědeckých závěrů? To abychom snad všichni zalezli do protiblbských krytů. :-)

No ale hlavně že umíte šermovat s nebezpečně znějícími slovy jako je "magnetosféra". TO je zbytečný strašák, ne náš vliv na atmosféru.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

"A tuto (další) lež máte z jakého zdroje, že byl nižší výkon Slunce? Ten je teď.."

Á, koukám, že Trodas si přivolal bandu poskoků, co za něj klikají za pluska a mínuska. :-p Takže něco pro duševně svéprávnější jedince:

"Since its birth 4.5 billion years ago, the Sun's luminosity has very gently increased by about 30%. [3] This is an inevitable evolution which comes about because, as the billions of years roll by, the Sun is burning up the hydrogen in its core. The helium "ashes" left behind are denser than hydrogen, so the hydrogen/helium mix in the Sun's core is very slowly becoming denser, thus raising the pressure. This causes the nuclear reactions to run a little hotter. The Sun brightens.

([3] – One of the outstanding questions in geology is how the Sun could have steadily become brighter even as the overall temperature of the Earth has remained more-or-less constant. We do not know exactly, but in two words or less, the answer is: greenhouse effect. The Earth's atmosphere evidently had a much higher greenhouse gas content four billion years ago, which kept it warm. (In fact, very warm. Average global temperatures may have been as high as 140 F°.) Various complex bio-geological feedback loops have steadily decreased the greenhouse effect precisely because the Sun is getting brighter.)"

http://faculty.wcas.northwestern.edu/~infocom/The%20Website/evolution.html

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně jakékoliv oteplení dobré..." pre mna teda nie, ja nemam rad vysoke teploty;-) tos tak sa prestahujem napr do Norska ;-)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ten život co už vyhynul? ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to docela legrační - poměrně dlouhou dobu popírači globálního oteplování tvrdili, že zmněny našeho klimatu nijak nesouvisí s čiností člověka a závisí jenom na sluneční aktivitě. Místo aby se teď nějak pokusili vyrovnat s faktem, že toto tvrzení je zjevně nepravdivé, když sluneční aktivita podstatnou dobu klesá, zatímco se planeta dál otepluje, rozhodli se tenhle nesmysl tiše opustit a zatím vrší další a další (které zase potichu opustí, až příliš mnoha lidem dojde, že jde doopravdy o nesmysly) - jako například tvrzení, že aktivita vulkánů (podle nejpesimističtějších odhadů max. 320 mil tun CO2/rok) je pro klima podstatnějším faktorem než lidská činnost (cca 30 mld tun CO2/rok).

Co jim chybí na vědecké přesnosti, dohánějí rádoby vtipností nálepek, kterými označují každého, kdo se jim znelíbí.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Lži. Globální teploty klesají. I IPCC to přiznal:
http://canadianawareness.org/2013/02/ipcc-head-rajendra-pachauri-acknowl...
"The world stopped getting warmer almost 16 years ago, according to new data released last week. The figures, which have triggered debate among climate scientists, reveal that from the beginning of 1997 until August 2012, there was no discernible rise in aggregate global temperatures."

Takže globální oteplovací lež skončila. To jste si nevšiml...?

Vysvětlení klimatického podvodu v 12 minutách
http://www.youtube.com/watch?v=0gDErDwXqhc
Odpověď na poslední otázku - kdo má moc takovou, že nic z těch informací (že je to celé podvod, založený na násobení účinku CO2, který se ale neděje) není v médiích nikdy prezentována - je ale jasná. Jsou to ti lidé, ke terým tečou peníze za emisní povolenky. Ti lidé, kteří vlastní většinu velkých podniků a všechny banky. Stačí jen následovat peníze...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč bych si měl nechat nadávat do lhářů od člověka, který věří bandě magorů, co se stejně seriózně jako klimatem zabývají třeba chemtrails nebo Bildenberg Group (a mimochodem, ani oni netvrdí, že teploty klesají, to sis vycucal z prstu).
Zvlášť když existují daleko důvěryhodnější instituce typu NASA, která vydává každoročně zprávy o klimatu. Znamená to, že mají zprávu i za rok 2013 (za letošek bude předpokládám zase v lednu), který ty úplně ignoruješ. Dočteme se v ní mimo jiné toto: "Scientists emphasize that weather patterns always will cause fluctuations in average temperatures from year to year, but the continued increases in greenhouse gas levels in Earth's atmosphere are driving a long-term rise in global temperatures."
Úprava: odkaz na zprávu: http://www.giss.nasa.gov/research/news/20140121/

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No jako sorry, ale pokud je něco ozdrojováno novinovými články, tak se jedná o zcela nepodloženou konstrukci. Navíc snad kromě přibývající plochy ledu (nikoliv však zřejmě masy) na Antaktidě zatím všechny ukazatele potvrzují oteplování (mizí ledovce, mizí severní led).

Takže oteplovači občas dělají ošklivě věci se svými vývody, nicméně popírači se vůbec ničím neliší.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Ale napřed bude potřeba, aby ta tzv. západní civilizace padla na prdel, pak asi dojde k menší revoluci při které snad budou pověšeni nějací tady ti eurofašisti na kandelábr a pak se možná bude něco dít. Ne, že bych byl fanda násilných řešení, ale jak se snaží tu hnilobu držet co nejdýl, tak to asi nedopadne jinak, než že to rupne.

Anebo nás potichu skoupí číňani a rusáci, protože navzdory FEDu nenechávají zelený papírky hnít ve sklepě, ale pěkně vozí kufry plný dolarovek a eur a skupují celou ameriku i Evropu. Takže američani si myslí jak si hezky žijí na dluh a vono hovno, už teď prodávají svoji vlastní zemi.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to budete kombinovat s duveryhodnym postupem, jak v pripade zvyseni slunecni aktivity naopak velmi vyrazne omezit produkci CO2, tak mate samozrejme pravdu... Nejake odkazy na recenzovane clanky, kde bych se dozvedel vic? ;-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Než omezovat produkci CO2 (což je prakticky nemožné, protože nějaká sopka si drze pšoukne a hned tu máte stoletou produkci celosvětového průmyslu překonanou), tak by bylo lepší vysazovat květinky a stromečky (které to škodlivé CO2 s chutí papají). Jenže než aby melouni pracovali, tak si radši nechávají platit za zákazy a obstrukce a emisní povolenky. Alespoň takhle mi to připadá… :-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Omyl na podobný nesmysl už někdo přišel. Chtěli hnojit oceány (za prachy) a tím zvýšit množství řas a tím i redukovat c02...

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi problematické. Například ČR je nejvíce zalesněná za posledních asi 100let - stejně tak v Evropě.
http://geography.cz/geograficke-rozhledy/wp-content/uploads/2010/10/2-5.pdf

Jenže jinde naopak ubývá. Ale je těžké vyčítat Brazilcům, že se chtějí mít tak dobře jako v Evropě. Jako první je třeba spočítat kolik% lesa Země potřebuje a pak navázat na počet producentů CO2 - vlastně emisní povolenky by měli Brazílii platit za prales

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

A komu byste chtěl naúčtovat výbuch sopky, jenž překoná jakýkoliv průmysl? Napařit danému nešťastníkovi (tzn. státu, na jehož území se sopka vynachází) emisní povolenku přímo astronomického rozměru?
Průmyslová produkce CO2 je totiž jen chabým vzorkem toho, co může vyprodukovat samotná příroda.
Jediné, co možná funguje, bylo snížení emisí plynů, jenž atakovaly a likvidovaly ozón. Nebylo to sice jednoznačně prokazatelné, ale zřejmě to asi možná fungovalo. Ale CO2? Nesmysl…
V okamžiku, kdybyste chtěl opět rozdávat emisní povolenky a pod., došlo by k další korupci a přerozdělování a úplatkům a výhrůžkám a vydírání nejrůznějšími „melouny“ a potažmo i státy a nadnárodními společenstvími za účelem zpoplatnění toho, co ještě nějak funguje (čti: průmyslu)…

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Operujete s nepřesnými generalizujícími předpoklady
(viz. např.: http://www.lidovky.cz/sopky-ktere-nastartuji-vymirani-d4o-/veda.aspx?c=A... )
dovedenými ad absurdum - zpoplatnění výbuchu sopky?! Proč nezpoplatnit i dopad asteroidu?

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

"A komu byste chtěl naúčtovat výbuch sopky, jenž překoná jakýkoliv průmysl?"

Po výbuchu sopky, který by dokázal překonat kumulativní průmyslové emise CO2, bychom měli ÚPLNĚ jiné starosti. Jako třeba jak přežít v postapokalyptickém světě.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"což je prakticky nemožné, protože nějaká sopka si drze pšoukne a hned tu máte stoletou produkci celosvětového průmyslu překonanou"

Poplach úrovně Bravo Sierra!

http://www.skepticalscience.com/volcanoes-and-global-warming.htm

Asi byste s tím chlastáním měl přestal....

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Ale jinak k tématu... Nikoho nenapadlo u takové lodi udělat ochranné magnetické pole? Já vím, že pár kilo mědi omotaných kolem modulu, do kterého jde permanentně šťáva, asi moc košer nebude, ale mohlo by to být teoreticky řešení, ne?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Ono to určitě napadlo spoustu lidí. Problémy to přináší dva, jednak budete potřebovat značné množství energie a pak v tom vzduchoprázdnu se špatně zbavuje tepla, tam venku není nic, oč byste se mohl ochladit a ochlazování vyzařováním je velice neefektivní. Silný zdroj energie a generátor dostatečně silného elmag pole budou toho tepla vyrábět opravdu hodně, takže místo aby vás za půl roku zabila radiace, během několika hodin se doslova upečete ;-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se ten drát rozvine kolem lodi v dostatečné vzdálenosti, může jím protékat méně. Dříve jsem třeba uvažoval i nad tím, že by se kolem lodi dal nafouknout polštář, který by se vyplnil vzduchem, a sloužil by tak jako habitat "nízkého ohrožení" (sklad nepotřebných věcí, místo pro chvilky samoty a místo pro opravy modulu bez použití skafandru). V jeho povrchu by mohl být vetkán drát, který by vytvářel slabé magnetické pole a vedl částice kolem lodi.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

daj si to patentovat. mozno ti nasa este pekne zacaluje :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Čím delší a tenčí ten drát bude, tím bude mít větší odpor. Čím bude mít větší odpor, tím víc se bude zahřívat. Čím víc se bude zahřívat, tím dřív se roztaví. A jsme zpátky u toho chlazení ;-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Hm... tak ho uděláme třeba já nevím... z něčeho, co má minimální odpor. To je nápad. Třeba grafen nebo zlato. No a... a co využít na chlazení povrch toho balónu. Sakra, dneska mi to jde :-).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Zeby nieco supravodive ?

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Elektromagnetické pole jako stínění před radiací v kosmu je naprostý nesmysl, viz. Eugene N. Parker: Shielding space travelers http://engineering.dartmouth.edu/~d76205x/research/Shielding/docs/Parker...

A při malém rozměru by intenzita pole musela být tak velká, že by v lidech rozkládalo vodu a zabilo by je to samo o sobě. Doktor Parker uvádí, že by bylo potřeba 20 tesla a s 40x nižsí intenzitou velmi krátkodobě byly tyto zkušenosti:

"...he stuck his head in a 0.5-tesla field in the gap of an old particle-accelerator magnet, any motion of his head produced tiny flashes of light in his eyes and an acid taste in his mouth, presumably caused by electrolysis in his saliva."

Hodně štěstí s magnety.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Nema nahodou MRI asi tak 3T?

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ci som nedavno toto video videl kdesi tu, alebo na inom webe, kazdopadne...
Sice tam nik hlavu priamo nestrka, no myslim si, ze je to v pohode, su dost blizko a pisu tam 4T.
http://youtu.be/6BBx8BwLhqg

Tu je levitujuca zabka v 10T magnetickom poli.
http://youtu.be/A1vyB-O5i6E
Svojho casu som videl dokument, kde podobne polia vytvarali a aj predmety, ci zive tvory do nich vkladali. Jasne, ze to bolo sustredene v malom priestore, no ak ma nieco 10 tesla... tak to ma asi 10 tesla, ze. :)

EDIT
www.magnet.fsu.edu/mediacenter/slideshows/hybrid
A tento magnet neviem, ci je stale rekorderom, no generuje 45 T "hodiny dlho", aj ked na videu povedia, ze pulzne magnety dokazu kratkodobo generovat silnejsie pulzy. A tak. :) Zaujimave pocuvanie.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Magnetické pole by asi bylo z mnoha důvodů dost nepraktické. Pokud vím, existují nápady na nějaké plasty, které v sobě obsahují nějak šikovně schovanou spoustu atomů vodíku, které pohlcují nabité částice. Problém je, že se tady kombinuje relativistická a kvantová fyzika a hodně nabitá částice dokáže "protunelovat" klidně několikametrovou (i delší) vzdálenost a v zásadě ignorovat cokoliv, co jim postavíš do cesty (pevnou látku, pole, to je jedno). Nakonec i detekce těch vysokoenergetických částic, které přilítají do atmosféry, a o které se psalo i tady, detekuje částice, které žijí tak krátce, že mohou urazit třeba jen pár centimetrů, ale díky relativistickým jevům doletí z horních vrstev atmosféry až k povrchu Země).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč tam nenamontujou asgardské štíty.
Amíci už to dávno maj, viděl jsem to v televizi.
Problém by to vyřešilo.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Asgardské štíty sice vydrží téměř cokoli ale čím je krmit? Ale myslím že tahle otázka se týká všech typů štítů...

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?
+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Malá zajímavost - 10 % efektu skleníkových plynů mají prý na svědomí termiti. Pšoukají totiž prakticky čistý metan, a ač jsou velikostí nepatrní, je jich tolik, že to odnáší celá matička Země. Ti by měli "solit" za emisní povolenky jako mourovatí ....

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, jestli jsem to pochopil správně, termiti mají na svědomí 10% *metanu*, ne 10% celkové současné míry skleníkového efektu. Přitom metan sice je asi 35x silnější skleníkový plyn než CO2, ale zase ho je v atmosféře jen asi 1800 ppb (mimochodem, velkou část toho dost pravděpodobně máme na svědomí zase my, protože za poslední desetitisíce let toho nikdy nebylo víc než 900 ppb), v porovnání s 400000 ppb v případě CO2. Takže i po vynásobení 35x má veškerý současný metan pouze 15% účinku veškerého současného CO2, takže ti metanoví termiti mají maximálně jen 1,5% podíl (a to ještě ignorujeme další skleníkové plyny a předpokládáme, že jde jen o CO2 a metan).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Odpovednost za nejvetsi cast metanu ma samozrejme spolecnost McDonald.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

No, poněkud přeneseně ano. :-) Živočišná zemědělská výroba je masivní generátor metanu. Obzvlášť proto, že dobytek podobně jako lidé o několik řádů vybočil z průměru biomasy na savčí druh.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

O několik řádů asi ne. Například počet krav v severní Americe je nejspíš menší (10-12 milionů ve velkochovech, malé chovy nevím), než byl počet bizonů (30-70 mil.) před jejich téměř vyhubením. Ale klidně mne opravte.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.