CDR.cz - Vybráno z IT

Česko je e-shopová velmoc: Kolik lze ušetřit a proč nechceme kupovat notebooky a čtečky?

ctecky_tablety_telefony
Věděli jste, že je u nás až 22 000 aktivních internetových obchodů a uživatelé přestávají chtít elektronické čtečky knih a notebooky? Pojďme se podívat, zda se vyplatí nakupovat online a kolik lze tímto způsobem ušetřit.

Češi jsou velmi pečlivým národem pokud jde o výběr co nejnižší ceny. Popularita slevových portálů a zájem o nejrůznější akční nabídky mluví za vše, stejně jako naše chování na internetu. Lidé zkrátka chtějí ušetřit náklady a čas, k čemuž se stal virtuální svět nepostradatelným pomocníkem.

Jít se podívat na produkt do obchodu je přežitkem

Náklady jsou u nás na prvním místě až pro 70 % uživatelů a dokonce již odpadá potřeba „osahávat“ si zboží před pořízením na prodejně. Většině již spolehlivě postačí obrázky, popisky a reference ostatních zákazníků. Jak je známo, právě elektronika je na pomyslném trůnu v rozdílu cen na kamenných pobočkách a v internetových obchodech. Např. u televizorů se lze s náklady dostat až o čtvrtinu níže.

e-shopping

Nejnovější data, která se nám dostala do ruky od srovnávače cen Srovnáváme.cz, hovoří o zajímavé situaci právě v prodejích přenosných elektronických zařízení. Skvělou pozici a budoucnost tabletů potvrzují jak čísla jejich prodejů, tak pokles zájmu u notebooků a elektronických čteček knih.

Apple iPad si v ČR nevede tak dobře?

Zajímavé je, že iPad od amerického Apple si podle údajů ve zprávě (viz níže) na našem trhu rozhodně nevede tak dobře, jako ve zbytku světa. Spíše bychom to ale přičítali faktu, že potenciální zákazníci Applu nevyužívají srovnávače cen tak často a raději sáhnou po oficiálních dovozcích. Je však zřejmé, že vysoká cena nejednoho kupce odradí a nasměruje ke značkám jako Samsung a Asus.

Prestigio MultiPad 7.0 Ultra (PMP3370B) - Obrázek 2

Je zajímavé vidět, jak rád šetřivý český zákazník sáhne po levných značkách, jako je Prestigion a GoClever, které mají na našem trhu nespočet zařízení dostupných za pár tisíc. Prodejů tabletů se stále drží růst a to 120 % meziročně a zdá se, že slova ředitele BlackBerry o zániku tohoto trhu do pěti let se nepotvrdí. Dobře se nedaří ani notebookům, kde byl zaznamenán pokles o 8 % a ještě hůře jsou na tom prý čtečky, kde došlo k poklesu až o 48 %. Lidé sice podle čísel nakladatelů elektronicky čtou, ale čtou na smartphonech a tabletech, přestože barevně mohou číst už i na čtečkách.

Více se dozvíte ve zprávě níže...

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Srovnáme.cz: Kolik můžete ušetřit nákupem na internetu?

Zájem o tablety vytlačuje notebooky, netbooky i elektronické čtečky. V Čechách je nejvíce internetových obchodů na jednoho obyvatele ve střední Evropě. Česko je s téměř 22.000 aktivními internetovými obchody vzhledem k své velikosti doslova e-shopová velmoc. Proč? Nikde v Evropě se totiž tolik neliší ceny v kamenných a internetových obchodech jako u nás.

Pro skutečně velké procento nakupujících je rozhodující cena – až pro 70 % z nich (dle statistik Srovname.cz). Zákazníci se snaží nákupem na internetu ušetřit čas, peníze a neustále se zvyšuje jejich důvěra k online obchodům. Mnoho z nich dokonce téměř opustilo strategii, kdy před nákupem na internetu nejdříve prohlédli produkt v kamenné prodejně, aby si ho poté pořídili v e-shopu. Jdou rovnou do e-shopu, kde produkt pořídí podstatně levněji a díky kvalitním obrázkům, popisům a referencím zákazníků získají dostatečný přehled o tom, co kupují.

prodeje_cena_tablety

„Největší rozdíly v cenách mezi e-shopy a kamennými obchody najdeme mezi parfémy a řadou elektrospotřebičů pro domácnost, zejména televize a pračky. Kromě nižší ceny má internet řadu dalších výhod – umožňuje rychle a pohodlně srovnat ceny napříč internetovými obchody, přečíst si a porovnat zkušenosti a reference zákazníků a v mnoha případech také nalézt zasvěcené recenze, testy nebo videa od odborníků,“ říká ředitel projektu Srovname.cz David Folprecht a doplňuje: „Stále se také zlepšuje kvalita služeb internetových obchodů, rychlost dodání zboží, možnost reklamace, výměny nebo vrácení zboží, poradenství při nákupu, atd..“

Na dovolenou čtečku nebo tablet?

Z aktuálních statistik internetového nákupního rádce Srovname.cz vyplývá, že popularita tabletů stále roste. Pomineme-li obrovský nárůst o Vánocích a vyloučíme sezónnost, tak je z grafu níže patrný oproti loňsku stále mírný růst zájmu českých zákazníků. Nejprodávanějšími tablety jsou produkty od Samsungu (14,54 %), následují značky Prestigio, Goclever, Asus a Apple. Top 5 výrobců zabírá cca 50 % prodejů všech tabletů na českém trhu.

prodeje_cena_tablety (1)
Srovname.cz graf vyhledávání tabletů - květen 2012/květen 2013

Popularita elektronických čteček knih oproti loňskému roku na rozdíl od tabletů lehce klesá – viz graf níže. Vrchol grafu jsou opět Vánoce. Mezi nejpopulárnější čtečky e-knih stále patří produkty od Amazonu. První top 3 pozice patří právě čtečkám "kindle". Amazon tak s téměř 30 % drží první pozici mezi výrobci el. čteček. Druhou nejprodávanější značkou je PocketBook (18 %) a třetí Prestigio (16 %). Tito 3 výrobci tak zabírají 61 % trhu.

prodeje_cena_tablety (2)
Srovname.cz graf vyhledávání elektronických čteček - květen 2012/květen 2013

„Zájem o tablety v meziročním srovnání jasně roste (120% nárůst), oproti tomu popularita notebooků včetně kategorie netbooků nadále klesá (-8 %). Co se týče zájmu o v minulém roce velmi populární elektronické čtečky, tak jejich popularita poměrně dramaticky klesá (-48 %). Z našich statistik tak vyplývá, že většina těch, kteří elektronickou čtečku chtěli nebo o její koupi uvažovali, ji buď již má koupenou, nebo dali přednost tabletu,“ doplňuje David Folprecht ze Srovname.cz.

O službě Srovname.cz:

Srovname.cz je bezplatná internetová služba, která umožňuje rychlé a přehledné porovnání cen různých obchodů na českém internetu. Srovname.cz je na trhu od roku 2006 a od roku 2009 také na Slovensku. Srovnává přes 1 mil. položek zboží z více než tisícovky nejvýznamnějších obchodů na českém internetu. Do srovnání cen zahrnuje pouze prověřené obchody, kterým uděluje certifikát kvality Srovname.cz Spolehlivý obchod, který zaručuje, že obchod splňuje nejen zákonné podmínky, ale nákup je tu rychlý, bezpečný a bezproblémový. Uživatelům nabízí například možnost hodnocení výrobků a internetových obchodů. Provozovatelem stránek www.srovname.cz je společnost SROVNAME, s.r.o.

Další informace najdete na www.srovname.cz.

Zdroje: 

Tisková zpráva

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Česko je e-shopová velmoc: Kolik lze ušetřit a proč nechceme kupovat notebooky a čtečky?

Úterý, 18 Červen 2013 - 08:02 | Martin Šulák | Nevím, jestli "odpadá potřeba osahávat si...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 22:00 | Mem | TZ: "V Čechách je nejvíce internetových...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 21:55 | Mem | TSB to má už delší dobu, a jak správně píše...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 21:54 | Mem | I poštovné "zadarmo" třeba z Hong Kongu...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 18:32 | Michal Hak | z Honkongu snad taky statni dotace? pripada mi ze...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 12:41 | Viper ISO | Protoze Alfa a TSB nyni jedno jsou ... http://e-...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 12:31 | Máček333 | Je pravda, že určitá díra na trhu to bude (drobné...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 10:27 | sumix | Jo, to jsem ještě zapomněl zmínit - nedávno mě...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 10:17 | sumix | To určitě taky... ale třeba teď konkrétní příklad...
Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 07:30 | Máček333 | A nebude to spíš tím, že obecně cokoliv z PRC...

Zobrazit diskusi