CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Seznámení s WD Black2: 120GB SSD + 1TB HDD v jednom

Diky za clanek, pro me to vypada jako skvele reseni, protoze disk je jedina vec, ktera me brzdi pri praci a to jak vykonem tak kapacitou.
Jen mam dotaz - nechce se mi resit rozdeleni na dva oddily, lze ten disk provozovat v rezimu kdy ssd cast funguje jako cache? Ze by v tom zustavaly casto pouzivany data apod. Pak by to bylo uz dokonaly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po tomhle jsem přímo nepátral. Je otázka, asi by to šlo nějak ručně ohákovat, tj po rozdělení tím nástrojem použít tu HDD část pro instalaci OS a SSD část následně jako "RAMdisk", nicméně bbez použití toho partitionovacího nástroje se disk prostě tváří jako jeden velký 1,12TB, kde prvních 0,12TB je SSD část a za ní následuje HDD část. Technicky mě tedy napadá ještě jedna varianta, kdy bys prostě provedl všechny instalace na začátku (tj vešly by se do SSD části) a pak teprve na disk ládoval data typu filmy, ale ... no ... je to takové drbání se levým kopýtkem v pravé nosní dírce.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne je to zajimava technologie, ale trosku sem doufal ze je tam pouzitej Port multiplier a chova se to jako 2 disky uz od zakladu.

Sam sem tohle ve sve E6410 poresil ze sem z notasu vyhodil mechaniku a misto ni mam 1TB HDD a misto disku sem soupl SSD. V pripade potreby pripojim mechaniku pres USB (nestalo se asi 2 roky)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne by bylo daleko lepší řešení, kdyby tam fyzicky byly dva disky připojedné na jeden konektor, s tím, že by ssd bylo zastrčené do rámu HDD. Když by pak jedna část odešla do kytek druhá by měla jet dál, případně by ssd mohlo jít zapojit samostatně atd... Takhle to má nevýhodu typu více věci v jednom = větší šance poruchy + na něčem to třeba nepojede, nebudou ovladače a podobně..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do zaveru clanku treba doplnit:

WD Black2 není vhodný pro:
tych, ktori pri vybere notebooku pouzivali mozog, teda pokial to ma byt desktop replacement, jedine 17tka.Na pravidelne nosenie su 11,6-12,1 a jakz-takz 13,3jka. Dalej rozumne ppi (t.j. vyvazenie absolutnej velkosti uhlopriecky a rozlisenia - najlepsie aspon 500 ppi ze ano a pokial neni vektorova grafika GUI (napr. Win 7), tak ikonka 32x32 pixelov ma 4x4 mm co je uplne super). No a hlavne neni pre tych, ktori si kupili notebook s dvoma sachtami na disk (9,5 mm + 7 mm a este k tomu + mSATA sachta). Potom sa do notebooku zmesti napr. 480-500-512 GB mSATA SSD + 2 kusy 1 TB HDD (jeden musi byt Thin 7 mm). Spolu 2,5 TB. Ked sa pri vybere notebooku nepouziva mozog, tak to dopadne inac. Koniec koncov aj 17tka notebook sa da nudzovo (raz, par krat) preniest. Aj sa na tom da robit vo vlaku. Na desktope nie. Na pravidelne (kazdodenne) prenasanie su velkosti 12-13 palcov. Preto je rozumne mat riadnu 17tku na stole a 12-13tku na prenasanie. Ta 12-13tka (do 1,4 kg) moze sluzit aj miesto blbeho 10 palcoveho tabletu, ktory tiez treba nosit v taske, pretoze take velke bukero jak 10 palcovy tablet sa do ziadneho vrecka (kolese, nohavic) nezmesti. A to uz neni rozdiel nosit 10 palcove tabletove 2/3-kilove bukero a 12 palcovy 1,4 kilovy PLNOHODNOTNY notebook.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Na stole je rozumné mít normální desktop, a nevidím problém přenášet pravidelně 17" NB. Dělám to tak denno denně do práce/ z práce a nepřijde mi to nijak omezující. Pokud ho ošem potřebuji nosit všude s sebou tak tam se nějaká ta 12ka hodí.

+1
-62
-1
Je komentář přínosný?

Neco vam prozradim, lide maji ruzne potreby i moznosti, treba me vyhovuje 15.6" HD na vysoke detaily, ostatni maji problem precist text, ale me to nedela problem. Kupoval jsem to pred 4 rokama jako dtr a az na pomaly disk slouzi vyborne dodnes.Ona se technika od te doby moc neposunula.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A co treba, kdyz nekomu staci 12,5" notebook s jednou sachtou kde si strcil ssd, doma ho ma v ultrabase s dalsim hdd a cdrom, extra minitorem, klavesnici a mysi, ale prece jen by rad cast toho domaciho hdd mel sebou i na cestach?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi to nebylo zkouseno na newindows systemu? I kdyz napoprve to rozdelit ve windows pomoci prilozene utility, potom si na ssd dat /, na hdd /home/media ci neco podobne nalinkovaneho a /tmp do ram a mam co potrebuju. Stejne by vyrobce, treba v manualu, mohl mit uvedeny posledni sektor, kde konci sdd a obeslo by se to bez windows instalacni utility.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je to přesně o tom, na kterém konkrétním sektoru končí SSD a začíná HDD, ale ... vydrž, dokončuji podrobnou recenzi, kde se budu věnovat i Linuxu.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.