CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Simulace naznačují, že ve směru souhvězdí Lyry je obyvatelná planeta

neda mi to:
"tak bez nadsvětelného FTL pohonu"
co znamena FTL? Faster Than Light. Takze vetu mam cist takhle?:
` tak bez nadsvětelného rychlejšího než světlo pohonu`
nebo takhle?:
` tak bez nadsvětelného nadsvětelného pohonu`

Mozna by to chtelo min anglicismu. Sice uz to nebude tak free, cool a in, ale za to bude mozna mit hlavu a patu.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, v článku už je to každopádně opraveno. A ano zkratka FTL znamená faster than light.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste napsali, že planeta je vzdálena cca 2,3 roku warpem 8, tomu by rozuměl každý ;)
Jinak, kvůli názvu planeta asi nebude přitažlivá pro fandy AMD :) Ti tak Vegu nebo Polárku...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

nechcem rypat, ale nadsvetelny pohon je oxymoron, nieco take neexistuje ani hypoteticky :)

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Neexistence něčeho není ani nutnou, ani postačující podmínkou pro splnění definice oxymorónu.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

chcelo by to aspon zakladne znalosti fyziky. pohon = je technicky pojem pre premenu energie na pracu. podla e=mc2 pre hmotu je nemozne dosiahnut rychlost svetla, vyzaduje to nekonecnu energiu.
nadsvetelny pohon = nadnekonecna energia a to je oxymoron

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Vzoreček E=mc2 neříká nic o tom že je nemožné dosáhnout rychlosti světla. Musel byste přijít s dalšími (které tedy také existují a jsou k problému relevantnější)

Existují teorie jak relativistická omezení obejít.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Specialni teorie relativity rika, ze rychlost svetla nejde prekrocit. Obecna teorie relativity okamzite nabizi prvni princip FTL pohonu - cervi diru. I kdyz je pravda, ze predmet pohybujici se cervi dirou rychlost svetla nikdy neprekroci. "Jen" se z vychoziho bodu do cile dostane rychleji nez svetlo ktere tou cervi dirou neletelo.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce i pokud pominu skutečnost, že se vaše tvrzení vztahuje výhradně na newtonovské druhy přepravy za použití neexotických materiálů, není mi jasné, jak chcete definice jazykovědných/literárních pojmů rozporovat citováním přírodních zákonů. Význam slova "oxymoron" nezáleží na tom, jestli lze nebo nelze překonat rychlost světla.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No teoreticky by se nabízel do budoucna gravitační pohon pokud by člověk dokázal ohnout (rozumějte) zakřivit prostoročas mohl by teoreticky vytvořit singularitu která by vytvořila vzdálenost mezi bodem A a B rovnající se 0 . Je to tedy jen fantazie hodna startreku ale klasickou cestou to prostě nepůjde nic co má vnitřní hmotnost nemůže prostoročasem cestovat rychleji nežli světlo pač rychlost světla pro hmotné částice ( Fermiony ) by vyžadovalo nekonečné množství energie. Ale upřímně cestovaní varpem zní fajn pro Science fiction ale já osobně si myslím že pokud lidstvo někdy bude schopno cestovat rychleji než světlo nebude to nadsvětelný let ale spíš skok ohnutím časoprostoru jinak mi pokud vezmu v úvahu dnešní relativistickou a kvantovou teorii a zní vycházející princip neurčitosti nedává jiné vyhlídky než buď podsvětelnou rychlost nebo časoprostoroví skok. Ale je to jen má teorie která se opírá o poslední poznatky vědy a z toho plyne že filozofovat je fajn lidská vlastnost. :D Větší rychlost než rychlost světla není. Kdyby byla asi by nevznikly neutronové hvězdy a černé díry tak jak je známe princip neurčitosti nám jasně říká a souhlasí i zpozorováním pokud by částice fermionů mohli získat větší energii než tu co jim udělí rychlost blížící se rychlosti světla elektromagnetická síla by musela být větší též i potom slabá a silná jaderná síla. A to víme že není neutornové hvězdy pozorovány jsou tak že vycházejí z dnešní velikosti elektomagnetismu.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máme zatím nějaké spíše teoretické indície, na kterých by se dala nějaká forma nadsvětelného pohonu, nebo spíše přesunu, založit. Připomněl bych tak nedávný objev primordiálních gravitačních vln (nyní ve fázi přezkoumání), který potvrzuje dřívější teorie, že v první kvadriliontině sekundy po velkém třesku se prázdný prostor bez hmoty rozpínal rychleji než světlo. Dále již stará teorie kvantového provázání, která strašila již Einsteina - pokud máme dva elektrony blízko sebe, můžou podle kvantové teorie souhlasně kmitat. Když se oddělí tak, že vzdálenost mezi nimi je stovky nebo i tisíce světelných let, uchovají si mezi sebou jisté provázání - pokud zakmitám s jedním elektronem, druhý elektron tuto změnu okamžitě zaznamená, rychleji než rychlostí světla (tzv. Einstein-Podolsky-Rosen paradox). A v CERNu už myslím některé experimenty s urychlovačem ukázaly, že při kolizi částic může vzniknout takové množství energie, že uvnitř kolize dojde k deformacím času a prostoru.
Ona i myšlenka na "pouhé" cestování rychlostmi blízkými světlu přináší neskonalé množství otázek a problémů. Nejde jen o pohon a s tím související "palivo", ale třeba i problém přetížení vznikající při zrychlování nebo zpomalování, pokud tedy chceme efektivně transportovat živé bytosti. Nemluvě o potřebě neuvěřitelně výpočetně výkonných a citlivých dálkových detektorů a zřejmě ochranných silových polí, protože jakékoliv smítko na trase je při těchto rychlostem vážný problém.
Upozornil bych na nadaci Tau Zero https://tauzero.aero/home/, která podporuje vážně míněný výzkum možností mezihvězdného cestování, tam se dá dočíst hodně zajímavostí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to na princip červí díry známé z mnoha scifi :)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Quantum entanglement ale neumoznuje prenasat uzitocnu informaciu. Na to pozor. O tom tiez specialna teoria relativity pojednava a QE ju neporusuje prave timto limitom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ve směru souhvězdí Lyry nachází asi tak miliarda galaxií, takže bych řekl, že nějaká obyvatelná planeta se tam zcela jistě najde. ;)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.