CDR.cz - Vybráno z IT

Na co si dát pozor s chytrým telefonem na dovolené?

smartphone_cestovani_data_v_zahranici_2
Čím dál více mobilní populace vlastní chytrý telefon, který ke spoustě svých funkcí rád uplatní datové toky. V zahraničí by se nám ale mohl takový smartphone šeredně prodražit.

V létě se mnoho z nás vydává na daleké zahraniční cesty, kde je nám běžným společníkem mobilní telefon. Dnešní oblibou jsou neustále aktivované datové toky a z toho plynoucí nejčerstvější informace. Jenže, stažení několika mailů nás může za hranicemi vyjít na pěkných pár korun, a to nemluvíme o situaci, kdy se telefon připojuje sám a synchronizuje všelijaké služby nebo nainstalované aplikace.

smartphone_cestovani_data_v_zahranici_1

Pokud se tedy chceme připojovat i za hranicemi, je dobré zkontrolovat aktuální tarif a případně jej pozměnit. A pokud to myslíme s daty vážně? Zde se pro změnu vyplatí zakoupit předplacená karta přímo na místě. Pro ty, kteří se připojují příležitostně je nejbezpečnější datové toky přímo vypnout. Vždyť v nastavení Androidu je tato možnost volitelná právě pro roaming, kdy telefon v zahraničí pozná svou polohu a datové přenosy znemožní.

Nám se osvědčilo vypnutí datových toků a využívání WiFi sítí, které jsou poměrně dobře dostupné v jakékoli turistické lokalitě. U otevřených sítí je však dobré dbát na vyšší obezřetnost a vynechat zde např. online bankovnictví. Pár tipů přináší i dnešní tisková zpráva, zaměřující se na pár jednoduchých rad. Zkušenější čtenáři se pousmějí, zbytku však mohou být podobné informace k užitku.

Jak řešíte situaci s datovými přenosy v zahraničí vy, už jste někdy sáhli po předplacených kartách místních operátorů, nebo máte jiné tipy jak ušetřit?

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Telefon dnes málokdo dá z ruky. A což teprve chytrý telefon. S tím máte přeci v kapse celou svou mobilní kancelář. Zkrátka komunikační prostředky s sebou bereme i na dovolenou a experti specializovaného prodejce chytrých telefonů Sunnysoft a cestovní kanceláře Neckermann CK přinášejí několik rad, jak s nimi nakládat v zahraničí tak, abyste z účtu nebyli nemile překvapeni. Evropská regulace sice již stanovuje maximální ceny volání, SMS i datových přenosů, které musí operátoři účtovat po jednotce přenesených dat, ale přesto se může jednat o tisíce korun navíc.

smartphone_cestovani_data_v_zahranici

Ověřte si datový tarif

„Jednoznačně doporučujeme ověřit si před používáním smartphonu v zahraničí aktuální platný tarif a ceny za používání v zemi, do které míříte. Můžete tak učinit buďto prostřednictvím internetového účtu u svého operátora nebo na jeho infolince. Pokud jsou tyto podmínky pro vás neakceptovatelné, tak před překročením hranic zakažte datové služby,“ radí Jan Šváb ze Sunnysoftu. Ve většině přístrojů se systémem Android to uděláte zrušením volby „Použít datové pakety“ v Nastavení/bezdrátové sítě/mobilní sítě. Uživatelé telefonů Apple vypnou „Datový roaming“ v nabídce Obecné/Síť případně tamtéž vypnou „Mobilní data“ úplně.

Když data používáte, kontrolujte je

Skutečnosti, že se telefon připojuje k internetu, si ani nemusíte všimnout. Stahovat data musí každý smartphone i pro běžnou předpověď počasí. A rozdíl mezi aktivovaným a neaktivovaným roamingem může být propastný. Pokud chcete s daty aktivně pracovat, vyplatí se jednorázová předplacená karta operátora země, kam cestujete.

Turista_se_smartphonem_zdroj_SunnysoftCZ

Mějte aplikace pod kontrolou

Určitě se vyplatí, udělat si před dovolenou v telefonu pořádek a odinstalovat nepoužívané aplikace. Také nenechávejte žádné aplikace zbytečně neukončené, protože co nevadí doma a nanejvýš zpomalí telefon nebo vyčerpá baterii, to se může v zahraničí pěkně prodražit.

WiFi je free

I když jste se svým zahraničním datovým tarifem spokojeni, doporučujeme v maximální míře využívat Free WiFi, kterou najdete dnes již téměř všude. V hotelu, v kavárně, na letišti i v letadle u některých leteckých společností.

„Pokud mají klienti smartphone, doporučujeme jim vyřídit si hovory z hotelového lobby s Wifi, protože tam mohou využít výhodného Skype volání,“ říká Tatiana Poláková, specialistka na letní dovolenou Neckermann CK.

Využijte offline aplikací

„Ať už se rozhodnete pro zahraniční datový tarif nebo ne, vyplatí se použít offline navigaci, k jejímuž používání nepotřebujete připojení k internetu, ale pouze data v mobilu a zapnutou GPS funkci. Ideální volbou je pro tento případ je produkt společnosti Sygic,“ říká Jan Šváb ze Sunnysoftu. „A offline slovníček jazyka dané země nebo slovníček místní kuchyně jistě také na dovolené oceníte,“ dodává Jan Šváb.

Zdroje: 

Tisková zpráva - mail

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na co si dát pozor s chytrým telefonem na dovolené?

Středa, 15 Srpen 2012 - 16:43 | Elza | Nejlepší zkušenosti mám s kupováním zahraniční...
Pondělí, 13 Srpen 2012 - 14:44 | HKMaly | Nojo chytil ale nelegalne :-). To zas nekdo...
Pondělí, 13 Srpen 2012 - 10:52 | dbart | info pre chorvatsko najdete na : forum.ihvar.cz v...
Pondělí, 13 Srpen 2012 - 09:47 | Archvile | Možno to záleží aj od ich regiónu. Pred rokom som...
Pondělí, 13 Srpen 2012 - 07:53 | Jan Píša | jen doplneni o WiFi - co jsem se docetl na...
Pondělí, 13 Srpen 2012 - 06:29 | l0l | me se osvedcilo misto kupovani predplacenek s...

Zobrazit diskusi