CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SpaceX bude bránit Ukrajině ve využívání Starlinku pro bezpilotní drony

Vy nam proste BUDETE tolerovat vsechno nebo jinak jste na strane...
To je takove... ehm... ruske. To jsou paradoxy, pane Vanek. :-)

Ale nejak zapominaj, ze Elon ma klice k rozvadeci. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak idealizovat si Ukrajince je chyba. Je to stát brutálně prorostlý korupcí podobně jako Rusko. Navíc sami Ukrajinci se kastují (bez nadsázky) na západní, východní a Bůh ví, co ještě.
Pravdou je, že Starlink patří soukromé firmě, je Ukrajinou využíván úplně jinak, než byl systém navržen a je využíván i v rozporu se smlouvami. Starlink tedy na sebe poštval Rusko a je pod tlakem útoků z jejich strany. Dále poskytováním připojení Ukrajině v tak obrovském rozsahu si vytvořil obrovský overhead a znefunkčnil tak připojení dosavadním uživatelům minimálně ve střední Evropě.
Těch zdrojů, které kvůli Ukrajině musí pálit, nebudou nijak v malém rozsahu a museli kvůli tomu porušit spoustu vlastní pravidel.
Nedobrý to stav. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A taky za své služby dostávají zaplaceno - tj. přes $4000 za terminál / měsíc zatímco v ČR pro běžného uživatele 1400 - 2600 CZK dle tarifu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Takže platí cca 35x více než běžný uživatel a Musk se holedbá, jak na tom ještě strašně prodělávají a že je dotují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se třeba budeme bavit o nejdražším tarifu Starlink Business v USA, tak ten stojí $500. Takže UA (lépe řečeno US vláda a ostatní sponzoři) platní minimálně 4x více. A to bych ještě neměl pominout fakt, že Starlink Business skoro nikdo nepoužívá, protože je i na poměry US hodně předražený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tu porovnáváš jabky s hruškama a neznáš reálné technické pozadí ani finanční náročnost.
To samozřejmě ale nezná nikdo. Takže buď budeš věřit údajům od SpaceX, nebo ne. Pokud jim budeš věřit, tak budeš věřit, že finanční náročnost je opravdu taková, jaká se píše, tj. 200mio USD a pořád to jde nahoru. Tím pádem i tomu, proč od toho chce Musk dát ruce pryč.
Nebo tomu nebudeš věřit a spočítáš si nějakou částku trojčlenkou z něčeho, co někde najdeš na netu.
Pokud budeš věřit své částce, tak ok, ale zase, když by to byl takový brutální vejvar, proč by z toho chtěl Musk vycouvat? Eh?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je jiná technická a finanční náročnost když poskytuje službu UA armádě nebo běžnému Ukrajinci který si za službu platí stejně jako u nás?

Jde mu jedině o prachy. Chce je podojit do další peníze. Už mu to jednou vyšlo, tak to zkouší znovu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si pořád myslíš, že si vystačíš s obyčejnou trojčlenkou a nějakými částkami bůh ví odkud. Ok, tvůj boj.
Já svůj názor řekl, já prostě za vším nehledám konspiraci, ať zní sebesenzačněji.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o žádnou konspiraci ale pouze o kšeft.

Poskytuješ stejnou službu na stejném místě. Jednou za $110 a druhou za $4000. U té služby za $4000 tvrdíš že proděláváš, u té za $110 je to podle tebe finančně OK. Nezdá se ti to prostě divné?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni netvrdí, že za $110 je finančně ok, naopak, oni tvrdí, že to dotují, aby to pro uživatele v rámci pilotu bylo zajímavé a měli asi aspoň nějaké finance. Jenomže to je pořád jen tvrzení SpaceX, tobě, který jim nevěří, to stejně nic neřekne. Ty jsi si prostě vysnil, že za $110 a milionem uživatelů musí jejich 3000 satelitů být prosperující mega business a za $4000 to musí být zloději.
Jen připomenu, že minulý rok, když geomagnetická bouře sundala jeho 40 satelitů, tak mu to udělalo manko kolem 14 mega USD. A to se počítá jen cena satelitů, né vynesení, né vývoj atd.
Jenom současné družice ho na výrobě musely stát kolem $1 200 000 000. V tom není započítán vývoj, údržba, obnova, vynesení, konektivita a další věci.
Navíc to není tak, jak tvrdíš, že mu platí $4000 za zařízení. Je to kombo různého financování, kdy Starlink něco dotoval, USA něco dotovaly, UK něco dotovaly, Ukrajinci si něco platili (a pak přestali platit) atd.
Mám pocit, že si to celé představuješ jako Hurvínek válku.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

$110 není žádná promo cena, je to běžná cena "residential" tarifu ať už v USA či západní Evropě už po zdražení. Pokud za takovou cenu nejsou schopni poskytovat služby, tak tak mohou celý business rovnou zabalit. Minimálně pro běžné uživatele. A poskytování konektivity pro těch pár lodí a případně letadel je moc nevytrhne. V USA ti za podobnou službu $4000 / měsíc běžný uživatel opravdu nedá. A nedá ti ani těch $500 co stojí jejich business tarif. Těch $135 co stojí tarif pro "obytňáky" je tam ještě akceptovatelných.

Cena $4000 je rozpočítána z celkové částky, co dali jednotliví donátoři. Žádné finance ze strany SpaceX v tom započítány nejsou.

Mě vadí jedna věc. Pokud mají tak ekonomicky neudržitelný model (tj. běžným uživatelům zdražit nemohou, protože ti by víc nedali) jak říkáš, tak jediné co mohou dělat se chovat jako vyděrači ("chovat se tržně" - nehodící škrtnete) a pokusit se sedřít z kůže, toho kdo jejich konektivitu nyní nutně potřebuje. Tak by neměli něco předstírat a prostě to říct - "vy něco potřebujete, my to něco máme, a protože není konkurence tak plaťte jako mourovatý".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně nevíš, kolik platí za jedno připojení a ani neznáš jejich náklady spojené s Ukrajinou, ale rozhodně víš, že je to vejvar :D.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně trochu vidím nepoměr mezi $110 které platí "běžný" Ukrajinec a $4000 které platí jejich armáda za stejnou službu na stejném území. Nebo ty víš o tom, že "military" TCP packet je dražší na přenos než "civilní" packet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě kokotina, žádné kastování na východní a západní na ukrajině neexistuje, Kastují se na Kyjevské, Oděské, Charkovské, Polské a cigoše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To řekni třeba tomu Ukrajinci, co jsem vezl a celou dobu trval na tom, že on není jako ostatní, že není Ukrajinec jako Ukrajinec, že on je z té západní Ukrajiny, né východní atd. :)
Ale třeba to jen nechtěl komplikovat a drobit ještě více...
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom divného? Já taky nejsem jako Pražáci :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak averzí vůči Pražákům trpí většinou jen staří lidé z vesnic kvůli tomu, jaké dřív byly rozdíly. Kdo kdy byl v Praze, tak ví, že v Praze moc Pražáků není. Osobně znám asi jednoho, nebo dva čistokrevný Pražáky. Všechno ostatní je náplava z celé Republiky a ze Slovenska.
V dnešní době už je to spíše jen o vtipu, než o nějaké averzi. A to platí o celé Republice. Jak byl umožněn volný pohyb, nástup internetu, globalizace apod., tak se rozdíly prostě smazávají a ty rozdíly, co dřív byly, zůstávají zakořeněny jen ve starší populaci (plus maximálně u někoho mladšího, kdo si to nechá nabulíkovat od těch starších).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před časem se říkalo, že starlink zachránil Ukrajinu, když jim bezplatně zpřístupnil plošný internet. Teď jsou to najednou největší padouši. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musk je egocentrické hovado. Často dělá akce aby zlepšil svůj mediální obraz a nesnáší kritiku. Proto třeba Tesla nemá PR oddělení. Stačí si vzpomenout na ty děti uvízlé v jeskyní. Okamžitě nabízel pomoc a ponorku. Když jeho pomoc s díky odmítly, okamžitě nazval hlavního potápěče pedofilem. Což řešili i soudy a když přišlo na odškodné, tak tvrdil, že je chudej jak kostelní myš a nemá to z čeho zaplatit. S terminály to bylo podobné. Velká sláva když jim na začátku poslal pár kousků. Později se Musk vyjádřil, že by Ukrajinci měli odevzdat část území a uzavřít příměří. Samozřejmě ho poslali někam a najednou měli problémy s funkčností Starlinku. Pak byl za Bidenem ať převezme financování ukrajinských terminálů. Teď zase tohle. No vypadá to, že Starlink na Ukrajině skončí a Kymeta převezme štafetu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diverzifikace by byla hodně dobrá, ale nezdá se mi, že by Kymeta byla nějak daleko :-/. Nejsou oni stále v nějakém režimu testování?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hovado třeba je, posledních pár let probíhá světová olympiáda hovad. Ale to že je zachránil je asi také pravda a těch pár terminálů bylo spíš pár tisíc, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je hovado, stejně jako byl Jobs, přesto je na Ukrajině přes 1000 terminálů Starlinku, Náklady v loňském roce spočítali na 100M$. Přiznám se, pokud bych takové prachy vrazil do někoho s kým mám smlouvu, tak bych na jejím dodržování trval do písmene. Z Muskova twitru "The hell with it … even though Starlink is still losing money & other companies are getting billions of taxpayer $, we’ll just keep funding Ukraine govt for free... " Tolik k tomu inkasu, kterým dře Ukrajince. Pak tam jsou Starlinky placené Americkou vládou, ale ty jsou mimo veřejné informace a na jiné smlouvě. Ony ty náklady na Starlink nejsou jen o službě, ale také o zařízení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.