CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SpaceX dostala pokutu 630 tisíc dolarů

Z toho textu nejde poznat (a dost mi to tam chybí aby si člověm mohl udělat vlastní úsudek) kolik času na to povolení změny vlastně ta FAA potřebuje (proč ta povoplaní na podobné změny vubec vydává) a proč to dvakrát nestihla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože na to dle všeho lhůtu nemá - záleží na "komplexnosti požadavku" - https://www.faa.gov/faq/once-i-submit-my-waiver-request-how-long-faa-mak...

FAA sama doporučuje podat žádost alespoň 90 dnů předem, ale to není hard lhůta, když jim to bude trvat déle, bude jim to trvat déle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi tam chybí info, v jakém předstihu Elon ty žádosti podával.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to v tom zdrojovém článku FAA. První žádost byla v květnu 2023 a start 18. června. Druhá žádost byla v červenci a start 28. července.
Elonek si myslí, že pro něho pravidla neplatí. Ale to že jim ty rakety vybuchujou taky souvisí se zkracováním určitých postupů a vynecháváním kontrol apod. Ne nadarmo se říká, že to je "rocket science", hm?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co jim vybuchuje jsou Starshipy. A to jsou prototypy tam, kde ostatní pořád simulují... F9/ FH létá naprosto normálně. Pravda, jeden 2. stupeň F9 jim teď asi po 200 startech v řadě failnul, ale tam opět létají bez problémů... Rocket science platí spíš jinde, doporučil bych se podívat třeba k Blue originu, potažmo Boeingu. A než mě stihnete nařknout, na Elona mám svůj názor, ale SpaceX v rámci aerospace funguje, jako švýcarské hodinky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úředníci se mstí za to že, Elon postaví Starship rychleji než oni vydají lejstro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že něco Elon tvrdí, z toho ještě nedělá fakt. Pro takovou slibotechnu je jakejkoliv termín jenom nepodstatná informace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ano, je to nezvyklé.
Správný přezdíkadil, když plánuje, tak si naplánuje i problémy a čas potřebný na jejich řešení. A když se náhodou problém neobjeví, tak si v klidu můžeme sednout a dát si nohy na stůl. Hlavně nikam nepospíchat. Vždycky říká, že by to snad šlo stihnout do nějakého termínu. A pouští se do věcí, které nikdo nikdy předním nezkusil. A světe div se, většinou se vyskytne nějaký zajímavý problém, který nejdřív musí vyřešit. A víte co? On ho vyřeší.
Když se podívám, co tenhle člověk dokázal, vážně se mu chcete posmívat zrovna vy?
Kampaň, která se vede ve všech marxistických médiích proti Elonovi je naprosto fascinující. Podle hesla, kdo nejde s námi, jde proti nám! To říkali nacisti i komunisti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není žádná kampááň. Stačí se podívat na jeho nereálné představy. Tesla self-driving od roku 2014, Tesla kamiony od roku 2019 10x bezpečněji než lidský řidič. Přistání na Marsu 2018. Hyperloop z roku 2013. Výsledky nikde.
Co Elon umí: Nakecat něco nesplnitelnýho investorům, shrábnout prachy, pak si za ně koupit Twitter, přejmenovat ho na X a ztratit více než 75% hodnoty společnosti. Nebo si navrhnout odměnu, která dvakrát vyšší než zisk společnosti za celou dobu existence (Tesla). Lidi, který si předobjednali od Tesly auta, na ně už pár let marně čekají. Stejně tak na ty kamiony. A na Hyperloop. A na 10x levnější létání do kosmu. A na létání do kosmu každý týden. A na ty jeho solární střechy, který si vycucal z prstu. Cokoliv, co dneska Elon řekne, se dá s větší než 50% pravděpodobností považovat za nepravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pár věcí ale dokázal. Starlink funguje, Tesla jezdí, Falcon Heavy lítá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nejsou to všechno projekty které vytvořil nekdo jiný a on je později převzal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Falcon vymyslel o základů. Ty rakety jsou jeho dílo. Teslu nevím a satelity taky nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu ho vymyslel od základů, nebo to ve skutečnosti vymysleli zaměstananci v jím založené a jím vedené firmě?
Mimochodem ta společnost je soukromá ale většinu peněz do ní dal stát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně ve SpaceX samozřejmě pracovala/ pracuje hromada skvělých lidí v aerospace. Ale Elon tam má nastudováno, na rozdíl třeba od BO, kde Jeff takové pozadí nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom kvůli tomu mu některý lidi pořád ještě věří. Protože nějaký výsledky má. A naštěstí zaměstnává nějaký schopný lidi, který dokážou některý ty nápady dotáhnout do konce. Ale jak říkají Amíci "once burned, forever shy".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny média Elona nenávidí, protože v nich neinzeruje a berem jim sledovanost kvůli X. A ještě navíc to je miliardář, takže musel všechny ty prachy sebrat mě! Šmejd jeden!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Elon řekl inzerentům, aby šli do prdele, když mu chtějí diktovat, co na platformě zveřejňuje. Tak ho vzali za slovo a už prodělečný Twitter najednou krvácí prachy tak moc, že se Elon rozhodl žalovat firmy za to, že u něj neinzerují. To je stejný jako kdyby jsi prošel kolem obchodu a vyběhl ven obchodník a zažaloval tě za to, žes k němu nezašel nakoupit. Je to šašek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, on je žaluje za cílený bojkot. To není jako že projdeš okolo obchodu a nic si nekoupíš, ale jako když jsi trvalý zákazník a najednou začneš burcovat celou republiku, aby si u nich nikdo nic nekoupil, protože jsi měl na rohlíku o trochu kmínu méně

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že tady se bavíme o SpaceX... Upřímně Twitter nebyl žádný zázrak ani původně. Tesla OK, tam určitě jsou mezery. Létání do kosmu opravdu výrazně zlevnil. Zákazníci to teda nepocítí, ale já bych to jako SpaceX za levno nedával, když bych měl vývoj, jako oni a nikdo se mi nevyrovnal. Tam, kde Falcony dávají smysl mají konkurenci spíše politickou - Deltu/ Atlas si nekoupíte, Proton fakt nechcete a i kdybyste chtěli letět s Číňanem, tak ten vás pěkně oholí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.