CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SpaceX se chce pokusit chytat rakety Super Heavy pomocí mechanického ramene

Jo a po rameni přijde přistávání na pružinu, která svým odporem ulehčí motorům při přistávání, zároveň se tím stlačí a v této poloze zajistí, aby při příštím startu naopak předala energii raketě :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno to už bude jen kousek k Rogozinově trampolíně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čiší z toho zoufalost inženýrů, poprat se s debilním rozhodnutím tupce Muska, že ten vodojem udělají z oceli, vyloženě nepřátelskému materiálu vůči raketové technice (a zejména té znovupoužitelné).

Akorát jsem si naivně myslel, že oficiální plán (neoficiální je prostě jen modifikované ponziho schíma, což se zatím daří na jedničku), je prostě vyvíjet metodou pokus-omyl na oceli (což vyjde sakra levněji, nežli bouchat vodojemy z Al-Li a uhlíkových vláken) s tím, že až z toho udělají použitelnou věc, by´t s minimální nebo nulovou nosností, tak vymění ocel za kosmické materiály a získají tak x desítek až stovek tun nosnosti navíc.

No, očividně žádný takový plán není a na papíře myšlenka přenést nemalou "mrtvou" váhu na pozemní stanoviště není nesmyslná, naráží na nekompromisní fakt, že tady se bavíme o děsivých hmotnostech a tím momentech setrvačnosti, momentových silách a fyzikálních limitech pevností materiálů. Také se tu bavíme o tom, že je potřeba přistát nejen na centrimetry přesně, ale taky ten vodojem udržet na té pozici pár desítek sekund levitovat. A to se jim doposud nikdy nepodařilo a bez značného posílení laterálních trysek ani nepodaří.

O faktu, že pokud půjdou touto cestou, tak tím padá původní myšlenka pro mezikontinentální rychlou dopravu pak ani nemluvě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel od druhe svetove valky a rakety V2 jsme se moc neposunuli, samozrejme dnes lze vse ridit superrychlymi pocitaci coz v2 nemela i ucinnost motoru je o neco zlepsila ale porad je to stejny princip.. Abychom mohli neco ve vesmiru kolonizovat bude potreba vyrazneji pokrocit a vymyslet jiny typ pohonu, obavam se ze na to jeste zdaleka nemame a jen tak mit nebudeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vyloženě nepřátelskému materiálu vůči raketové technice"

Jistě, protože byl "vyloženě nepřátelský vůči raketové technice", tak se z něj dělaly a dodnes dělají ty nejvýkonnější raketové stupně: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Centaur_stage_during...

"tak vymění ocel za kosmické materiály a získají tak x desítek až stovek tun nosnosti navíc."

Kvalitní ocel JE "kosmický materiál". Ovšem oproti těm, které navrhujete (Al-Li, C) odolává podstatně vyšším teplotám, které např. zabily Columbii. Takže by spíše dost nosnosti ztratili kvůli nutnosti posílení TPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Centaur je všechno, jen ne nevýkonnější stupeň. Je to naopak jeden z nejméně výkonných (výkon = tah×Isp/2) a nejslabších stupňů a je to způsobeno právě tou ocelí, kdy nádrže jsou balónové. Tj. má poměrně jasně daný limit tahu a taková zajímavost, kterou většina neví. Dvoumotorová varianta nehoří oba motory do konce, ale při zhruba 20% zbývajících PHM vypíná jeden motor, aby nedošlo ke zhroucení již příliš prázdných nádrží. o faktu, že musí být při výrobě a manipulaci na zemi neustále pod tlakem pak ani nemluvě.

Důvod, proč nebyl již nahrazen je ten, že zejména v kosmickém průmyslu platí - nevrtej se do toho, co funguje. A centaur prostě funguje. Což je důkaz toho, že byl velmi dobře navržen před více jak půl stoletím. Nicméně nikdo neuvažuje, že by tuto myšlenku, nějak dále rozpracovával. Tento stupeň je už bez vývoje a pro silnější rakety jako je Delta nebo SLS se počítá už se zcela jinými koncepcemi než balónovými nádržemi z oceli.

Kvalitní ocel byla kosmický materiál v 50tých a 60tých letech. Pak se materiálové inženýrství, zejména kompozitů, posunulo za jakékoliv parametry oceli. V kolumbii se roztekly nenejen hliníková žebra křídel, ale i vysokoteplotní ocelové úpony těchto křídel.

nenech se lakovat debilem Muskem, že jako SS vydrží aerodynamický ohřev. Nevydrží.
Jen aby jsi pochopil jak brutální rozdíl je mezi SS (304L na kterou SPX přechází, protože 301 stála za hovno, jak odborníci říkali) a Titanium beta.
Tensile str. Ultimate = 586 ku 1370 Mpa, Yield = 241 ku 1300 Mpa, at 800K = 60 ku 900 Mpa. Modulus of elasticity = 32 ku 122GPa, at 100K = 12 ku 65Gpa. Melting point 1700 ku 1900K. Density 8 ku 4,7kg/cm3.
Jistě si teď říkáš, jak je tedy možné, že velký muskátor tlačí ocel, když je ve všem podřadná tak zázračnému materiálu. Well, to nude tímto parametrem:
Cost per kg = 4 ku 40 USD.
a o tom to celé je. Pokud jsi materiálům nerozumíš nebo jsi obecně idiot, snadno uvěříš Muskovi, že nerezová ocel je nějaký super zázračný materiál. Nicméně by tě mělo trknout, že to tvrdí jen on a i on sám se přiznal, že to protlačil skrze názor inženýrů (těch opravdových) ve Spx. Zbytek kosmosvěta se tvrdošíjně drží kosmických materiálů a to dokonce i Spx v případě Falcona (kde by nasazení oceli u prvního stupně poslalo nosnost rakety do záporných čísel). Fakt, že museli změnit z oceli 301 na 304 značí, že ta ocel (301) je ještě horší materiál, než inženýři spočítali, protože takovéhle věci se v opravdu kvalitním vývojovém týmu už nestávají (aby se změnil tak základní kámen, jako je konstrukční materiál v závěrečné fázi konstrukčních prací).

Mimochodem, Starship bude muset mít tepelnou ochranu. Nápad s aktivní ochranou odpařováním PHM je sice pěkný, ale funguje na predikovatelných tepelných systémech. Tam rázové tepelné šoky při brzdění o atmosféru s druhé kosmické opravdu nepatří.

Prostě akceptuj fakt, že Musk je asi tak raketový inženýr (a vlastně vůbec inženýr) jako já papež a všechna jeho prohlášení jsou jen dobré marketingové tahy, kterými živí své modifikované ponziho schéma, využívající k tomu milióny užitečných idiotů po celém světě, kteří vytváří sektu, která tlačí na investory a stát aby mu do toho schémátku sypali miliardy.

Tak jako nefunguje znovupoužitelnost alá F9, protože ať dělají co dělají týmy nejlepších mozků světa, vždy se jim to na papíře (a to je idealizovaný stav) nevyplatí pro těch pár desítek letů, tak nefunguje SS pro raketovou techniku, Proto se s ní, pracuje jako pomocným materiálem, nikoliv konstrukčním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Centaur je všechno, jen ne nevýkonnější stupeň. Je to naopak jeden z nejméně výkonných (výkon = tah×Isp/2) a nejslabších stupňů a je to způsobeno právě tou ocelí, kdy nádrže jsou balónové"

"výkon = tah×Isp/2"

Ve skutečnosti platí, že výkon je rychlost krát tah, jak víme z fyziky, a protože Centaur je poslední stupeň, tak jeho rychlost je velmi vysoká.

"nevrtej se do toho, co funguje. A centaur prostě funguje. Což je důkaz toho, že byl velmi dobře navržen před více jak půl stoletím. Nicméně nikdo neuvažuje, že by tuto myšlenku, nějak dále rozpracovával. Tento stupeň je už bez vývoje a pro silnější rakety jako je Delta nebo SLS se počítá už se zcela jinými koncepcemi než balónovými nádržemi z oceli."

Centaur V/ACES není "rozpracováním této myšlenky" (která byla navíc vedením společnosti ULA veřejně zdůvodněna jako nejvýkonnější - nikoli "nejméně výkonná" - varianta)? A Delta/SLS není "nevrtáním se v něčem, co funguje"? Přijde mi zajímavé, jak si ty slogany vybíráte, aby seděly tak, jak se vám to zlíbí.

"Jen aby jsi pochopil jak brutální rozdíl je mezi SS (304L na kterou SPX přechází, protože 301 stála za hovno, jak odborníci říkali) a Titanium beta."

Proč by mě měl zajímat rozdíl mezi něčím, co se nedá použít pro nádrž s kapalným kyslíkem, a něčím, co se pro ni použít dá? Jeden z těch materiálů je již předem diskvalifikován (https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a398407.pdf), takže vaše srovnání je zcela irelevantní.

"Pokud jsi materiálům nerozumíš nebo jsi obecně idiot"

...říká člověk, co navrhuje titan. :)

"Mimochodem, Starship bude muset mít tepelnou ochranu."

On někdo tvrdil, že nebude?

"Tak jako nefunguje znovupoužitelnost alá F9, protože ať dělají co dělají týmy nejlepších mozků světa, vždy se jim to na papíře (a to je idealizovaný stav) nevyplatí pro těch pár desítek letů"

Takže ve vaší hlavě ani věci, které pro nás všechny ostatní prokazatelně fungují, ve skutečnosti nefungují. No dobře, přeji hodně štěstí do života ve vašem vnitřním světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" a to dokonce i Spx v případě Falcona (kde by nasazení oceli u prvního stupně poslalo nosnost rakety do záporných čísel"

Falcon nemusel přistávat z orbitální rychlosti (tedy neměl požadavky na pevnost za vysokých teplot) a měl velikost omezenou silniční dopravou (Starship/SH může mít právě takovou velikost, jaká je zapotřebí pro dlouhodobé ekonomické optimum, takže pro požadovaný výkon může být jednoduše větší), takže tento váš komentář je zcela mimo.

Ovšem i ULA tvrdí, že ocelový první stupeň by (s odhlédnutím od logistických problémů) měl *největší* výkon: https://twitter.com/torybruno/status/855045312234217475 - "Considered that pretty seriously for V. Highest possible performance." - a já raději budu věřit skutečným provozovatelům orbitální dopravy než náhodným internetovým chytrákům. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže on nemluví o oceli, on mluví o balónových nádržích. Chápu, že jsi příliš blbej na to to rozlišit, ale tam nejde o materiál, tam jde o princip konstrukce. A ano, balónové nádrže mají samozřejmě vynikající poměr hmotnosti a nosnosti. Ovšem za cenu, kterou nikdo nechce platit.

ACES skončil práv na tom, že při větších rozměrech to stojí za hovno.

Centaur V už balónové nádrže mít nebude a tím pádem NEBUDE z oceli. Jak zajímavé. Ještě nějaký "důkaz", jak je ocel kosmický materiál hodný hlupáka?

Na ty sračky výše ti ani nebudu odpovídat. Nevíš o tom ani hovno, ale jsi zarputilým členem sekty Muskovy. To by byl odnos perel sviním.

Edit: Mimochodem, typickým projevem hlupáka je, že se opírá výhradně o to, co řekl někdo jiný "oprávněný" (a odmítá si zjistit základní fakta, protože to vyžaduje kritické mylšení které bolí). Tuplovaný hlupák se pak opírá o twitter, marketingovou platformu žvanilů, která z principu své funkce vytrhává výroky z kontextu (fakt se nedá ve 160 znakovém formátu důsledně, detailně a hlavně správně popsat složitější fyzikální problém, musí se tak zjednodušovat, až z toho vznikne mnohoznačný žblept), twitter, na kterém je velmi jednoduché, ve smyslu orwellovského 1984, editovat minulost (což například Musk masivně dělá, protože každou chvíli tam plácne blbost, která během nejpozději několika let se ukáže blbostí tuplovanou, takže se tvít změní nebo vymázne a protože internet takovou sračkoidní platformu, jako je twitter nestíhá archivovat, tak se pak mOvcím snadno lže).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Umíte číst? On mluví samozřejmě o ocelových nádržích.

"ACES skončil práv na tom, že při větších rozměrech to stojí za hovno."

ACES "skončil" (nebo spíš zamrzl) na hrozbách ze strany Boeingu ohledně tankování na oběžné dráze. https://twitter.com/george_sowers/status/1156602016023498752

"Centaur V už balónové nádrže mít nebude a tím pádem NEBUDE z oceli."

S vámi je to jak v psychiatrické léčebně. https://pbs.twimg.com/media/EXgajSmXkAI-OTZ.jpg

"a odmítá si zjistit základní fakta"

Ano, vždyť říkám: s vámi je to jak v psychiatrické léčebně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.