CDR.cz - Vybráno z IT

Španělsko zabránilo šíření volebních informací na Facebooku a Instagramu

Španělsko nedávno přijalo rozhodnutí zablokovat společnost Meta, vlastníka Facebooku a Instagramu, od zavádění funkcí týkajících se voleb v zemi. Agentura pro ochranu dat (AEPD) využila své nouzové pravomoci vyplývající z obecného nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR), aby na tři měsíce zakázala použití nástrojů pro volební informace.

Hlavním důvodem zásahu AEPD byla obava, jak Meta plánuje zpracovávat data prostřednictvím těchto nástrojů. Agentura zdůraznila, že neexistuje dostatečné ospravedlnění pro shromažďování údajů o věku, jelikož věk uvedený v profilech nelze ověřit. Kritizovala také plán společnosti Meta uchovávat data i po skončení červnových voleb, což naznačuje, že existuje jiný účel pro zpracování těchto dat.

Meta plánovala prostřednictvím svých nástrojů sbírat i další údaje, jako jsou interakce uživatelů a informace o pohlaví. AEPD uvedla, že takové shromažďování a uchovávání dat by mohlo vážně ohrozit práva a svobody uživatelů Facebooku a Instagramu. Vytváření podrobných profilů uživatelů by mohlo vést k narušení jejich soukromí a umožnit nežádoucí zpracování informací.

Zdroj: Shutterstock

Agentura také vyjádřila obavy ohledně zpřístupnění těchto údajů třetím stranám pro "neexplicitní účely". Podle AEPD plánovala Meta připomínat způsobilým uživatelům Facebooku a Instagramu v EU, aby šli volit, a to na základě IP adres a profilových údajů o místě jejich bydliště. Tím by mohlo dojít k nesprávnému cílení, které by mohlo zahrnovat občany mimo EU žijící v členských státech, zatímco občané EU žijící mimo blok by byli vynecháni.

Evropská komise také projevila znepokojení nad přístupem společnosti Meta k volbám a v dubnu zahájila vyšetřování její volební politiky.

Celkově AEPD považuje přístup Meta k zpracování uživatelských dat za "zbytečný, nepřiměřený a nadměrný". Toto rozhodnutí tak reflektuje širší obavy týkající se ochrany osobních údajů a volební integrity v digitálním věku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Španělsko zabránilo šíření volebních informací na Facebooku a Instagramu

Úterý, 4 Červen 2024 - 10:57 | Stan | Jo demokracie

Zobrazit diskusi