CDR.cz - Vybráno z IT

Spider Electric 2 - unikátní pavoučí elektročtyřkolka do terénu

Swincar
Mechanický pavouk na kolečkách v podání francouzského prototypu překoná až 70% převýšení.

Francouzská společnost Swincar debutuje se svým unikátním konceptem elektrického vozítka Spider Electric 2 s výjimečnými jízdními schopnostmi. Představte si pavouka, kterého proměníte v terénní čtyřkolku, přesně tak se nové mrštné vozidlo chová.

Swincar Electric Car

Spider Electric 2 dokáže pozoruhodně překonávat jakýkoliv členitý a příkrý terén i náročné překážky pavoučím stylem i na místech, kde by jiná vozidla pohořela. Hliníková konstrukce čtyřkolky má nezávislý podvozek s výkyvnými rameny. Rovnováha vozítka je úžasná a nebylo k ní potřeba použít ani žádné moderní elektroniky nebo senzorů, vše funguje pouze na mechanickém principu.

Swincar 1

Při jízdě po nahnutém povrchu se kyvadlově naklání jen mohutná ramena s nezávisle zavěšenými koly, řidič zůstává v sedadle ve vzpřímené pozici. Naopak když přijde na rychlou jízdu v zatáčkách, na řidiče působí odstředivá síla a sedadlo se s ním začne natáčet. Kola dokonale kopírují terén, takže stále zůstávají na zemi.

Swincar 1Swincar 2

Spider Electric 2 dokáže jet rychlostí až 40 km/h v závislosti na použití a konfiguraci. Každé kolo má vlastní elektromotor o výkonu 1 kW, Li-ion baterie mohou disponovat kapacitou 2, 4 nebo 6 kWh. Čtyřkolka dokáže jezdit na plně baitou baterii tři až čtyři hodiny, dobíjení trvá zhruba dvě hodiny. Výhodou je dobíjení baterie jízdou z kopce. Co se týče rozměrů, vozidlo má délku 1,95 metru, šířku a výšku 1,3 metru a rozvor kol 1,4 metru. Světlá výška je nastavitelná, standardně se jedná o 25 centimetrů. Hmotnost s baterií je maximálně 150 kg.

Projekt již dokonce získal mnoho ocenění na veletrhu Geneva Innovations Fair 2015. Společnost nyní hledá vhodného investora pro zahájení sériové výroby. Bohužel cena není až tak přívětivá, základní verze vyjde na 12000 eur, což je přibližně 320 tisíc korun. Tvůrci do budoucna plánují představit také dvoumístnou verzi a variantu ovladatelnou pomocí joysticku. Máme se tedy na co těšit.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Spider Electric 2 - unikátní pavoučí elektročtyřkolka do terénu

Sobota, 8 Srpen 2015 - 21:30 | Labir | Nádhera, že je to v dnešní zbytečně přečipované...
Sobota, 8 Srpen 2015 - 00:02 | DRK | Pro invalidy do terénu super, teď ještě...
Pátek, 7 Srpen 2015 - 20:02 | trodas | Nadherné vozítko! Teď jen kde jsou ty revoluční...

Zobrazit diskusi