CDR.cz - Vybráno z IT

Vyrobte si z Raspberry Pi chytrého robota, plného hlášek a animovaných odpovědí

Peeqo 2
Dlouhé pracovní dny u počítače se mohou proměnit v rutinu plnou nudných činností, od kterých se člověk potřebuje na chvíli odreagovat. Dd toho je zde Peeqo, roztomilý robotický asistent, který vašemu dni dodá zábavu v podobě komunikace výhradně za pomoci GIFů.

Komunikace s robotem je velice snadná. Díky zabudovaným mikrofonům a platformám Google Speech API a API.ai reaguje Peeqo na hlas a odpovídá v GIFech. Stačí ho pouze oslovit a přidat váš požadavek. Zeptáte-li se ho například na hloupý dotaz, nejde pro adekvátní reakci daleko. 

Robot umí nejen trefně komunikovat, ale také pouštět hudbu ze Spotify či hlídat majitele od návštěv předem zakázaných stránek - například chrání před prokrastinací na sociálních sítích. To vše díky propojení s prohlížečem Chrome skrze addon. Zabudovaný má v sobě i fotoaparát. Selfie ze schůzky s klienty tak vyfotí za vás.

Vynálezcem tohoto netradičního robota je mladý absolvent New Yorské univerzity Abhishek Singh. Peeqo je výsledkem jeho diplomové práce a odpovědí na dlouhé hodiny prosezené u učení o samotě. Trochu odreagování a zábavy čas od času neuškodí. Z lásky ke GIFům tak vznikl Peeqo.

Konstrukce těla robota se skládá z LCD obrazovky, LED diod pro indikace, USB reproduktorů, minipočítače Raspberry Pi 3, servomotorků, NeoPixel ringu, mikrofonů, kamery a objektů ze 3D tiskárny. Peeqo má také zabudovanou osobnost, která může i odmítnout vykonat váš požadavek, pokud si z něho budete tropit legrácky. 

Peeqo 3Peeqo 5Peeqo 4

Peeqo není plánován pro masovou výrobu. Jeho systém bude však zanedlouho zveřejněn coby open-source pro všechny milovníky robotiky. Vlastního osobního asistenta si tak bude moci vybudovat kdokoliv z nás. Postačí jen "trocha" umu a šikovnosti. A 3D tiskárna. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Vyrobte si z Raspberry Pi chytrého robota, plného hlášek a animovaných odpovědí

Úterý, 7 Únor 2017 - 23:41 | Gath G | "Peeqo má také zabudovanou osobnost, která...

Zobrazit diskusi