CDR.cz - Vybráno z IT

Společnost Boeing představila prototyp robotického wingmana ATS

Australské letectvo získá v budoucnosti polo-autonomní bezpilotní letouny, které budou spadat do kategorie Loyal Wingman. Půjde o letouny vybavené AI, které budou moci ve vzdušném prostoru samostatně operovat. Velitelem pro tyto wingmany bude lidský pilot.

Společnost Boeing představila první z plánovaných tří prototypů polo-autonomních bezpilotních letounů spadajících do australského programu Loyal Wingman Advanced Development Program. Boeing předal první prototyp robotického wingmana ATS (Airpower Teaming System) Královskému australskému letectvu (RAAF) 5. května. Nyní bezpilotní letoun projde zkouškami palubních systémů a pozemními testy, přičemž do konce letošního roku je naplánován i první testovací let.

Robotický wingman ATS je 11,7 metru dlouhý letoun, který má dolet 3700 km. Jde o první vojenský letoun, který byl po více než 50 letech navržen a vyroben v Austrálii. Australská vláda do programu Loyal Wingman investovala celkem 40 miliónů dolarů. Wingman ATS je koncipován tak, aby mohl plnit mise společně s dalšími letouny Královského australského letectva, jako jsou stíhačky F-35A Lightning ll, F/A-18E/F Super Hornet, letouny elektronického boje EA-18G Growler, námořní hlídkové letouny P-8 Poseidon nebo letouny včasné výstrahy E-7 Wedgetail.

Pilotovaný letoun bude představovat pro robotické wingmany velitele. Velící letoun bude mít pod svým velením přibližně 4 až 6 ATS robotických wingmanů. Důraz je kladen na to, aby pilot v letadle měl co nejméně práce s obsluhováním doprovodných wingmanů. Letouny ATS budou vybaveny umělou inteligencí, která zajistí samostatný let wingmanů. Pilot pak bude v kokpitu rozdělovat úkoly jednotlivým wingmanům podle cílů mise.

Wingmani ATS budou spadat mezi nízko-nákladové letouny, které vytvoří pro pilotovaný velící letoun předsunutou senzorovou síť, případně se obětují ve prospěch pilotovaného letounu. Robotické wingmany lze využít např. pro elektronický boj, na průzkum a sběr informací v silně chráněném nepřátelském vzdušném prostoru nebo k potlačení nepřátelské protivzdušné obrany.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Společnost Boeing představila prototyp robotického wingmana ATS

Čtvrtek, 7 Květen 2020 - 13:00 | Gath G | "Velící letoun bude mít pod svým velením...

Zobrazit diskusi