CDR.cz - Vybráno z IT

Srovnání Smart systémů současných televizí - jaký je ten pravý právě pro Vás?

nepřehlédněte
Smart Televize 1
Televizní přijímač dávno není jen pouhým zobrazovadlem televizního vysílání. Snaží se být centrem veškerého multimediálního obsahu, zábavy a informací. A jako takový musí disponovat rozhraním, které všechny kategorie dokáže uživateli naservírovat co nejlépe.

Ať už uvažujete v nejbližší době o nákupu nové televize a nevíte si rady kterou vybrat, anebo byste se jen rádi zorientovali v tom, co pro vás mají výrobci televizí v současné době připravené z pohledu možností a dovedností Smart systémů, jste na pravém místě.

Přední výrobci televizí se v posledních několika letech soustředili nejen na obrazové kvality svých panelů, ale také na vyšperkování svých přístrojů z pohledu nabídky něčeho „navíc“, kvůli čemu by přesvědčili zákazníky v nákupu své značky. Tento úkol se nakonec povedl všem za použití různých platforem, respektive systémů. 

Čtěte přehled Smart systémů, se kterými se dnes můžete setkat, a v čem vám usnadní přístup k dodatečnému obsahu. Až budete mít vybráno, zavítejte například na srovnávač televizí Arecenze.cz, kde naleznete nejlepší televizory v konkrétních kategoriích, ať už z hlediska obrazu, kontrastu, spotřeby nebo zvuku. 

TIZEN (Samsung)

Samsung, jakožto celosvětově největší prodejce televizí v posledních letech, se nechal při vývoji Smart systému pro televize inspirovat svým vlastním systémem Tizen, který s úspěchem dlouhodobě spoluvyvíjel a nasadil již v době prvotního boomu všemožných gadgetů a zejména wearables.

Smart Televize 2

Systém je samozřejmě plně přizpůsoben možnostem televizí a je rok co rok průběžně vylepšován, byť mezi verzí z roku 2016 a letošní verzí jsou změny na první pohled zejména kosmetické.

Systém charakterizuje rychlost, přehlednost a slušná možnost individualizace (zejména ve vztahu k umístění jednotlivých ikon). Nechybí žádné podstatné aplikace v čele s nejvýznamnějšími poskytovateli obsahu Netflixem, Youtube, Amazonem, či českými zástupci Streamem či Voyo. Přítomny jsou i některé hry.

Výhody:

  • Nabídka zabírá jen spodní třetinu obrazovky, je tak možné i nadále (takřka) nerušeně sledovat jakýkoliv obsah i při dlouhodobějším pátrání v nabídce
  • Systém se učí a předkládá vcelku relevantní návrhy na dodatečný obsah na základě našich minulých preferencí. Není tak jen souborem ikon, které jsme si sami předvolili a určili jim své místo
  • Obsah ze služeb jako je například Netflix je možné spouštět přímo z kontextové nabídky příslušné aplikace. Je tak například možné vybrat si a přímo spustit pokračování oblíbeného seriálu, aniž by bylo nutné nejdříve spustit samotnou aplikaci a výběr provést až v ní

Nevýhody:

  • Pro lovce aplikací existují u konkurence bohatší možnosti
  • Dostat se do jakýchkoliv pokročilých nastavení znamená často až příliš mnoho klikání na směrovém kurzoru ovladače
  • Pomalý, obtížně využitelný internetový prohlížeč

WebOS (LG)

Obdobně jako Samsung, tak i další Jihokorejský konglomerát LG vsadil na vlastní síly při řešení návrhu Smart systému ve svých televizích. Od doby, kdy LG zakoupilo v roce 2013 licenční práva na používání původního linuxového multi-taskového jádra WebOS od HP, si tento prošel několika verzemi a v roce 2017 zakotvil WebOS na číslovce 3.5. Jeho obsah v ničem nezaostává za konkurencí a tak zde najdete opět naprostou většinu aplikací, které z pohledu dnešního uživatele dávají smysl.

Smart Televize 3

Tím však působnost s největším konkurentem nekončí, neboť stejně jako Tizen, tak i WebOS využívá spouštěcí lišty ve spodní třetině obrazovky, které jednoduše říká „Launcher“. Tudíž pro něj platí obdobné výhody jako pro systém Samsungu, a to zejména možnost procházení všech smart funkcí a nastavení, aniž by člověk přišel o možnost nadále sledovat právě vysílaný pořad (ať už z jakéhokoliv zdroje).

Nutno podotknout, že vyšší řady televizí LG disponují tzv. “magickým ovladačem“, který dokáže fungovat jako jakási obdoba myši nebo laserového ukazovátka. Pokud k televizi tento ovladač má uživatel k dispozici, celý systém WebOS získává zcela jiný rozměr uživatelského komfortu.

Výhody:

  • Obdobně jako u Samsungu, nabídka WebOS zabírá jen spodní třetinu obrazovky
  • S každou novou verzí je systém svižnější, přičemž ve verzi 3.5 se již řadí mezi nejrychlejší systémy na trhu.
  • Pokud je k televizi dodáván Magický ovladač, jedná se o vysoce uživatelsky komfortní a rychlý systém. Přeci jen, používat ovladač jako myš je mnohem výhodnější a efektivnější, než jakákoliv podoba hlasového ovládání nebo navigačního kolečka

Nevýhody:

  • Na první pohled může uživatele mást fakt, že v nabídce Launcheru mají aplikace a nastavení TV přiřazenu stejnou prioritu a tudíž i obdobné grafické rozhraní a místo.
  • Dostat se do jakýchkoliv dodatečných aplikací a nastavení není zdaleka tak jednoduché a intuitivní jako u konkurence
  • Internetový prohlížeč je opět jen do počtu

Android TV (Sony)

Sony se ve své snaze urvat z globálního tržního podílu co nejvíce rozhodlo spojit své síly s jiným hegemonem technologického světa, a sice firmou Google, aby společnými silami stvořili platformu Android TV. Podle mnohých jen „Android pro větší úhlopříčky“ časem dokázal, že se umí popasovat s veškerými nástrahami a specifiky televizního rozhraní.

Smart Televize 4

Android TV v sobě skloubí možnosti a zkušenosti Googlu při vývoji mobilního operačního systému s precizností (na straně jedné) a až hračičkovstvím (na straně druhé) tradičního japonského výrobce spotřební elektroniky. Výsledkem je bohatý a přesto překvapivě funkční systém, který dokáže uspokojit i ty nejnáročnější uživatele.

Výhody:

  • Jednoznačně nejlepší nabídka aplikací, která potěší každého uživatele zvyklého na systém Android z mobilních zařízení
  • Kvality vyhledávacího engine Google ve spojení s možností hlasových příkazů a zadávání, stejně tak jako možnost použití služby Chromecast, otevírají doposud netušené možnosti v rámci rychlosti a uživatelského komfortu při ovládání Smart funkcí současných televizí
  • Velmi pravděpodobná dlouhodobá spolupráce Sony-Google zajišťující průběžné vylepšování systému Android TV i v budoucnu

Nevýhody:

  • Relativní složitost celého systému ve srovnání s konkurencí. Aplikací a možností je zkrátka moc (a bude jich, plně v duchu mobilních Android verzí, přibývat). Systém tak není příliš vhodný pro většinu zástupců starší generace, stejně tak jako odpůrce přeplácanosti platformy Android jako takové. Navíc ještě stále trpí občasnými záseky
  • Abyste využili celou škálu možností Android TV, je třeba vlastnit (a být přihlášen skrze) Google účet
  • Smart nabídka tvoří svoji vlastní plnohodnotnou obrazovku, jež efektivně blokuje jakékoliv vysílání či jiné aktivity. Nic co by muselo nutně rozházet jednotlivce, ale zkuste se v nabídce přehrabovat současně s tím, kdy se Váš partner/partnerka dívá na televizi

Firefox OS (Panasonic)

Když se Panasonic před několika lety rozhodl spojit své televizi se Smart platformou vyvinutou společností Mozilla, tak nemohl tušit, že jméno Firefox OS nebude mít dlouhého trvání. Ano, název tohoto Smart systému v nadpisu sice záměrně uvádíme tak jak jej většina lidí bude znát, ale bohužel už se letos Smart systém Panasonicu jmenuje jinak.

Smart Televize 5

Mozilla se totiž v druhé polovině roku 2016 rozhodla nadále přestat vyvíjet Firefox OS, a to ve všech svých podobách (tedy nejen jako systém pro Smart televize, ale zejména jako operační systém pro různé kategorie mobilních zařízení). Panasonic stál tak před rozhodnutím, co dál.

Nakonec zůstává tvář starého dobrého Firefox OS takřka nezměněna a uživatelé zvyklí na předchozí verze Firefox OS na televizích budou i v roce 2017 plavat ve známých vodách. Jen se mírně mění název, aby se oprostil od jakékoliv reference na Firefox, a to na My Home screen 2.0.

Panasonic tak i nadále nabízí atraktivní variantu svých větších rivalů (v podobě Tizen, WebOS a Android TV). Atraktivní zejména v tom smyslu, že se při jeho vývoji myslelo na většinového uživatele „televizí“ a nesnaží se tak dosáhnout úrovně a komplexnosti operačních systémů na mobilech či tabletech.

Výhody:

  • Jednoduché, intuitivní, barevné a hravé rozhraní dokáže zalahodit oku nejednoho uživatele. Možnosti konfigurovatelnosti rovněž neurazí
  • Prvotřídní stabilita a rychlost celého systému

Nevýhody:

  • Jednoznačně nejasná budoucnost a směřování celého systému. Může se klidně stát, že za rok či dva Panasonic přistoupí k adopci zcela jiného Smart systému (ať už známého u konkurence nebo vlastního). Potom by zcela jistě vyvstala otázka, jak by to bylo nadále s podporou a aktualizacemi stávajícího systému.
  • Obdobně jako u Androidu, tak i zde Vám nabídka Smart obsahu zakryje celou obrazovku

Je jasné, že jsme nevyčerpali všechny existující výrobce televizí a na nich běžících Smart platforem. Nemluvili jsme například o Roku TV (jež lze nalézt v televizích např. od Hisense, TCL, Sharp) nebo o SmartCast od Googlu (Vizio). V ČR se však jedná o velmi malý tržní podíl, který tyto TV zabírají, že si jejich detail raději necháme na nějaký další článek v budoucnu.

Minimálně u Čínských výrobců televizí je však prakticky jisté, že obdobně jako to dokázali v segmentu mobilních telefonů, tak i v televizích velmi brzy získají mnohem větší podíl, než jak je tomu dnes. A proto i Roku TV, na kterém většina těchto výrobců staví, se dostane do většího povědomí i Českých zákazníků.

A že je o co stát. Roku TV, nejenže dokáže obstát ve srovnání se svými známějšími soupeři, ale zejména díky svým obtížně překonatelným streamovacím schopnostem jej mnoho uživatelů a expertů považuje dokonce za vůbec nejlepší Smart systém současnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Srovnání Smart systémů současných televizí - jaký je ten pravý právě pro Vás?

Čtvrtek, 28 Únor 2019 - 08:41 | Keporkak | Ahoj, dá se tato telka ještě někde koupit? Na...
Sobota, 12 Leden 2019 - 16:45 | Filok | U mě taky popravdě, několik měsíců mám https://...
Sobota, 23 Červen 2018 - 22:44 | KlarissCONDOR | Já bych trošku uvedla na pravou míru - Philipsů...
Pondělí, 19 Červen 2017 - 14:15 | Laco Nagy | je to mrtve..
Pondělí, 19 Červen 2017 - 14:14 | Laco Nagy | mno, akoze opravit chyby je skor povinnost......
Sobota, 3 Červen 2017 - 12:52 | Pety | Ne WebOS není nic mrtvého. A na dvouletý...
Neděle, 28 Květen 2017 - 13:50 | junk mail | Nejdůležitější vlastností operačního systému je...
Čtvrtek, 25 Květen 2017 - 22:07 | Jirka1 | To sice můžu, ale to by musely programy typu...
Čtvrtek, 25 Květen 2017 - 14:35 | Spirit_pcf | Na PC si refreshrate TV mozes manualne nastavit...
Čtvrtek, 25 Květen 2017 - 09:01 | Pety | LG vývoj WebOS zvládá, já koupil v roce 2015...

Zobrazit diskusi