CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SSD překonaly prodejem v roce 2020 klasické pevné disky

Problém je, že jak se snižuje cena SSD a zvyšuje jejich kapacita, je na trhu stále větší a větší podíl SSDček, které jsou dost pomalé. Běžné benchmarky neodhalí nic, je třeba dělat dlouhodobější zátěže a není problém spatřit SSD, které rychlostí i sekvenčního zápisu po chvilce padá na desítky MB/s, což se starým poctivým SSDčkům zdaleka tolik nestávalo. Takže už se objevují i takové bizarní konfigurace jako notebook se dvěma PCIe SSD ve stripu, což je klasickej rovnák na vohejbák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není, levná QLC nejsou na intenzivní zátěž stavěna, tam se předpokládá hlavně důraz na čtení a reakční dobu. Jako úložiště aplikací a her ideální, byť cenově a kapacitou nebude mít ještě dlouho na prostý RAID 0 dvou 7200ot HDD.
Měl jsem v pc nějaký čas první generaci Intel QLC 1TB - a musel jsem ho opravdu dost potrápit přesuny aby rychlost padla ke 150MB/s.
Další potíž jsou tzv. levné značky, typicky A-DATA co rádi dělají různé revize a někdy přímo podfuky na zákazníka a někdy hw prostě odejde cache jak se mi to stalo u prvního SSD této značky a až po nějaké době kdy jsem potřeboval vyšší výkon jsem zjistil že se SSD tiše zkriplil a jede na 2/3 údaného výkonu ve čtení a dokonce jen 1/3 v zápise - reklamace samozřejmě uznána.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.