CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Stane se přelidnění na Zemi naší zkázou?

No vsak ked sa vsade pchaju kdejake neziskovky a dobrocinne organizacie, ktore len vskutocnosti sluzia na pratie penazi, tak sa potom necudujme. Hladomor v afrike? No jasne, navezme tam tisice ton potravin a vobec sa nezaujimajme, ze tam ludia nemaju co robit a potom sa tam mnozia ako potkany, uroven vzdelania v dobe kamennej a bohaty zapad ich potom len vykoristuje. Snazte sa zvysovat zivotnu uroven a vzdelanie ludi a sami pochopia, ze mat 20 deti nie je normalne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je článek jak z šedesátých let ze 100+1, ne? zkuste podívat na nějaké aktuální data a predikce. https://ourworldindata.org/grapher/total-fertility-rate-by-development-l...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je tohle relevantní pro přelidněnost ekosystému současnou lidskou populací?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Populační exploze skončila v 60 letech minulého století. V podstatě už jsme ve fázi vymírání a vy tady strašíte s přelidněním.
https://ogai.name/s/0cf22c983cbc/core/img/world-population-growth-rate-1...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám na statistiky ČR tak zjistím že bychom naopak potřebovali zvednout počet dětí a ne strašit přelidněním. Stejně tak nemáme problémy s tím že by nebylo co jíst (velká část má spíš problémy s nadváhou). Ani pořádně nevyužíváme potenciál vlastní zemědělské výroby.
Hlavně že si zakazujeme plastové sáčky a tyčinky v EU, přitom EU není ta země která by nedokázala svoje odpady likvidovat a házela je hromadně do moře....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidská populace se vždy přizpůsobila aktuálním možnostem. 80 000 let se držela přibližně na jednom milionu, protože nomádský způsob života lovců a sběračů více nedokázal udržet. Jakmile došlo k objevu zemědělství, začala populace růst. Pak se objevily nákazy a hladomory. To bylo vyřešeno hygienou, intenzivním zemědělstvím a logistickou revolucí v devatenáctém století. Přestože nyní prakticky nemáme ani zdravotnickou ani výživovou krizi, přicházíme s novými a novými alternativami výživy a léčby. Výsledkem je růst populace.
Aby bylo jasno, bavíme se tady o udržitelnosti populace. Ta se udrží vždycky na nějakém stavu. V tom problém nevidím. Problémem je ochota mít děti. Nalejme si čistého vína, soudruzi: Závod civilizační udržitelnosti vyhraje ten, kdo populačně nestagnuje. Civilizace, která má více dětí, ovládne Zemi.
Evropa je momentálně válcovaná národy, civilizacemi a rasami, které vedou v populačním boomu. Pokud chceme, aby si naši potomci udrželi technologickou prosperitu, létali do vesmíru a měli zajištěný bezpečný a klidný život, potřebujeme děti. Naše děti nás budou živit v důchodu. Naše děti budou ty, které přijmou způsob života, který jsme vytvořili. A pokud děti mít nebudeme, náš genetický kód zmizí z genofondu lidstva. Prohrajeme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud chceme, aby si naši potomci udrželi technologickou prosperitu, létali do vesmíru a měli zajištěný bezpečný a klidný život..."

Blbost. Dopadne to jako ve filmu Absurdistán. Stačí se kouknout na proslov Gréty v europarlamentu a pokud jsi mentálně v pořádku, tak si hned připadáš jako mimozemšťan co odsud musí co nejrychleji zmizet neznámo kam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

edit
Jako ve filmu Absurdistán, ale bez těch dvou uspávacích rakví co v nich přežili alespoň trochu inteligentní zachránci zdebilněného lidstva. Lidstvo už zachrání jenom příchod mimozemšťanů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a presne tento pohlad je kontraproduktivny. Ludska civilizacia ako ju pozname nieje dlhodobo udrzatelna pokial sa nespojime a nepride celosvetova autorita riadenia porodnosti. Ano tu v strednej europe potrebujeme viac deti, v afirke, juznej azii atd potrebujeme menej deti. Konkretne afrika od WW2 isla z 200M na 2000M a to mame 80 rokov. Cely svet za tych 80 rokov isiel z 2mld na 8mld, ked som chodil do ZS, tak sme sa ucili, ze na Zemi je 5 miliard ludi, dnes je 8? za cca 30 rokov? a to ide niekto pisat, ze populacna explozia skoncila v 60. rokoch 20. storocia? Nie, ona tu teraz intenzivne prebieha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mít potomky je nezcizitelné lidské právo a má stejnou váhu jako svoboda slova nebo právo na majetek. Každý, kdo chce zastavit přelidnění, začne a skončí leda tak u sebe. Ostatním do toho nemá právo mluvit. Proto kontrola porodnosti nemá smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nieje. Kazdy kto chce prava, musi mat aj povinnosti. Ten, co nieje schopny sa o svoje potomstvo postarat ich nema co mat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme nasilna kontrola prikazmi nie. Ale nepriama kontrola porodnosti vzdy fungovala. Staci ludi dostatocnou vhodnou motivaciou presvedcit aby ochotne mali max 2-3 deti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stane se přelidnění na Zemi naší zkázou?"

Nevim, ale dalsi pokus proti prelidneni Covid-19 se jasne nepovedl. Umrti jsou slaba. A tam, kde by to bylo potreba nejvic, jsou minimalni. Je potreba vymyslet neco silnejsiho!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznamka na okraj COVID19 zjavne zdaleka neskoncil. ... Prave relativne nizka umrtnost virusu pomaha v rozsirovani kedze potencialne obete maju tendenciu casom bagatelizovat riziko. v realite vidime ze napriek snaham vlad sprisnovat opatrenia tak casom stupa miera ignorovania tychto opatreni v ramci populacie. Po kazdom docasnom poklese novych pripadov je kazda dalsia vlna vyssia a vyssia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek je nesmyslný. Vyspělá část světa populačně stagnuje či jde dolů.
Stačí řídit imigrační politiku bez poklonkování "těm chudákům" a nemáme problém.
Tak jednoduché pro sedláka, ale tak složité pro studované humanisty ... (na sedláka by totiž ani nedostudovali, páč jim chybí rozum)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jak se ukázalo, tak jakmile společnost dosáhne vyspělého stavu, tak spolu s tím klesá porodnost. Taková společnost se dostává do stavu, kdy naopak populace klesá. Případně stagnuje nebo jen mírně roste díky imigraci.
Tedy pasivní scénář tak nějak říká, nechme ty rychle se množící části světa vyspět a až vyspějí, tak se nárůst jejich populace zastaví. Ono by to skutečně nejspíše tak dopadlo. Je v tom ale jeden problém. Ten růst populace by se zastavil ve chvíli, kdy by nás tu na planetě bylo nějakých 10-11 miliard. Moc dobře víme, jak vypadá ekosystém v současné době, kdy je tu cca. 7,8 miliardy lidí a z toho jen třetina žije ve vyspělém světě. Jak by asi ekosystém vypadal, pokud by tu bylo 10-11 miliard lidí a ti všichni se snažili žít konzumním "bohatým" životem vyspělého světa? Tady je ten problém. Tady je problém pasivního řešení, které by v podstatě čekalo, až se to zastaví samo. A toto opravdu není řešení.
Aktivnější přístup by byl, pokud by se vyspělé země již nyní pokusili urychlit rozvoj těchto zaostalých zemí. Nicméně to je něco, co se svým způsobem již děje. Například Čína se dostala do dnešního stavu jen díky západu, který do ní přesunul svůj průmysl a nyní je Čína pomalu přeskakuje ... ekonomicky i technologicky. A jaký to má dopad? Už jenom ta spotřeba zbohatlé části Číny jasně ukazuje, že tahle planeta prostě nemá zdroje na to, aby například současná populace necelých 8 miliard lidí mohla žít bohatým konzumním životem.
Za mne jediné řešení je pouze v tom, kdy budeme tlačit na aktivní populační politiku ve všech světových zemích. Tedy zavést politiku maximálně dvou děti na ženu. Jedno dítě OK, druhé dítě již bez dávek a slev na dani a atd. A další dítě naopak daňově zatížit. Tedy za jednoho potomka dostaneš dávky, slevy na dani a vše s tím související. Druhé dítě už si zaplatíš komplet ze svého. A každé další dítě si prostě zaplatíš jako ekologickou daň. A především by to chtělo, aby Unicef a ostatní začali kromě jídla a dalšího ve velkém rozdávat kondomy a antikoncepci. Úkolem bohatého západu není nakrmit 10 dětí domorodce, který si je nadělal a nedovede se o ně postarat. Úkolem bohatého západu je naučit tyto lidi rodičovství plánovat, používat antikoncepci a udělat si tolik dětí, aby byli současně schopni pracovat. Ostatně i ta chuť pracovat například Africkému kontinentu místy dost chybí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nespoléhal bych se, že vývoj v Číně bude aplikovatelný jinde. Ta země zavedla politiku jednoho dítěte sama o sobě, ještě než se stala vyspělou a západ do toho fakt nekecal. Naproti tomu Afrika se nějak nechce stát vyspělou a už vůbec neumí zavést omezení porodnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jakých zdrojů že to je nedostatek? Ropa ta podle sofistikovaných odhadu došla už před 30ti lety a pak ještě několikrát. Akorát že tomu tak není a naopak je tu její přebytek protože se otvírají nová a nová ložiska a způsoby těžby. Kovy - na zemi je neskutečně množství kovů které se náramně dobře recyklují. Navíc pokud by to náhodou nestačilo je tu pořád mořské dno které je těžbou zcela nezasažené. Kdyby to někoho znervoznovalo že to je moc složité tak je tu celá Antarktida nedotčené území kde je jistě spousta zajímavých ložisek. Nebo snad potrava že by lidem nestačila? Asi žiju na jiné zemi ale jen v Česku se zemědělcům platí za to že pěstují trávu místo potravin. Ve skutečnosti je víc zemědělské plochy než je potřeba. A množství zemědělské plochy stále klesá jak se zavádějí nové zemědělské technologie které kolikrát třeba vůbec žádnou půdu nepotřebují a vystačí si s vodou. Jo a nakonec voda. Brekoty že nebude voda. Proč by jako nebyla voda? Země je pokryta z 76% průměrné několikakilometrovou vrstvou vody. To je málo? Jo že je to voda slaná. A co má být. Není problem si ji v průmyslovém měřítku odsolovat. To se děje už dávno. A že Česko nebojíme země nemají přístup k moři kde by tu vodu čerpali? A co má být. Když šel postavit několik tisíc km dlouhý ropovod tak nepochybně půjde postavit i několik set km dlouhý vodovod. Prostě žádná krize a boj o suroviny se nekoná a konat nebude. Na Zemi je surovin habaděj a jak se posunují technologie tak je těch surovin na jednoho člověka potřeba stále méně. Takže klídek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je iba zdanie zeje dostatok zdrojov. Sice ich je vela ale urcite zasoba nieje nekonecna. Preto cim sa budu pomalsie minat o to dlhsie ludstvu zasoby vydrzia. Uvazujme v horizonte tisicroci, nie na najblizsich 100 rokov....Okrem toho aky je jeden rozumny dovod aby stupala populacia ludstva ? Realne ziaden, uz teraz je zbytocne vela ludi. Cim viac ludiu tym sa jednotlivcovi ujde menej zivotneho priestorum zdrojov atd. Nechceme sa predsa na dovolenkach v prirode tlacit tak ako sa tlacime v mestach....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kto vraví, že Zem neuživí napr. 20mld ludí? Alebo 50? To už by bol zjavne problém, ale cele je to skôr vec technologii a rozvinutosti ako nejakeho absolutneho cisla. Je tu snat malo kyslika alebo vody? Nie je. Miesta je tu dosť tiež. Všetko ostatné je len vec hospodárskeho, spoločenského a technologického pokroku. Mozno ked si ludia budu niekedy v polke milenia citat stare clanky z archivov a na Zemi bude 50 mld ludi, dalsich 20 rozlezenych po slnecnej sustave a vsade plna prdel robotov, budu tu kilometrove poschodove farmy, cinziaky do mrakov, komplet zmenena klima a zastavana polka sveta, potom budu riešiť reálne že už sa dalej takto ist neda a smiat sa tomu, čo sme to tu dneska riešili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aky by to malo zmysel keby tu bolo 50mld. ludi a zastavana zela Zemegula ? Proti komu potrebuje taky pocetny stav ? Uplne zbytocne.Terajsich 8 mld je viac ako treba, uz je je na case aby sa ludstvo zacalo rozsirovat aj na ine planety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.